Objavljeno: 1.11.2005 13:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

Za računalnik ali TV

Sony na trgu LCD monitorjev nikoli ni tekmoval z izdelovalci najcenejših modelov, temveč se je za svoj tržni delež raje boril z nekoliko prestižneje opremljenimi, a tudi dražjimi izdelki. Nova družina monitorjev ima modele na voljo v dveh različicah: kot navaden računalniški LCD ali pa kot LCD TV.

Sonyjev 17-palčni SDM-HS75PB pritegne poglede takoj, ko ga postavimo na mizo. Gre namreč za nekoliko neortodoksno oblikovan monitor z zanimivim stojalom. Ohišje zaslona monitorja postavimo kar na mizo, stojalo pa je pravzaprav samo ročica na zadnji strani, po zaslugi katere se monitor ne prevrne. Čeprav se ta rešitev na prvi pogled ne zdi trdna, je monitor na mizi zelo stabilen. Nastavljamo pa lahko le naklon zaslona, ne pa tudi višine.

Monitor je opremljen z vmesnikom VGA in DVI. Zaslon je vrste X-Black, ki ponuja bolj kontrastno in svetlo sliko, a ima tudi precejšen odblesk. Svetlost slike lahko, kot pri večini Sonyjevih monitorjev, hitro spremenimo na eno izmed štirih vnaprej nastavljenih vrednosti, odvisno od trenutne slike na zaslonu. Tehnične značilnosti zaslona so zelo dobre: 8 ms odzivni čas, kontrastno razmerje 600 : 1 in svetlost 420 cd/m2 so podatki, ki se jih ne bi sramoval noben izdelovalec monitorjev.

HS75PB je seveda na voljo tudi v 19-palčni različici, na našem preizkusu pa smo imeli nekoliko bolje opremljeno različico devetnajstpalčnika, ki ima vgrajen tudi TV sprejemnik in ima tako oznako MFM-HT95. Gre za monitor podobne oblike kot 17-palčni model, vgrajeni TV sprejemnik pa seveda zahteva, da so v ohišju tudi zvočniki. Ohišje je tako v osnovi enako, le ob spodnjem robu pod zaslonom je zapolnjeno s parom dokaj zmogljivih zvočnikov, ki se dobro obnesejo tudi ob nekoliko več basih pri predvajanju. 19-palčni zaslon X-Black z ločljivostjo 1280 × 1024 pik se ponaša z 12-milisekundnim odzivnim časom, kontrastnim razmerjem kar 1000 : 1 in svetlostjo 450 cd/m2. Opremljenost z vmesniki je odlična: poleg vmesnika VGA in DVI ima seveda tudi antenski priključek, zunanje video predvajalnike pa lahko priključimo na kompozitni, komponentni ali s-video vhod. Monitor podpira tudi predvajanje HDTV signala. Priložen je daljinski upravljalnik, s katerim lahko nastavljamo bolj ali manj vse lastnosti zaslona, poleg tega ga seveda uporabimo tudi za upravljanje s TV sprejemnim delom monitorja.

Tako 17-palčnik kot 19-palčnik sta pokazala odlično, zelo ostro in svetlo računalniško sliko. Pograjali pa bi nekoliko slabšo kotno vidljivost. To je značilno za vse zaslone X-Black (ali s sorodnimi površinami zaslona), saj je slika zaradi precejšnega odbleska svetlobe pri gledanju pod kotom slabše razločna. Večjih odstopanj v enakomernosti osvetlitve ne pri 17- ne pri 19-palčniku nismo opazili. TV sprejemnik v 19-palčniku se pri iskanju kanalov odreže dokaj dobro, saj je našel tudi tiste z nekoliko slabšim signalom.

Tako 17- kot 19-palčnik sta se na preizkusu odrezala odlično. Zaslon X-Black predvsem pri predvajanju videa poskrbi za odlično sliko, medtem ko je pri delu s pisarniškimi programi odblesk nekoliko moteč. Pograjati moramo nekoliko visoko ceno, ki pa jo deloma opravičujeta oblika in tehnična zmogljivost, tako da bodo po obeh izdelkih segali predvsem zahtevnejši kupci z globljimi žepi.

Sony SDM-HS75PB

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Sony, www.sonystyle.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 119.080 tolarjev.

Za: Svetla in kontrastna slika, zanimiva oblika.

Proti: Dokajšen odblesk zaslona, visoka cena.

Sony MFM-HT95

Kaj: 19-palčni monitor LCD/ TV sprejemnik.

Izdeluje: Sony, www.sonystyle.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 213.900 tolarjev.

Za: Svetla in kontrastna slika, zanimiva oblika, TV sprejemnik, obilica vhodov.

Proti: Dokajšen odblesk zaslona, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji