Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2018

Zopo P5000 in Z5000

Zopo P5000 in Z5000 nimata ponesreči v imenu enake številke. Gre za nazoren zgled, kako izdelovalec vzame enako osnovo in jo potem z nekaj razlikami zapakira v dve različni ohišji.

P5000 so pri Zopu zapakirali v bolj klasično lupino, ki trenutno prevladuje na androidni strani. Na zadnji stranici je bralnik prstnih odtisov in fotoaparat z dvema tipaloma. Na prednji strani je šestpalčni zaslon, ki ima majhno brado in čelo. Uopo gre tu pohvaliti, saj deluje moderno za leto 2018. Vse lansko leto smo gledali telefone, ki so se otepali robov. P5000 ni tako napreden kot dražji modeli, a je lepo videti, da so se skušali temu približati.

Z5000 ima popolnoma enako zadnjo stranico, z enakim fotoaparatom, a mu manjka bralnik prstnih odtisov. Ta je pri Z5000 na prednji strani, saj je pod zaslonom dovolj prostora za konkreten bralnik, ki deluje tudi kot gumb domov. Levo in desno sta tudi gumba na dotik za nazaj in zadnje odprte aplikacije, ki pa nista označena. Glede na to, da sta "napačno" postavljena, ker ne sledita zapovedim golega Androida, je bilo privajanje kar nadležno. Z5000 ima sicer enako zadnjo stranico, a se ta s prednjim delom telefona zlije drugače, ker ima oster rob. P5000 je v roki tako bolj prijetno držati, ker ima ohišje iz enega kosa. So pa pri Zopu privarčevali z gumbi, ki so na obeh telefonih enaki in svoje delo opravijo dobro.

Strojna moč je pri obeh telefonih enaka, saj oba žene Mediatekov osemjedrni procesor, ki smo ga ta mesec videli v več telefonih. 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe je očitno postal standard in prav je tako. Oba telefona sta kar odzivna in ju zmede šele kakšna zahtevnejša aplikacija. Kljub temu je prisotna kakšna upočasnitev, ki pa je pri telefonih tega ranga pričakovana in že kar nekaj časa del stvarnosti, ko se odločamo za cenejše naprave. Fotoaparata sta povprečna in, tako kot smo zapisali ob vsakem telefonu v tem cenovnem razredu, delata zadovoljive slike le v svetlih razmerah. Ta stavek se nam zapiše velikokrat, a ker vemo, kaj zmorejo najdražji telefoni, je treba vedno znova ljudem spustiti pričakovanja, ko je govor o cenejših napravah. Z njimi enostavno ni mogoče delati tako dobrih slik, kot jih vidimo pri najnovejših Galaksijah, iPhonih in drugih dražjih telefonih.

Pohvalno pri obeh telefonih je, da imata vmesnik USB C, ki se počasi prerinja tudi med cenejše naprave. Je pa to tudi edini vhod, ki ga ima P5000, saj so mu umaknili vhod za slušalke. Pri Z5000 tega še najdemo in marsikoga zna to prepričati, saj ta vhod postaja ogrožena vrsta.

Največja razlika med P in Z 5000 je zaslon. P500 ima namreč zaslon IPS z ločljivostjo 1440 x 720, ki meri po diagonali 5,9 palca. Videli smo že bolj svetle zaslone, a gre za solidno ploskev. Z5000 pa se lahko pohvali z zaslonom AMOLED (5,5 palca) z ločljivostjo 1280 x 720. Tudi te smo že videli svetlejše, a pri Z5000 dobimo bolj žive barve in višji kontrast. Oboje je že tako prednost zaslonov OLED in ta pri Z5000 ni izjema. Ločljivost je resda manjša, a se med rabo tega ne opazi.

Oba telefona imata še eno postavko, ki resnično navduši – baterija je v obeh telefonih velika 5000 mAh. Telefona sta sicer malce debelejša, a ne preveč in 5000 mA je konkreten dodatek, saj ima večina telefonov baterijo nekje okoli 3200 mAh. Zmogljivost miliamperskih ur je tako osrednji adut teh dveh telefonov, saj zdržita občutno dlje.

Oba telefona sta solidna, a če ne bi imela toliko večje baterije, bi bila veliko manj zanimiva. Za enak denar ali manj je zdaj mogoče dobiti telefone z boljšim procesorjem in novejšo različico Androida. Tu imamo seveda v mislih telefone projekta Android One, ki jih s posodobitvami zalaga Google. Pred tem projektom smo bili obsojeni na različice Androida, ki so bile starejše in hroščate (beri: okvir), zdaj pa so tudi pri nas na voljo telefoni, ki so programsko pred Z in P 5000. Je pa res, da imajo vsi manjšo baterijo.

Zopo P5000

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 280 EUR.

Za: Oblika, velika baterija.

Proti: Za ta denar bi moral biti že Android 8.0.

  

Zopo Z5000

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 260 EUR.

Za: Zaslon, velika baterija.

Proti: Za ta denar bi moral biti že Android 8.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji