Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Xiaomi Poco F4 GT

Poco je Xiaomijeva znamka telefonov, namenjena srednjemu zmogljivostnemu razredu. Pri njej imamo občutek, da merijo na nekoliko mlajše uporabnike, ki si želijo zmogljiv telefon po razumni ceni. Pri tem ima Xiaomi v svoji zbirki tudi še znamko Redmi z nekoliko podobnimi cilji, a gre tam še za nekoliko cenejše telefone.

Ravnokar predstavljeni Poco F4 GT je vrh ponudbe znotraj znamke Poco, z njim pa imajo še posebej odkrito v mislih mlajše – sploh tiste, ki si želijo veliko igralnih užitkov. Telefon je namreč v t. i. gaming segmentu. To pomeni, da ga namesto klasičnega elegantnega oblikovanja dražjih telefonov krasi več vpadljivih linij in detajlov. Med bolj vpadljivimi detajli je tudi osvetlitev RGB, postavljena okoli fotoaparata na zadnji strani.

Največja posebnost telefona sta tipki, skriti v desni stranici. Ob neuporabi sta pospravljeni povsem ravno z robom ohišja. Ob vsaki je še majhen drsnik (ta je malenkost dvignjen nad ohišje). Ko ju povlečemo vstran iz ohišja, izskočita prej omenjeni skriti tipki. Ta izskok je odlično narejen, s premikom drsnikov v drugo smer pa se tipki pospravita nazaj v ohišje. Komu je to namenjeno, še največ pove dejstvo, da lahko ob izskoku teh tipk nastavimo tudi namenski zvok, med katerimi sta zvok meča, ki ga izvlečemo iz toka, zvok zagona motorja itd.

Ti dve tipki sta torej postavljeni simetrično na zgornjih vogalih telefona, če ga držimo v vodoravnem položaju, torej sta »ramenski« tipki, ki ju poznamo iz igričarskih ploščkov, namenjenih seveda igram. Sami smo ju še največ uporabljali v dirkalnih igrah, kjer bi se sicer dotikali leve in desne strani zaslona, tako pa imamo lahko prsta umaknjena na zgornji rob. Pri tem Poco ponudi tudi namensko aplikacijo za upravljanje iger. Ta omogoča podrobne nastavitve delovanja, denimo, kateri del zaslona se naj »preslika« na izbrano tipko. Pri tem moramo tudi v igrah nastaviti pravo delovanje – torej da krmilimo z dotikom zaslona, ne pa z nagibanjem telefona.

Napajalni rekord

Hitrost napajanja je področje, kjer nekateri proizvajalci v zadnjem letu resno napredujejo. Poco F4 GT je v tem »najhitrejši« doslej, saj podpira napajanje z močjo do 120 W, prav tako močan pa je tudi priložen napajalnik.

Zanimivo, da moramo hitro polnjenje posebej omogočiti v nastavitvah telefona (»Boost charging speed«). Telefon nas pri tem večkrat opozori, da imamo to omogočeno, kar lahko vodi v segrevanje telefona. Gretje baterije namreč načeloma škodi. Pri Xiaomiju poudarjajo, da imajo zelo napredno elektroniko za upravljanje z napajanjem (posledično ne deluje s katerokoli kombinacijo napajalnika in kabla USB-C) in napredno hladilno rešitev v telefonu (parne komore za odvajanje toplote od vitalnih delov). Telefon ima tudi dve bateriji, ki se polnita vzporedno.

Telefon se v igrah odlično obnese. Poleg opisanih tipk k temu ogromno prispeva res zmogljiv procesor Snapdragon 8 Gen 1. Gre za Qualcommov najzmogljivejši procesor tega trenutka. Preizkusili smo zmogljivejšo sestavo z 12 GB pomnilnika in 256 GB prostora za podatke. Telefon je po goli hitrosti še celo malce zmogljivejši od Samsungovega Galaxy S22+, kar je glede na ceno zelo dober dosežek. Izvrstno se je izkazal tudi v preizkusu grafike 3DMark. Pri tem so pri Pocu veliko pozornosti namenili tudi hladilnemu sistemu. V praksi tako ostane telefon tudi ob daljših igralnih seansah »le« topel (in ne vroč, kot smo sicer pogosto vajeni).

Med bolj vpadljivimi detajli je osvetlitev RGB, postavljena okoli fotoaparata na zadnji strani.

Ohišje je dovolj kakovostno izdelano, so pa dimenzije dokaj standardne. Zaslon meri 6,67 palca, ločljivost je visokih 2.400 × 1.080 pik (gostota je 395 pik na palec), v uporabi je matrika AMOLED z osveževanjem do 120 Hz. Vgrajena baterija ponudi 4.700 mAh, pohvalimo lahko hitro napajanje z do 120 W (od 0 do 100 % v 24 minutah!). Ob tem smo še posebej navdušeni nad dejstvom, da dobimo tako hiter napajalnik že ob telefonu, kar ni ravno standardna praksa. Po drugi strani telefon ne podpira brezžičnega polnjenja, kar je milo rečeno neobičajno.

Edina očitna slabost telefona je podpovprečni fotografski sklop, vsaj v tem cenovnem razredu. Kakovost fotografij je nekako povprečna, bolj smo pogrešali vsaj kakšen teleobjektiv. Poleg navadnega objektiva sta na voljo še ultraširoki ter makro objektiv. Zadnji ponudi res borih 2 MP ločljivosti (klasični objektiv ima za seboj tipalo z 64 MP).

Novi Poco F4 GT je odličen telefon, za katerega res ni dvoma, komu je namenjen. Iger željnim uporabnikom ponudi res veliko po zelo agresivni ceni.

Xiaomi Poco F4 GT

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 9

Cena: 650 EUR (12 GB/256 GB)

Za: Zmogljivost, igričarski dodatki, kakovost izdelave, dobri zvočniki, izredno hitro polnjenje.

Proti: Povprečni fotografski sklop, ne podpira brezžičnega polnjenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji