Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2021

Vseprisotno mobilno računalništvo

Računalniki že dolgo niso več zgolj na mizah ali pod njimi. Z nami so dobesedno na vsakem koraku.

Že če se strinjamo o tem, da so pametni telefoni (tudi) računalniki, hitro postane jasno, da jih imamo vedno pri roki. No, veliko časa dobesedno v njej, v dlani. Ali pa na zapestju, saj so tudi pametne ure, zapestnice in druge pametne nosljive naprave računalniki v malem. Pravzaprav so nosljive naprave v vsega par letih postale tako zelo priljubljene predvsem zaradi dejstva, da se povezujejo s pametnimi telefoni in z mobilnimi aplikacijami. Nekatere jih hkrati zalagajo s podatki ali pa nam svoje prikazujejo – tudi v (računalniško) obdelani obliki, kot so statistika prehojenih korakov, kakovost spanca, čas in intenzivnost vadbe itd. Poleg skrbi za zdravje posameznika oziroma njegov (bolj) zdrav življenjski slog imajo še drugo, družabno dimenzijo. Ljudje se primerjamo s prijatelji, z znanci in neznanci. Se morebiti bolje počutite, če vam vadbena aplikacija na zaslonu nosljive ali mobilne naprave izpiše podatek, da ste se odrezali bolje kot večina drugih, ali pa, da je vaš napredek očiten?

Več dimenzij mobilnega računalništva

A to je zgolj eden od primerov, kako je računalništvo v praksi postalo mobilno. Najstarejšega med njimi, torej shujševalne kure namiznih računalnikov, ki so postali tako tanki in lahki, da so si prislužili ime prenosni računalniki, in poti v park tokrat sploh ne bomo obravnavali. Prenosnik si danes lasti že skoraj vsaka polnoletna oseba, podobno kot telefon.

Raje se bomo posvetili primerom, ki kažejo naslednje stopnje razvoja. Ena teh je tehnologija, povezana z beleženjem lokacije uporabnika. Pametni telefoni in tablice stalno spremljajo našo lokacijo. To ni nobena skrivnost. Skorajda vsakič ko nanje namestimo novo mobilno aplikacijo, ta med zahtevami po dostopu navaja tudi dostop do lokacije uporabnika. Pa če ga dejansko potrebuje ali ne. Čemu? Večina ponudnikov zbira in obdeluje te podatke, nekateri jih preprodajajo, če jih že ne znajo izkoristiti sami.

Sicer pa lahko tehnologijo spremljanja lokacije obrnemo tudi sebi v prid. Pomagamo si pri navigaciji z zemljevidi, prek pametnega telefona lahko ob pomoči mobilne aplikacije naročimo taksi ali drug prevoz – na svojo trenutno lokacijo.

Lokacije pa ne spremlja le tehnologija GPS, temveč to precej dobro obvladajo že brezžična omrežja Wi-Fi. Če se v nakupovalnem središču povežete z odprtim brezžičnim omrežjem, bodo skrbniki takoj vedeli, kje se nahajate. Sistem lahko vašo lokacijo deli s trgovci v nakupovalnem središču, ti pa vam pošljejo aktualno ponudbo, kupon ugodnosti ipd., ko zaznajo, da ste v njihovi bližini. Ali v tem prepozna dodano vrednost ali moteči element, je stvar posameznika. Mobilno računalništvo pa dokazuje, da še kako deluje – zbira, obdeluje, deli podatke in informacije – v vse smeri. Vedno več trgovcev in ponudnikov storitev že premore lastne mobilne aplikacije, verjetno zato, ker se jim to izplača.

Nadgradnja uporabniške izkušnje

Mobilne aplikacije podjetja razvijajo in vpeljujejo tudi za to, da lažje pridejo uporabniku pred oči – na zaslonu, ki ga vsak dan uporablja največ časa. A da se bodo tam tudi ohranile, morajo postreči z odlično uporabniško izkušnjo ali močno dodano vrednostjo.

Zgovoren primer uporabnega mobilnega računalništva je tudi pametni dom. S tem, ko lahko kar prek mobilne naprave oziroma aplikacije ali pa kar celo samo z govorom krmilimo luči, gospodinjske aparate in druge naprave ter sisteme ogrevanja in hlajenja v domu, raste naše udobje. V ozadju delujejo številne povezave in računalniki. Sploh če imamo doma nameščen hišni zvonec z video kamero in s pametno ključavnico. Tako lahko pozdravimo poštarja in obiske kar preko video klica ter jim po potrebi odpremo vhodna vrata.

Mobilna plačila

Slovenci smo možnost brezstičnega plačevanja dobesedno posvojili, večina nas je že slabe volje, če prodajno mesto te možnosti ne ponuja. Razvoj tehnologije pa gre naprej, pametni telefoni postajajo tudi mobilne denarnice ter omogočajo mobilna in brezstična plačila, saj emulirajo delovanje bančne kartice. Kar je zelo praktično za plačila nizkih vrednosti, kot so enosmerne vozovnice, parkirnina, vstopnica za ogled filma ali predstave itd. Nasploh se zdi, da bo naslednji korak zagotavljanje enostavnejše urbane mobilnosti – ne zgolj plačevanja, tudi rabe različnih storitev pri naši urbani interakciji. Tako se lahko nadejamo, da se bomo pripeljali na obrobje pametnega mesta (z avtomobilom, letalom ali vlakom), presedli na mestni javni potniški promet in si pri premagovanju zadnjega kilometra pomagali z izposojo kolesa ali električnega skiroja. Vse to ob pomoči mobilne naprave in aplikacije, brez stresa in gotovine. Tudi kosilo bomo enostavno poravnali prek mobilnika in prek mobilne aplikacije znesek pravično razdelili med vse udeležene.

Obogatena in navidezna resničnost

A področji, kjer bomo od svojih mobilnih naprav potrebovali nadpovprečno veliko računskih zmogljivosti, sta obogatena (AR) in predvsem navidezna resničnost (VR). Tu se osebni mobilni napravi pridružijo še ustrezna očala, ki z informacijami dodatno napolnijo oziroma obogatijo našo uporabniško izkušnjo.

Drži, obkrožajo nas mobilni računalniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji