Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2019

Wiko View 2 in View 2 Pro

Wiko je francosko podjetje, ki se počasi uveljavlja tudi pri nas. Ponujajo predvsem telefone nižjega cenovnega ranga, taka sta tudi tokrat preizkušeni par View 2 in View 2 Pro. Prvi je naslednik pred časom preizkušenega modela View (preizkusili smo ga februarja letos), drugi pa je njegov zmogljivejši brat.

Prvi vtis o obeh telefonih je zelo dober, ohišji se vsaj na videz praktično ne ločita. Le ko ju vzamemo v roko, začutimo, da je osnovni model nekoliko bolj plastičen, model Pro pa daje bolj kakovosten občutek. To je predvsem zasluga aluminijastega roba, zadnja stranica deluje skoraj stekleno, čeprav gre bolj za plastiko, prevlečeno s steklom. Cenejši model je, kot rečeno, bolj plastičen, klub temu pa zelo kakovostno narejen. Oba telefona zelo lepo ležita v roki, ohišji obeh sta malenkost zaobljeni.

Zaslon je pri obeh telefonih enak, konkretno meri šest palcev, ločljivost je 1528 × 720. Pri cenejših telefonih je standard 1280 × 720 ali 1440 × 720 (to je tudi ločljivost zaslona predhodnika, torej prvega modela View), tu sta zaslona višja od povprečja, saj se raztezata čez večino prednje stranice. Izstopajoči element je majhna zareza, ki je dejansko le prostor za prednjo kamero. Mikrofon je pospravljen v tanek rob na zgornji strani zaslona. Zareza nas med rabo ni zmotila, pri programih, ki zasedejo celoten zaslon, resda zavzame svoj prostor, a lahko te programe tudi malenkost zmanjšamo, da dobimo bolj klasično črno vrstico stanja. Zaslona na obeh telefonih sta solidna, a nič posebnega.

Pri obeh telefonih lahko pohvalimo uporabljen operacijski sistem, gre za praktično povsem čisti Android 8.0, v katerem najdemo le par dodatnih aplikacij izdelovalca, sam vmesnik pa nima nobenih nepotrebnih priveskov. Tako ponujata oba telefona razmeroma solidno izkušnjo, je pa v redni rabi model Pro očitno zmogljivejši. Aplikacije se hitreje zaženejo in delo s telefonom je na splošno bolj tekoče in odzivno.

To pokaže tudi preizkus zmogljivosti GeekBench. Cenejši model uporablja procesor Snapdragon 435 in ima 3 GB pomnilnika, dražji pa procesor Snapdragon 450, ki ima še en GB pomnilnika več. Pri preizkusu enega jedra je (vsaj v omenjenem programu za merjenje zmogljivosti) dražji model okoli 15 % hitrejši, pri večjedrnem preizkusu pa je razlika že več kot 50 %.

Pri obeh telefonih lahko pohvalimo možnost uporabe pomnilniške kartice microSD. Dražji model sicer ponuja 64 GB prostora, cenejši pa 32 GB. Razlika je tudi pri vgrajenih fotoaparatih, saj ima model Pro vgrajeno dvojno, navadni model pa enojno kamero. Dvojna kamera pri dražjem modelu ponuja dodatni široki kot, kakovost fotografij je pri obeh zgolj povprečna.

Edini resen očitek obema napravama je uporaba vmesnika MicroUSB, danes tudi na vstopnih napravah pričakujemo uporabo vmesnika USB-C. Zadaj je na obeh tudi bralnik prstnih odtisov, oba imata enako (neodstranljivo) baterijo zmogljivosti 3000 mAh. V praksi brez težav zdržita en dan navadne rabe, ob bolj varčnem delu pa še kaj več.

Wiko View 2

Hitrost delovanja: 6.

Kakovost izdelave: 7.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 200 EUR.

Za: Čisti Android, cena, solidna kakovost izdelave, možnost uporabe MicroSD.

Proti: Vmesnik MicroUSB, povprečna zmogljivost.

  

Wiko View 2 Pro

Hitrost delovanja: 7.

Kakovost izdelave: 7.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 300 EUR.

Za: Čisti Android, solidna kakovost izdelave, možnost uporabe MicroSD.

Proti: Vmesnik MicroUSB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji