Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2023

Windows 11, zadnjič?

Microsoft pospešeno pripravlja naslednjo veliko posodobitev za Windows 11 z različnimi izboljšavami, med katerimi je najobetavnejši pomočnik z umetno inteligenco Copilot. Naslednja različica bo morda že – 12.

Microsoft se je že ob začetni predstavitvi v letu 2021 odločil, da bo svoj glavni operacijski sistem Windows 11 nenehno spreminjal in redno objavljal posodobitve, v prvi vrsti za izboljšanje uporabniške izkušnje. Novosti in posodobitve predstavljajo dobesedno vsak mesec, so pa te večinoma dostopne le za prostovoljne in radovedne preizkuševalce (Insider). Za širšo množico nato tako preizkušene in dokončne novosti objavijo v letni posodobitvi.

Windows 11 v različici 23H2 prinaša kopico drobnih novosti in izboljšave vgrajenih programov.

Spomnimo se, prva večja posodobitev sistema Windows 11 je bila različica 22H2, ki je izšla lani v tem času, od takrat pa prejemamo manjše posodobitve imenovane Moment, ki dodajajo nove funkcije in zmožnosti. Glavne posodobitve bo letos prinesla različica, ki jo neuradno imenujejo Windows 11 23H2.

Čeprav Microsoft še ni uradno najavil nove različice, jo lahko dokaj zanesljivo napovemo ob obletnici prvotne objave sistema Windows 11. Če k temu dodamo informacije, objavljene ob predoglednih (preview) različicah Windows Insider, in najave s poletne konference Build 2023, dobimo dobro predstavo o tem, kaj lahko pričakujemo, ko bo posodobitev nared.

Windows Copilot

Ena največjih novosti prihaja iz povsem nove smeri. Microsoft se zadnjih nekaj mesecev zelo posveča generativni in splošni umetni inteligenci, naslednji na vrsti uporabe algoritmov umetne inteligence pa je oprav operacijski sistem Windows. Na konferenci Build 2023 so uradno napovedali Microsoft Windows Copilot, pomočnika na temelju umetne inteligence, ki uporablja velike jezikovne modele, kot je GPT-4.

Pomočnik Windows Copilot z umetno inteligenco je najopaznejša novost, ki prihaja v operacijski sistem.

Windows Copilot lahko počne skoraj vse, kar tudi sorodni izdelek Bing Chat, le da bo bolj prilagojen uporabi v operacijskem sistemu. Znal bo zadeve, značilne za ChatGPT, kot je podajati odgovore na splošna vprašanja, ob tem pa tudi izvajati nekatere aktivnosti, ki jih podobni pomočniki ne znajo, denimo zbrati informacije iz različnih virov in jih shraniti v dokument, analizirati in povzemati dokumente ter tudi deliti informacije z upornikovimi stiki. Seveda bo znal tudi hipoma nastaviti specifične nastavitve operacijskega sistema, ne da bi bilo uporabniku treba iskati, kje se te nahajajo. Verjamemo pa, da v prvi različici Windows Copilot ne bo vsemogoč in bodo številne funkcionalnosti dodajali postopoma v naslednji različicah, toda koncept se zdi dober in morda predstavlja nekakšno novo smer, kaj lahko z operacijskim sistemom počnemo in kaj od njega pričakujemo.

Poleg odgovorov na vprašanja Windows Copilot omogoča tudi hitrejši dostop do nastavitve sistema.

Ena takih lastnosti je povezava pomočnika Copilot v Oknih s programi (in njihovimi generativnimi asistenti) tretjih ponudnikov. Eden od demo programov, ki ga je na konferenci prikazoval Microsoft, je zmožnost, da Windows Copilot ustvari nov napis na logotipu, narejenem v programu Adobe Express. Ne pričakujemo, da bo Copilot na začetku lepo sodeloval z zelo velikim številom programov, a tak način dela zagotovo predstavlja prihodnost, kako se bodo tovrstni pomočniki razvijali in uporabljali.

Prav tako verjetno ni daleč čas, ko bo Copilot znal tudi razpoznati vprašanja in naloge, ki jih računalniku podamo kar z izgovorjavo. Okna vse potrebne elemente že imajo (Cortana), treba jih bo le povezati v celoto, ki bo nudila dobro uporabniško izkušnjo.

Posodobljeni Raziskovalec

Druga velika sprememba je temeljitejša osvežitev Raziskovalca, ki temelji na ogrodju WinUI 3. Pridobil je zavihke po vzoru spletnega brskalnika, kar bo všeč tistim, ki počnejo mnogo stvari vzporedno. Nekoliko so tudi reorganizirali menije, tako da so ukazi za datoteke in mape premaknjeni bliže podoknu datotek in s tem hitreje dostopni. Raziskovalec tudi tesneje vključuje mape in dokumente iz storitve Onedrive, ki so videti kot del sistema, ne pa kakor ločen dodatek. Naslavlja pa tudi uporabnike storitev Azure.

Nov pogled galerije fotografij omogoča lepše pregledovanje slikovnega gradiva, med drugim razporejenega kronološko, po datumu nastanka, ne pa zgolj datumu datoteke. Izboljšano je podokno za prikaz podrobnosti o datoteki, ki med drugim prikazuje zgodovino in opis sprememb za datoteke v skupni rabi.

Nazaj v preteklost z opravilno vrstico

Microsoft v dosedanjih različicah sprememb opravilne vrstice Windows 11 ni imel najbolj srečne roke. Pogosto so naredili ravno nasprotno, kot bi si želeli uporabniki. Tudi v tokratni različici popravljajo nekaj, kar je že bilo v prejšnjih generacijah Oken, pa so to, kdo ve, zakaj, v Windows 11 spremenili. Nova različica vrača možnost razdruževanj programov v opravilni vrstici. Ta uporabnikom omogoča prikaz vsakega primerka aplikacije kot posamezne ikone v opravilni vrstici in vsak primerek prikazuje povzetek vsebine, denimo ime zadnjega dokumenta, odprtega z izbranim programom, ki ima ikono v ukazni vrstici.

V sosednji orodni vrstici bomo srečali posodobljen mešalnik glasnosti, kjer lahko določimo predvajanje iz virov in pri tem izberemo stopnjo glasnosti posameznega vira, na primer glasbe v ozadju. Nekaj takega smo sicer že imeli, ne boste verjeli, v Windows XP, zdaj pa se to vrača v najnovejšo različico Oken.

Prenovljeni vgrajeni programi

Microsoft se je že lani podal na misijo, v kateri postopoma prenavljajo praktično vse vgrajene programe okolja Windows, a prenova še vedno ni končana. Žal pogosto ne gre za temeljite ali korenite spremembe, a tu in tam vseeno dodajo kaj koristnega.

Raziskovalec je dobil zavihke, boljšo organizacijo in bolj uporaben predogled s prikazom podrobnosti datotek.

Lep primer je program Paint, nekakšen grdi raček slikarskih programov, ki je nepričakovano dobil orodje za samodejno odstranjevanje ozadja slik. Tega odstranimo dobesedno z enim klikom in zelo pogosto je rezultat več kot spodoben.

Poznavalci navajajo, da bo Paint sicer dobil še cel kup novosti ob pomoči umetnointeligenčne tehnologije, med drugim možnost generativnega ustvarjanja slikovnega materiala na podlagi podanega opisa. Programi, ki delajo s slikovnim materialom, naj bi dobili tudi možnost razpoznave oseb in predmetov na sliki, omenja pa se tudi možnost, da bi podpirali optično razpoznavo besedil (OCR). Doslej v razvojnih različicah te novosti še niso vidne.

Orodno vrstica omogoča, da posamezne dokumente opcijsko prikažemo kot ločene zavihke z opisi dokumentov.

Beležnica (Notepad) bo lahko odslej samodejno shranjevala zapiske, prav tako pa je dobila možnost odpiranja in dela z več datotekami, ki so razporejene v zavihkih, podobno kot v Raziskovalcu in spletnih brskalnikih.

Kar zadeva orodje za izrezovanje, Microsoft posodablja uporabniško izkušnjo z elegantnejšo kombinirano vrstico za zajemanje, ki omogoča enostavno preklapljanje med izrezi zaslona in snemanjem posnetka zaslona, ne da bi prej odprli aplikacijo.

Nove možnosti nastavitve sistema

Windows 11 ima čedalje daljši seznam najrazličnejših nastavitev in kljub vgrajenemu iskalniku je dostop do njih dokaj neroden, zamuden. Nova različica Windows vpeljuje prilagodljivo domačo stran za nastavitve, kjer bo uporabnik lahko na enem mestu zbral vse nastavitve, ki so zanj najpomembnejše. Priročno.

Najpogostejše nastavitve lahko združimo v novo naslovno stran.

Če imate monitor s podporo za HDR, bo Windows 11 različica 23H2 dodal možnost nastavitve slike HDR kot ozadja namizja. Podprte so slike v formatu JXR in pri nastavitvi teh slik kot ozadja bi morali videti veliko večji dinamični razpon, kar pomeni, da bodo podrobnosti bolje ohranjene v temnih in svetlih delih slike.

Slikar (Paint) vsebuje podporo umetne inteligence, s katero samodejno odstrani ozadje slike.

Windows 11 različica 23H2 bo poskušal olajšati upravljanje svetlobnih učinkov RGB za povezane zunanje naprave z novo stranjo Dynamic Lighting. Doslej so zunanje naprave, ki ponujajo osvetlitev RGB in sledijo dogajanju na zaslonu, potrebovale aplikacije specifičnega proizvajalca, kar je sila nerodno za uporabo. Trenutno so resda podprte le naprave proizvajalca Razer, a verjamemo, da se bo to hitro spremenilo s programskimi posodobitvami.

Izboljšano orodje za varnostno kopiranja in povrnitve

Varovanja nastavitev in podatkov, ki jih imamo shranjene v osebnem računalniku, tudi v časih spletnih storitev in oblakov ne gre zanemarjati. Windows 11 prinaša novo aplikacijo Windows Backup, ki pomaga pri upravljanju vsega, kar je s tem povezano. Varnostno lahko shranjujemo datoteke na izbranih imenikih, posamezne aplikacije, nastavitve sistema in podatke o uporabniških računih, na primer gesla Wi-Fi. Varnostne kopije se prvenstveno shranjujejo v storitev Onedrive, vendar pričakujemo, da bodo sčasoma dodali tudi druge ciljne naprave in ponudnike.

Poskrbeli so tudi za enostavnejšo uporabniško izkušnjo pri povrnitvi podatkov. Orodje Backup si zdaj celo zapomni, kje so bile aplikacije pripete v opravilni vrstici in meniju Start, tako da se povrnejo na pravo mesto. Bolj nazorno je mogoče tudi izbrati, iz katere varnostne kopije povrnemo podatke.

Ostale manjše dobrote

Sledi še kopica manjših novosti, kot so izbor ozadij namizja (Spotlight) med podobnimi slikami na enako temo, podpora za nove simbole emoji, izvirna podpora za kompresirane datoteke RAR in 7z (šele leta 2023!). Vgrajeni pripovedovalec besedil zdaj zveni bolj človeško, seveda na začetku le v glavnih svetovnih jezikih.

Beležnica pozna zavihke in predvsem samodejno zapisovanje dokumentov.

Windows 11 23H2 poskuša zabrisati razliko med lokalnim namizjem in omizjem v oblaku (storitev Windows 365). Preklop je trenuten, podobno kot pri virtualnih namizjih na uporabnikovem računalniku. Po zgledu nekaterih mobilnih operacijskih sistemov bo Windows 11 omogočal lažjo delitev vsebin z drugimi osebami, predvsem avtoriziranimi računalniki v bližini.

Dev Drive omogoča pripravo hitrejših diskovnih particij, pretežno za razvijalce.

Zanimiva novost za specifično skupino razvijalcev je opcijski disk, imenovan Dev Drive, ki ga lahko ustvarimo v nedodeljenem prostoru na fizičnem disku. Gre za particijo, ki temelji na datotečnem sistemu ReFS in nudi hitrejše delovanje (vhodno-izhodni pretok podatkov) kot navadne Windows particije (NTFS). To pa pomaga k skrajšanju časa priprave novih različic (buildov) programov med njihovim razvojem. Microsoft pripravlja tudi novo aplikacijo Dev Home za razvijalce, ki se integrira z GitHubom in olajša upravljanje razvojnih projektov, pomaga pa tudi pri nastavitvah računalnika za razvoj.

Windows 11 23H2 verjetno prinaša tudi poseben režim dela, imenovan Kiosk mode, ki je idealen za scenarije, kjer več uporabnikov deli isto napravo, celo za primere, ko je računalnik namenjen naključnim obiskovalcem. Skrbnikom tu omogoča, da nadzorujejo, katere aplikacije se lahko izvajajo v napravi v tem režimu, in obenem lahko blokirajo posamezne funkcije sistema.

Izdelava in povrnitev varnostnih kopij omogočata selektivni izbor stvari, ki jih želimo varovati.

Nekatere od že napovedanih novosti morda še ne bodo nared za različico 23H2. Mogoče pa bo v najnovejši različici že na voljo tudi koristna izboljšava za povečanje varnosti in zasebnosti. Pri računalnikih, ki zmorejo zaznavo prisotnosti in razpoznavo uporabnika, bomo v sistemu Windows lahko določili, katere aplikacije bodo imele dostop do takega načina avtentikacije. Na ta način se bo moč izogniti nevšečnostim, ko se moramo vsakič ponovno vpisovati v posamezne aplikacije, potem ko je pretekel čas seje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji