Objavljeno: 10.2.2010 10:25 | Avtor: Mitja Mali | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, telefon

Zimska osvežitev

Preizkusili smo dva nova pametna telefona iz hiše Nokia. Za oba velja, da sta zgolj osvežitev že videne ponudbe na trgu, še več - prodaja N97 mini teče vzporedno z večjo sestro N97, predstavljeno preteklo poletje.

Težko pričakovana Nokia N97 (Monitor, avgust 2009) se je kljub razmeroma visoki ceni ob splavitvi prodajala kot vroče žemljice. A kaj kmalu so se pokazale prve težave, predvsem s programsko opremo, pa tudi strojne narave (slab sprejem GPS npr.). Medtem ko Nokia programske težave počasi odpravlja z nadgradnjami, so se odločili na trg poslati še eno izvedenko, imenovano N97 mini.

Mini različica je nekaj krajša in vitkejša od večje sestre. Diagonala zaslona je malenkost manjša, a je to zaradi nespremenjene ločljivosti komaj opazno. Osvežitev je doživela tipkovnica (običajne smerne tipke namesto vsesmerne tipke in nekoliko večji razmik med tipkami), pri čemer (patentirani) mehanizem za odpiranje tipkovnice ostaja enako kakovosten. Baterija je manj zmogljiva, a mobilnik kljub temu zmore poganjati približno 2 dni redne rabe, tudi z uporabo mobilnega podatkovnega omrežja oz. povezave Wi-Fi.

N97 mini premore sprejemnik FM radijskih valov s sistemom RDS. Nima pa oddajnika FM, kot ga ima večja sestra. Glasbeni predvajalnik je povsem spodoben, enako velja za priložene slušalke z žičnim daljinskim upravljalnikom. Vgrajenih 8 GB pomnilnika (N97 kar 32 GB) lahko razširimo s pomnilniškimi karticami MicroSD. Za dotik občutljivi zaslon je rezistivne vrste - to pomeni, da je za uspešno zaznavanje treba rahlo pritiskati po njem; zgolj nežen dotik ponavadi ne zadostuje. Vgrajena kamera premore 5 MP, dvojno LED bliskavico in optiko izdelovalca Carl-Zeiss - posnetki so dobre kakovosti, uporabni pa so tudi video posnetki (ločljivost VGA pri 30 slikah/sekundo, na voljo je tudi širokozaslonski zapis videa). Velja omeniti, da se je Nokia znebila pokrovčka leče kamere, ki je na N97 povzročala ravno nasprotni učinek od želenega - lečo je pri pomiku pokrovček pogosto kar sam opraskal ...

Vmesniki Wi-Fi, sprejemnik A-GPS s kompasom, hitri podatkovni prenos HSDPA (3,6 Mb/s) in drugi priboljški pa so danes tako ali tako že samoumnevni za napredne pametne telefone. Vmesnik mikro USB je uporabljen za priklop na računalnik (ustrezen kabel je priložen), pa tudi za polnjenje baterije. V škatli smo sicer pogrešili kabel za priklop telefona na televizor, kljub temu da N97 mini to omogoča.

Mobilnik poganja operacijski sistem Symbian S60, različice 5. Kot že omenjeno, so imele prvotne Nokie N97 kar nekaj težav s programjem, a so bile v drugi inačici strojne programske opreme bolj ali manj odpravljene. Hkrati je telefon z nadgradnjo pridobil na uporabnosti (npr. kinetinčno pomikanje po vsebini spletnih strani). N97 mini je tako prednaložena z drugo generacijo programske opreme za družino N97 in sta si telefona programsko nadvse podobna, če ne kar enaka.

Najzanimivejši so t. i. widgeti ali nekakšni namizni vtičniki, ki jih po želji vključujemo na osnovni zaslon. Na voljo so aplikacije za družabna omrežja (Facebook, Twitter, Myspace), pošto (Gmail, Mail for exchange in drugi), pa seveda glasbeni (in radijski) predvajalnik, koledar itd. Vtičniki so interaktivni, kar pomeni, da po želji neprestano osvežujejo vsebino (e-pošta, sporočila na Facebooku itd.). Za to seveda potrebujemo aktivno podatkovno povezavo, to pa negativno vpliva na trajanje baterije. Vsekakor pa pametni telefon, kot je N97 mini, zahteva dodatno naročnino za prenos podatkov. V nasprotnem primeru nas lahko konec meseca pričaka zajeten račun za mobilni prenos podatkov.

V praksi mobilnik pusti mešan vtis. Programov in drugih zmožnosti je na voljo veliko, razni dodatki, dosegljivi v internetu, pa zmožnosti N97 mini še dodatno dopolnijo. Žal ima to za posledico občasno neodzivnost, še posebej pri uporabi nekaterih bolj zahtevnih vtičnikov ali pa pri navigaciji po večpredstavno bogatih spletnih straneh. Moteča je tudi nekosistentnost samega vmesnika, saj nekatere izbire potrdimo z enojnim pritiskom na zaslon, spet druge pa šele z dvojnim. Opazi se, da platforma ni že od samega začetka prilagojena za delo z zasloni, občutljivimi na dotik , temveč je bila ta zmožnost dodana kasneje. Resda lahko v prihodnosti pričakujemo nove popravke in izboljšave programske opreme, a se vendarle zdi, da je Symbian S60v5 na N97 (mini) zgolj vmesni korak na poti proti naslednji generaciji vmesnikov, kot je npr. Maemo na novi N900.

Poslovni razred E

Nokia E71, ki smo jo v Monitorju preizkusili že pred dobrim letom in pol, v poslovnem svetu še vedno velja za enega boljših poslovnih "QWERTY" mobilnikov ta hip. Kakovost izdelave, dovršene zmožnosti za upravljanje e-pošte, zmogljiva baterija ter drugi priboljški so mobilnik ponesli med prodajne uspešnice.

Seveda v Nokii ne počivajo. Naslednik, preprosto poimenovan kar E72, se navzven skorajda ne razlikuje od predhodnika. Na še vedno odlični tipkovnici bo natančno oko opazilo dve tipki več, nekoliko so preoblikovane navigacijske tipke na zgornjem delu. Priključek za slušalke zdaj sprejme običajni 3,5 mm "banana" priključek (predhodnik zgolj nestandardni 2,5 mm priključek), mobilnik pa je za odtenek tanjši od predhodnika. Kakovost izdelave pa (z izjemo, opisano nižje) ostaja brezhibna.

Več novosti se skriva pod pokrovom. Nov je osrednji procesor, ki s svojimi 600 MHz (predhodnik 350 MHz) izdatno pripomore k dobri odzivnosti aparata. Kamera z avtomatskim ostrenjem zdaj premore 5 MP in (končno) zmore ustvariti povsem uporabne posnetke. Sistem GPS je nadgrajen z digitalnim kompasom, ki je uporaben predvsem pri rabi navigacije pri pešačenju (mimogrede - licenca za "peš" navigacijo je vključena, cestno navigacijo pa moramo dokupiti). Več kot dobrodošla je možnost polnjenja baterije prek priloženega kabla USB z mikrovtičem, seveda pa je tu tudi priloženi polnilnik. Ob vsem tem Nokia deklarira celo daljši čas med dvema polnjenjema baterije kot pri predhodniku - na našem preizkusu je med dvema cikloma polnjenja, ob intenzivni rabi, preteklo približno 3 dni. Pohvalno, saj marsikateri pametni telefon danes zdrži komaj dan intenzivne rabe.

Novost je tudi optična navigacijska tipka, ki je na sredini klasične 4-smerne navigacijske tipke. Uporabna je v izbirniku telefona, pri brskanju po spletnih straneh, pa tudi pri fotografiranju (dotik navigacijske tipke sproži ostrenje, pritisk na tipko pa zajame posnetek). Kljub možnosti nastavitve občutljivosti pa se zdi premalo občutljiva, kar je opazno predvsem ob navigaciji po obsežnejših spletnih straneh. Žal je vprašljiva tudi kakovost same tipke. Na našem testnem telefonu je namreč po vsega tednu dni redne rabe že razvila blag, a vendarle moteč škripajoč zvok.

V novincu je nadgrajen operacijski sistem - E72 tako poganja S60v3 Feature Pack 2 (E71 je poganjal FP1). Logičen korak naprej, a žal nekoliko prezgodaj. V programski opremi je tako kar nekaj hroščev, ki motijo pri vsakdanjem delu (težave s povezljivostjo nekaterih bluetooth slušalk, občasno nedelovanje preslednice na tipkovnici ...) Pravzaprav s(m)o uporabniki Nokiinih pametnih telefonov tega že kar nekako vajeni, saj je tudi E71 potrebovala nekaj iteracij popravkov, da je bila dosežena želena zanesljivost programske opreme.

Kljub temu se zdi naslednik kar preveč hroščat, pri čemer levji delež odpade na bistvo tega telefona - delo z e-pošto. Vgrajeni Nokia Messaging, ki nadomešča znani Mail for Exchange, sicer prinaša novosti, kot je delo s podmapami, možnost upravljanja več e-mail računov, podporo HTML itd. Žal je trenutna različica ne le hroščata, temveč tudi nedosledna pri nastavitvah in zmožnostih. Marsikaj tudi ne deluje takoj, temveč šele po ročnem posegu v nastavitve (npr. poštni predal Yahoo ali Gmail). Podpora Exchangeu načeloma deluje, a nas ob intenzivni rabi prej ali slej čakajo manjše ali večje težave (počasna sinhronizacija, občasna "zamrznitev" odjemalca, pa tudi popoln odpoved delovanja ...). Le upamo lahko, da bo nadgradnja programske opreme prinesla sicer nujne izboljšave.

Za konec - se nakup splača ali ne? E72 je mobilnik, ki je v svoji strojni zasnovi skorajda popoln (manjka morda za dotik občutljiv zaslon, vendar za to rabijo druge družine telefonov). Ko bi le Nokia nekaj več časa posvetila preizkušanju programske opreme ... tako pa se zdi, da so preizkuševalci kar sami uporabniki.

Če si lastite E71, nadgradnja na E72 v tem trenutku morda ni smiselna. Novi kupci, ki so pripravljeni prenesti nekaj porodnih krčev in potrpeti v čakanju na popravke, pa nad E72 kljub vsemu ne bodo razočarani.

Nokia N97 mini

Lastnosti: OS Symbian S60v5, zaslon: 3,2 palca, občutljiv za dotik, 640 × 360 pik, vgrajenih 8 GB pomnilnika in dodatna reža MicroSD, bluetooth 2.0 A2DP, WLAN 802.11b/g, A-GPS, 3,5 mm izhod za slušalke.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.si.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si

Cena: 559 EUR, v raznih paketih od 299 do 399 Eur

Za: Zmožnosti, vgrajena tipkovnica

Proti: Nekonsistenten vmesnik, občasna počasnost, cena

Nokia E72

Lastnosti: OS Symbian S60v3 FP2, zaslon: 2,4 palca, 320 × 240 pik, priložena 4 GB MicroSD pomnilniška kartica, bluetooth 2.0 A2DP, WLAN 802.11b/g, A-GPS, 3,5 mm izhod za slušalke.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.si.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si

Cena: 439 EUR, v raznih paketih od 179 do 289 EUR

Za: Kakovostna izdelava in tipkovnica, hitrost delovanja, tehnične zmožnosti

Za: Kakovostna izdelava in tipkovnica, hitrost delovanja, tehnične zmožnosti.

Proti: Hroščata programska oprema (še posebej poštni odjemalec), kakovost optične navigacijske tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji