Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, telefon, pametni

Windows (Mobile) se ne da

V zadnjem času se na trgu pametnih telefonov hitro povečuje število naprav z operacijskih sistemom Android. Za trenutek se je zdelo, da se je Microsoftovemu mobilnemu sistemu življenjska doba iztekla. A Samsung se je odločil za nove telefone prav s tem sistemom. Eden prvih, ki so na voljo pri nas, se imenuje Omnia Pro B7330.

Po imenu sodeč, bi marsikdo pomislil na ne dolgo tega predstavljeni model Omnia Pro HD. A napravi sta si tako različni, da kakšne resne primerjave med njima sploh niso možne.

Že na videz je novinec povsem drugačen, spominja na starejše modele pametnih telefonov, saj ima za dotik neobčutljiv zaslon, pod katerim je polna tipkovnica QWERTY in nekaj dodatnih tipk za upravljanje. Zaslon ima neobičajno "kvadratno" ločljivost 320 × 320 pik, kar zna biti težava pri uporabi nekaterih aplikacij, saj takšne ločljivosti ne podpirajo. Operacijski sistem je že omenjeni Windows Mobile, v različici 6.5 Standard. Standardna različica je bila vedno nekoliko manj priljubljena kot Professional, saj je zaradi navigacije prek smernih tipk nekoliko bolj okorna, a zato hitrejša v delovanju. Prednastavljeno bomo našli kar nekaj različnih tem za videz namizja, med katerimi bo vsak našel tisto, ki mu ustreza. Ena najbolj uporabnih ima v spodnjem delu zaslona orodno vrstico, prek katere lahko hitro pridemo do večine programov in funkcij.

V notranjosti telefona je Qualcommov procesor, ki deluje s pomočjo 168 MB velikega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo še dodatnih 306 MB, ki jih lahko nadgradimo s kartico MicroSD. Poleg danes že pričakovanih vmesnikov USB, Bluetooth in WiFi je tudi sprejemnik A-GPS. Na zadnji strani naprave najdemo fotoaparat z ločljivostjo 3,2 milijona pik, a brez bliskavice. Slike, posnete z njim, so sorazmerno dobre, dokler so svetlobne razmere zadovoljive, seveda. Kakovost izdelave je povprečna, telefon se sicer zdi trden, a plastika ne daje občutka dodane vrednosti. Motila nas je tudi večsmerna tipka za upravljanje, pri njeni rabi moramo biti precej odločni, še največ težav z njo pa smo imeli pri brskanju po spletu, saj se ne odziva, kot bi želeli. Tipkovnica je sicer majhnih mer, a pri vnosu besedil nismo imeli večjih težav, odziv posameznih tipk je dober.

O prednaloženi programski opremi ne moremo povedati veliko. Podobno kot konkurenca se tudi pri telefonih z Windows Mobile prerivajo v ospredje zmožnosti hitrega sporočanja in spletnih skupnosti. Med boljšimi zmožnostmi je hitro pisanje sporočil, predvsem elektronske pošte, in njihovo prebiranje. Izdelovalec med drugim oglašuje tudi večpredstavne zmožnosti, pri tem pa so pozabili v ohišje vgraditi standardni vmesnik za slušalke. Nekatere dobro mišljene programske rešitve so se izkazale za slabo izvedene, takšno je na primer pregledovanje fotografij, ki ne deluje povsem tekoče. Kot omenjeno, je vgrajena podpora vsem trenutno priljubljenim spletnim skupnostim, med katerimi so Facebook, Myspace, Flickr, Youtube, Picasa in podobne. Na splošno smo bili kar presenečeni nad številom aplikacij, ki jih ima telefon že ob nakupu, poleg celotne pisarniške zbirke bomo našli precej uporabnih (in manj uporabnih) programov, s katerimi lahko bolje organiziramo svoje življenje. Takšni so za primer bralnik virov RSS, pretvorniki različnih količin, programi za izdelovanje zaznamkov in seznamov in celo program za izračunavanje napitnine.

Čeprav se je številka v različici operacijskega sistema nekoliko dvignila, še vedno ni pri številki 7, ki naj bi prinesla resnične novosti in spremembe v delovanju. Menuji so še vedno tipično Microsoftovi, za spreminjanje zahtevnejših nastavitev je treba kar nekaj truda z brskanjem po različnih podvejah. Pri vsem skupaj je treba omeniti tudi trajnost akumulatorja - ta je sicer boljša kot pri nekaterih konkurentih, a ob intenzivni uporabi kljub temu ni zadovoljila naših pričakovanj. Kljub slabostim je opisani aparat eden najcenejših pametnih telefonov na trgu, v redni prodaji se cena giblje pod tristo evri, to pa je pri današnjih cenah pametnih telefonov malo. Verjamemo pa, da bodo po tem telefonu posegli le največji privrženci operacijskega sistema Windows (Mobile), saj se še zdaleč ne more postaviti ob bok preostalim novejšim pametnim telefonom, celo tistim istega izdelovalca ne.

Samsung OMNIA Pro B7330

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.5 Standard.

Pomnilnik: 168 MB + 306 MB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 320 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost:7.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Samsung, www.samsungmobile.com.

Prodaja: Janus Trade, www.janustrade.si

Cena: 270 EUR.

Za: Odzivnost, cena.

Proti: Netipična ločljivost zaslona, Windows Mobile.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji