Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, kamera, HD, video

Za adrenalinske odvisneže

Domače video kamere večinoma povezujemo s turisti in družinskimi očeti. A ti niso edini, ki bi želeli posneti okoliško dogajanje. Razred zase so ekstremni športniki, za katere so se že pred časom zavzeli v podjetju Twenty20.

Ti že nekaj časa izdelujejo video kamere, namenjene različnim ekstremnim športom, pred kratkim pa smo dobili na preizkus njihov najnovejši izdelek, kamero Contour HD. Kamera je zelo kompaktna in trpežna, hkrati je dovolj lahka, da jo lahko namestimo na različne čelade. V osnovnem kompletu namreč dobimo dva različna nastavka, s katerima jo lahko pritrdimo na različne načine. V osnovnem paketu tako najdemo nastavek za smučarska očala in nastavek za ravne površine (ki ima na eni strani močno lepilo). Mi smo jo uporabili na gorskem kolesu, pri tem pa uporabili nastavek za čelade, ki naj bi ga pritrdili z dvema paščkoma. Žal je to držalo le delno učinkovito, tako da smo uporabili še nekaj domače iznajdljivosti (beri: lepilni trak).

Poleg gorskega kolesarstva in smučanja lahko kamero uporabimo pri najrazličnejših adrenalinskih športih, pravzaprav povsod, kjer so v igri visoke hitrosti in vrtoglave vragolije. Od motorjev pa do skokov s padali, kamera je dovolj lahka (le 116 gramov) in majhna, da nas ne ovira. Ohišje je iz kakovostnega aluminija, zadnji del pa je prekrit z gumo. Naprava je tudi nekoliko odporna proti vremenskim vplivom, med našim preizkusom nas je v snežniških gozdovih ujel dež, a je kljub temu delovala brez težav. Pod gumo se skriva akumulator (ki ga polnimo kar v kameri prek vmesnika MiniUSB), poleg njega pa reža za kartice MicroSD. Zadaj je tudi majhno stikalo, s katerim preklapljamo med videom HD in SD. Na zgornji strani kamere je velika drseča tipka, s katero začnemo in prekinemo snemanje. Tipka je dovolj velika, da jo brez težav uporabljamo tudi z rokavicami oziroma takrat, ko jo imamo bolj odročno nameščeno (denimo na vrhu glave). Kamera nas na snemanje oziroma prekinitev opozori z zvočnim signalom.

Zanimiv je tudi sistem, s katerim preverimo, kaj točno snema kamera in ali je nameščena vodoravno. Pri kratkem pritisku na tipko za vklop se ob objektivu za nekaj sekund prižgeta dve rdeči lučki, s katerima lahko poskrbimo za pravilno namestitev. Objektiv se namreč vrti okoli svoje osi, zato lahko kamero namestimo tudi pod kotom (ali celo ležeče) in kljub temu dobimo pravilno obrnjene posnetke. Kljub temu smo potrebovali nekaj časa, da smo se naučili pravilne namestitve, saj prvi preizkusni posnetki kažejo le pot tik pred prvim kolesom (kamero smo obrnili preveč navzdol). Ko se navadimo, je uporaba dejansko otročje lahka in intuitivna.

Kamero lahko prikllopimo na USB, izbiramo med ločljivostjo HD inSD, snemamo pa na kartice MicroSD

Kot nakazujeta črki v imenu, je kamera sposobna video zajemati pri visoki ločljivosti HD, konkretno gre za ločljivost 720p (1280 ×720). Pri tej ločljivosti zajemamo posnetke s hitrostjo 30 posnetkov na sekundo, lahko pa preklopimo na ločljivost 848 × 480 pik, pri čemer se hitrost snemanja zviša na 60 FPS. Zaradi tega so posnetki pri tej ločljivosti tudi malce bolj tekoči. Žal pa se tu uporabi le del tipala, kar pomeni, da je kot zajema opazno ožji kot pri snemanju v visoki ločljivosti. Slednji pa je nadpovprečno širok, po podatkih izdelovalca ima kar 135 stopinj.

Video, ki smo ga posneli med preizkusom, si lahko ogledate na naslovu: www.monitor.si/video/counturhd

Širok kot pa za seboj potegne tudi zelo opazno popačenje slike. Sodčkavost je pri višji ločljivosti zelo opazna, sploh kadar imamo v kadru drevesa, ki so vse kaj drugega kot navpična. A po drugi strani to daje še večji občutek globine in tunelskega vida. Kakovost posnetkov je sicer solidna, a nič posebnega. Najbolj smo pogrešali optično stabilizacijo slike, ki bi jo taka naprava vsekakor potrebovala. Pri spustu z gorskim kolesom po gozdu, polnem korenin, slika vse preveč poskakuje, je pa res, da je tu nadpovprečno veliko vibracij (torej več kot pri smučanju in podobnem).

Pri drvenju čez korenine bi še kako prišla prav stabilizacija slike.

Kamera ima res dokaj majhno tržno nišo, kljub temu pa je cenovno razmeroma ugodna, osnovni paket (ki obsega držalo za ravne površine in držalo za smučarska očala) velja 310 evrov. Dokupimo pa lahko nekaj dodatkov, denimo zunanji polnilec za akumulator in različna držala (za vetrobransko steklo, za čelade ...). Želeli bi si le stabilizacijo slike ter morda malo manj sodčkast objektiv, zaradi velikosti pa moramo vzeti v zakup to, da bomo posnetke videli šele takrat, ko pridemo do računalnika, saj kamera nima nobenega zaslona.

Contour HD

Kaj: Video kamera za ekstremne športe.

Ločljivosti: 1280 × 720 pik pri 30 FPS, 848 × 480 pik pri 60 FPS.

Povezljivost: MiniUSB.

Izdeluje: Twenty20, www.vholdr.com.

Prodaja: Extremist, www.extremist.si.

Cena: 310 EUR.

Za: Zamisel in izvedba, enostavnost rabe.

Proti: Ni optične stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji