Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2009 | Teme: extender, podaljšek

Žepni kino mojster

Western Digital je pripravil naslednika priljubljenega predvajalnika WD TV HD media player. Novinec, preprosto poimenovan WD TV Live, odpravlja nekaj ključnih pomanjkljivosti in skrbi, da je izbira sodobnega večpredstavnega predvajalnika še težja. Ali pa tudi ne.

V WDju so bili pravzaprav prvi, ki so visoko ločljivo večpredstavno izkušnjo uporabnikom ponudili po okoli 100 evrov. Njihov WD TV HD media player je tako hitro osvojil srca številnih ljubiteljev glasbe in filma, saj je znala mala škatlica predvajati veliko večino visoko ločljivih vsebin. A nekaj je manjkalo. Uporabniki so pogrešali predvsem možnost omrežne povezave in spletnih vsebin. In prav to so v WDju dodali mali črni škatlici in jo poslali v boj za nove kupce. Čeprav je enakih zunanjih mer kot predhodnik se WD TV Live od njega hitro loči po zunanji podobi, saj je odet v mišje sivo barvno kombinacijo, poglavitna novost pa se skriva na zadnji stranici škatlice, kjer kraljuje omrežni vmesnik. Ta omogoča, da naprava vsebine (glasbo, filme in fotografije) črpa iz omrežnih virov ter, v omejenem obsegu seveda, tudi iz spleta.

A začnimo na začetku. WD TV Live je večpredstavni predvajalnik brez vgrajenih pomnilniških zmogljivosti, zato datoteke predvaja s ključev USB in z diskov. V ta namen je opremljen z dvema vmesnikoma USB. Western Digitalovi inženirji so ga opremili z nekoliko zmogljivejšim namenskim procesorjem, kar je za odtenek pohitrilo njegovo delovanje in omogočilo dekodiranje zahtevnejših vsebin. Domači uporabniki bodo bržkone zelo veseli podatka, da WD TV Live za razliko od svojega predhodnika zna spremeniti zahteven zvočni zapis DTS v navaden stereo zvok (to je bila ena ključnih zahtev uporabnikov). Zaradi gneče, ki jo je na zadnji strani naprave povzročila vgradnja omrežnega priključka, so inženirji spremenili kompozitne in komponentne vmesnike, a to uporabnikov ne bo zmotilo, saj glavni vmesnik za prenos kakovostne slike in zvoka ostaja nespremenjen, torej HDMI. Žal v WDju napravi prilagajo vse preostale avdio-video kable, le kabel HDMI bomo zaman iskali.

Daljinski upravljalnik ostaja enak kot pri predhodniku, torej majhen in priročen. Prenovljeni uporabniški vmesnik je sicer pridobil na odzivnosti, a od uporabnika zahteva nekaj prilagajanja pri upravljanju vsebin, saj je število tipk na daljincu omejeno, večino dela pa opravljajo štiri smerne tipke ter potrditvena tipka in vračalka. Menujev je zahvaljujoč spletnim vsebinam nekoliko več.

Glavna funkcija je seveda predvajanje vsebin iz omrežnih virov - bodisi so to računalniki, omrežne shrambe. Predvajanje prek omrežja deluje precej spodbudno, čeprav velja zapisati, da se nam je kar nekajkrat pripetilo, da se je predvajanje prekinilo in smo ga morali znova zagnati ročno. K sreči predvajalnik ve, kje je "končal delo", a grenak priokus ostaja. Pohvalimo lahko možnost prenosa ali premika vsebin iz omrežnih virov na naprave USB. Spletne vsebine so tako kot pri konkurenčnih izdelkih omejene predvsem na večje spletne portale z video vsebinami in fotografijami (Youtube, Flickr), je pa zato glasbeno področje zelo dobro podprto z večjo izbiro spletnih radijskih postaj. Žal ima preprostost daljinca v tem delu veliko pomanjkljivost, saj bomo za iskanje točno določenih vsebin ob pomoči navidezne tipkovnice porabili kar nekaj minut in zato dokaj hitro odnehali (in si te vsebine ogledali na računalniku, kjer bodo z nami v nekaj sekundah).

WDjev večpredstavni predvajalnik je v drugi generaciji dobil omrežno povezavo (žal le žično), ki njegovo funkcionalnost prijetno razširi. Nadebudna skupnost uporabnikov pa že skrbi, da si je moč z brezžičnimi ključki USB omisliti tudi brezžično pretakanje vsebin (to je bilo ne nazadnje moč postoriti tudi na WD TV HD).

Ena boljših stvari WDjevih predvajalnikov ostaja njihova neslišnost, predvsem po zaslugi pasivnega hlajenja. Kako je to učinkovito na dolgi rok, bo pokazal čas, saj se naprava pri predvajanju zahtevnih (denimo 1080p) vsebin precej močno segreje, čeprav poraba energije v nobenem trenutku ni prav visoka, kajti predvajalnik za svoje delo zahteva do 15 W. V času, ko sta vsesplošno varčevanje in zelenost glavna trenda, precej težko razumemo WDjevo odločitev, da je naprava stalno prižgana. Predvajalnik namreč ob izklopu z daljincem le ugasne prikaz slike, njegova aplikacija pa še vedno deluje (in porablja energijo). Tudi zato je menu predvajalnika ob vklopu skoraj v hipu na voljo.

Odgovor na vprašanje, ali sta omrežna povezava in malce izboljšana funkcionalnost vredni dodatnih 50 evrov glede na izvirnik, ostaja negativen. Ne nazadnje je konkurenca v tem cenovnem razredu neizprosna in zdi se, da WD TV Live še najbolj prepriča z neslišnostjo delovanja in preprostostjo upravljanja. Ali bo to dovolj, pa bodo pokazale prodajne številke.

WD TV Live

Kaj: Večpredstavni predvajalnik.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 150 EUR.

Za: Povsem tih, predvaja večino vsebin.

Proti: Omejene spletne vsebine, občasno prekinjanje omrežne povezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji