Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2018

Vstopna alternativa

Z manjšo zamudo je Apple začel prodajati svoj tretji letošnji telefon, iPhone XR. Ta prinaša skoraj vse, kar poznamo z modelov XS in XS Max, po malenkost nižji ceni.

V primerjavi z drugimi izdelovalci telefonov ima Apple v prodajni ponudbi res malo različnih naprav. Namesto da bi razširili prodajni program, so doslej vedno ponujali še naprave nekaj preteklih generacij po znižanih cenah. V zadnjih letih smo tako lahko računali na dve novi napravi na leto, navadni iPhone in malenkost povečani model Plus. Lani so nekoliko presenetili, saj so takemu dvojcu dodali še zmogljivejši model iPhone X, prvi njihov telefon z zaslonom OLED. Letos pa so to formulo obrnili na glavo, saj so poleg dveh »rednih« telefonov (modela XS in XS Max, oba z zaslonom OLED) dodali še tretjega, malenkost cenejšega – iPhone XR.

Začnimo kar pri najpomembnejšem, kar ločuje ta telefon od obeh sorodnikov, vsaj za večino kupcev – pri ceni. O iPhone XS in XS Max, oba smo preizkusili prejšnji mesec, smo zapisali, da gre za res dragi napravi. V prosti prodaji je cena prvega v osnovni različici (torej z 64 GB prostora) 1200 evrov, cena večjega modela pa 1300 evrov. No, vstopni model XR se začne pri 899 evrih, spet za 64 GB prostora, različica z 128 GB velja 949 evrov, tista z 256 GB pa 1099 evrov. Cene se sicer malo razlikujejo od ponudnika do ponudnika, a ne veliko. Za primerjavo – lanski iPhone 8 je, ko so ga ponudili uporabnikom, stal 836 evrov.

Cena je tako res za kar 300 evrov nižja od začetnega modela XS, a devetsto evrov še vedno nikakor ni malo denarja. Še posebej za »vstopni model«, ki pa se, roko na srce, kar dobro meri z androidnimi predstavniki podobnega cenovnega razreda. Cena obenem še bolj poudari, kako draga sta v resnici modela XS in XS Max.

Večja hiba modela XR, hkrati tudi ključno področje, kjer je Apple varčeval, je zaslon. Za razliko od drugih dveh letošnjih jabolčnih telefonov (in lanskega modela X) je tu namesto zaslona OLED v uporabi klasični LCD. Resda odličen LCD, a kljub temu, ko ga postavimo ob bok pravemu OLEDu, je razlika kar vidna, predvsem na temnih predelih, kjer LCD ne more doseči takih črnin, kot smo jih vajeni pri OLED. Obenem so znižali tudi ločljivost, s 2436 × 1125 pik pri (manjšem) XS, na 1792 × 828 pik. Priznati moramo, da tega nismo opazili, tudi po tem ne, ko smo prebrali specifikacije, saj je gostota pik še vedno povsem dovolj visoka (več kot 300 pik na palec). Je pa ta zaslon izgubil možnost »3D touch«, torej odločnejši pritisk za doseganje nekaterih dodanih zmožnosti. 3D dotik se sicer ni preveč prijel in ga sami nismo pogrešali – namesto njega še vedno lahko uporabimo možnost daljšega pritiska.

Osrednja strojna oprema je ostala nespremenjena – tu je novi procesor, imenovan A12 Bionic, z dvema hitrima in štirimi počasnimi/varčnimi jedri. Telefon je tako enako hiter kot dražja brata, kar pomeni, da na sintetičnih testih občutno premaga tudi vso androidno konkurenco (celo najdražje naprave). Ima sicer en GB pomnilnika manj (3 GB) kot dražja modela, a tega res ni opaziti, telefon je zelo hiter in odziven, ne glede na opravilo.

Po velikosti se telefon umesti med modela XS in XS Max, diagonala zaslona meri 6,1 palca (manjši, XS, ima zaslon z diagonalo 5,8 palca, večji, XS Max, pa s 6,5 palca). To se seveda pozna tudi pri merah, s tem, da je tudi tu zaslon potisnjen čez praktično vso prednjo stranico, na zgornji strani je dodana tudi zdaj že znana zareza. Namesto nerjavečega jekla so tu za rob uporabili aluminij, zaradi česar je telefon malenkost debelejši in težji od modela XS. Zadnja stran je še vedno steklena. Kakovost izdelave je vrhunska, je pa stopnja zaščite vodotesnosti malenkost slabša. Gre za standard IP67, ki v primerjavi z IP68, ki ga zmoreta dražja modela, pomeni, da lahko telefon potopimo za pol ure na globino enega metra, namesto dveh. Po našem mnenju sklicevanje na ta standard velja bore malo, saj Apple glede vodoodpornosti ne jamči ničesar, enako velja tudi za druge izdelovalce.

Še ena manjša razlika je pri fotoaparatu, kjer je XR zgubil enega izmed objektivov – tu imamo eno, navadno lečo, ki ponuja razmeroma širok kot, nimamo pa tiste ožje, tele-foto alternative. Kakovost fotografije je sicer še vedno odlična, čeprav so tu nekatere zmogljivejše naprave z Androidom kljub temu v prednosti.

Novi iPhone XR se nam zdi za navdušence nad Applovimi napravami povsem solidna izbira. Razlika v ceni je glede na naslednji dražji model kar velika, kompromisi pa niso prehudi. Sami smo najbolj pogrešali zaslon OLED, a to bolj zato, ker imamo pogosto v rokah take zaslone, sicer pa je tudi uporabljeni LCD zelo dober. Po našem mnenju bo večina uporabnikov bolj pogrešala zmogljivejši fotoaparat, predvsem izbiro različnih objektivov – konkurenti ponujajo tudi že tri objektive (nekateri ob tem dodajajo še dodatni aparat za boljše globinske učinke). Ob androidni konkurenci se nam zdi telefon glede na to, kar ponuja, kljub vsemu kar drag.

Apple iPhone XR

Hitrost delovanja: 10.

Kakovost izdelave: 10.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: od 899 EUR (64 GB).

Za: Hitrost delovanja, kakovost izdelave.

Proti: Cena, priložen počasen napajalnik, le enojna kamera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji