Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2012 | Teme: grafične kartice

Zavedni gladiator

Grafične kartice so poleg mobilnih telefonov najhitreje razvijajoči se izdelki na trgu IKT, saj novo generacijo ugledamo praktično na pol leta ali celo hitreje. Sezono lova na grafične rekorde letos odpira AMD, ki želi z novimi Radeoni prevzeti naslov najhitrejše enoprocesorske grafične kartice. Modelu Radeon HD7970 to dejansko tudi uspeva.

Igričarji so že vse od začetka zime nemirno spali, saj so jim domišljijo burile napovedi o novih grafičnih procesorjih iz tabora AMD. Inženirji, podedovani iz kanadskega podjetja ATI Technologies, so se namreč pri novi generaciji Radeonov odločili za uporabo nove procesorske arhitekture, imenovane Graphics Core Next, uporabnikom pa so poleg občutno izboljšanih zmogljivosti obljubili tudi več funkcij s področij večpredstavnosti in "uporabne matematike". Kot kaže prvi preizkušeni primerek, ASUSov Radeon HD7970, so svoje obljube v celoti izpolnili. Kartica prinaša precej novosti, denimo vodilo PCI Express 3.0, podporo grafični knjižici DirectX 11.1 in prikaz stereo 3D vsebin.

Že samo bežen pregled tehničnih specifikacij razkrije, da imamo opravka s pravcato zverino. Grafična sredica ima tako vgrajenih 2048 pretočnih procesorjev in 128 enot za obdelavo tekstur, ki se znajo sestaviti v največ 32 logičnih enot za obdelavo grafičnih ukazov. AMD je v jedro grafičnega procesorja zapakiral kar 4,31 milijarde tranzistorjev, ki so ob delovnem taktu 925 MHz sposobni računske moči 3,79 TFLOPS. Vsekakor gre za spoštovanja vredne podatke, ki pričajo o tem, da bomo te grafične čipe videli vprežene tudi v strežniških okoljih, saj so prave matematične pošasti. Pomnilniški krmilnik je 384-bitni, Radeoni HD7970 pa bodo opremljeni z vsaj tremi gigabajti hitrega pomnilnika GDDR5. Da celota v praksi tudi dejansko deluje, je zaslužna nova tehnologija izdelave, ki je še natančnejša, tranzistorji so izdelani v 28 nm tehnološkem postopku (prejšnja generacija 40 nm). To se vse pozna tako na manjši velikosti jedra kot ugodni porabi energije - ta je ostala na ravni prejšnje generacije - in sorazmerno nizkem segrevanju čipa.

Prav na področju porabe energije je AMD opravil veliko delo, z novo arhitekturo je namreč dosegel, da se neuporabljani deli grafičnega procesorja povsem izključijo in tako ne porabljajo energije. Rezultat tehnologije AMD ZeroCore Power je tako neverjetno nizka poraba energije v stanju mirovanja (ko računalnik prikazuje le sliko namizja ali nezahtevno 2D grafiko, grafika porablja vsega nekaj vatov), ki jo dodatno podkrepita nevrtenje ventilatorja v primeru daljšega mirovanja in absolutna tišina. Omenjena tehnologija deluje tudi ob uporabi več grafičnih kartic v načinu CrossFire in tako pomaga pomembno varčevati z energijo. Še bolj kot kartice za namizne računalnike bodo te inovacije veseli uporabniki prenosnikov, ko bodo tudi zanje na voljo mobilni grafični procesorji na novi arhitekturi.

Ena večjih pomanjkljivosti prejšnje generacije Radeonov glede na konkurenčne kartice iz družine GeForce je bila zmogljivost v t. i. delovnem načinu teselacija. Novi grafični procesor ima v ta namen močno izboljšana pomnilniško zasnovo in geometrijski pogon, zato naj bi bil pri takih opravilih do štirikrat hitrejši. Napredek je vsekakor očiten tudi v praksi, to potrjujejo tako igre kot programi za preizkušanje grafičnih zmogljivosti. Za nameček nova družina Radeonov omogoča nastavljanje "stopnje intenzivnosti" teselacije v gonilnikih, kar še dodatno pripomore h kakovosti prikazane slike.

Same zmogljivosti kartice so resnično impresivne, podrobne rezultate si lahko ogledate v tabeli. Ob igranju iger na enem računalniškem zaslonu bomo lahko uživali v tekočem igranju pri najvišjih nastavitvah tudi v ločljivosti 2560 x 1600 pik (a za to potrebujemo 27- ali 30-palčni monitor), saj kartice trenutne igre zlepa ne spravijo na kolena. Ločljivost 1920 x 1200 pik se za preizkušeno zverino sploh ne zdi izziv. Še več, v visoki ločljivosti bomo lahko uživali tudi ob vpreženih dveh ali treh monitorjih. V preizkusnih programih za merjenje zmogljivosti strojne zasnove grafičnih kartic smo občudovali rekordne rezultate, glede na predhodnika, Radeon 6970, je nova generacija tudi do 50 odstotkov hitrejša.

Morebitni kupci se morajo zavedati, da tako zmogljiva grafična kartica za popoln izkoristek potrebuje tudi navezo zmogljivega osrednjega procesorja. Tako je tudi najhitrejši dvojedrni primerek komaj še kos kartici, ki se bistveno bolje počuti v družbi najnovejših štiri- in večjedrnikov zadnje generacije Intel Core in AMD FX.

Radeon HD7970 je vsekakor namenjen predvsem zahtevnim igričarjem in računalniškim zanesenjakom. Kartica je opremljena z dvojnim BIOSom, kar bo razveselilo predvsem navijalce, saj tako lahko brez večjega tveganja preizkušajo meje sicer pregrešno dragega kosa strojne opreme. Ko smo že pri ceni - 650 evrov, kolikor za trenutno najzmogljivejšo grafično kartico želijo trgovci, ni malo denarja, a prestiž je bil vedno drag.

Kartica ima za izdelek z vrha ponudbe silno velik navijalski potencial, bržkone največjega med karticami zadnjega desetletja. Tako je moč že s privzetim hladilnikom in malce dviga napetosti (kolikor ga dovoljuje priložena programska rešitev za navijanje) doseči delovne takte 1280 MHz za grafično jedro in 1660 MHz za pomnilnik. To je velika pohvala za AMD, ki je očitno res dobro opravil prehod na povsem novo 28 nm proizvodno tehnologijo.

# navijanje Radeon 7970.png # - Novo grafično jedro je dovzetno tudi za navijanje. Mejo gigaherca preseže za šalo, testni primerek se je ustavil pri 1,28 GHz. Tako navita kartica v povprečju ponuja okoli 15 odstotkov boljše zmogljivosti od tovarniških nastavitev.

Z vidika kakovosti prikazane slike najdražjim modelom že dolgo ne moremo očitati ničesar, Radeon HD7970 pa s svojo zasnovo in zmogljivostmi poskrbi, da bomo morebitne artefakte in meglice uzrli res zelo redko, pa še ti bodo težko posledica premajhnih zmogljivosti kartice (prej napake v igrah). ASUSova različica Radeona HD7970 ponuja štiri grafične vmesnike, poleg vtiča DVI in HDMI na kartici najdemo še dva vmesnika mini DisplayPort, sliko pa lahko hkrati pošilja na več monitorjev.

Sklenemo lahko, da so pri AMD tokrat res opravili veliko delo. Radeon HD7970 ni le presneto zmogljiva kartica, veseli nas predvsem to, da je energijsko izredno učinkovita. To je pri "pošastih", ki znajo mimogrede pospraviti 200 ali 300 W energije, zelo pomembno. Ne zgolj z vidika računa za elektriko, temveč tudi ustvarjene toplote in hrupa računalnika. Celotna uporabniška izkušnja z Radeonom HD7970 je tako vsaj za razred ali celo dva boljša od trenutnih konkurentov, ki mu obenem tudi po zmogljivostih niso kos.

ASUS AMD Radeon HD7970

Grafična kartica.

Izdeluje: www.asus.com.

Prodaja: www.acord-92.si, www.avtera.si.

Cena: 649 EUR.

Za: Zmogljivosti, poraba energije, tiho delovanje.

Proti: Cena.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji