Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Vse za GPS

Novejši pametni telefoni so strojno opremljeni bolje od povprečnih računalnikov. Poleg večjedrnih procesorjev, obilja pomnilnika, kakovostnih zaslonov in gigabajtov lokalne shrambe jih krasijo številna tipala, med katerimi izstopa GPS. Globalni navigacijski satelitski sistem zna mobilna naprava dobro izkoristiti.

Cenovno ugoden Sygic je med najbolj priljubljenimi programi za usmerjanje na Androidu.

Cenovno ugoden Sygic je med najbolj priljubljenimi programi za usmerjanje na Androidu.

Telefon uporablja GPS za določanje lokacije. S pridobljenimi informacijami lahko aplikacije ponudijo boljšo izkušnjo. Dežurni vremenar samodejno prikaže stanje v bližini, bančna aplikacija pot do bankomata za vogalom in potrošniški program slovenskih avtorjev Odpiralni časi, do kdaj ima bližnji branjevec odprte duri. Tekači in kolesarji z ustreznimi aplikacijami sledijo treningom na zemljevidu, krajevni Romeo pa čednim puncam v okolici. Zgledov koristne rabe GPSa v telefonu je nešteto, med njimi še vedno prevladuje najočitnejši – navigacija. Časi, ko smo potovali s karto v roki, so minili. Programi za usmerjanje pridejo prav skoraj na vsakem koraku, ko nam zmanjka goriva, ko si med potjo zaželimo spremembe, ko se nam oglasi želodec in še bi lahko naštevali. Vsi večji igralci v navigacijskem poslu imajo predstavnika na tržnici Google Play. Večinoma gre za odlične izdelke z visoko ceno. Slednja je povečini preveč zasoljena, zato se brezplačni oziroma poceni tekmeci množijo kot gobe po dežju. Priznanim razvijalcem zemljevidov (Navteq, TomTom) so se uspešno pridružili novi, zastonjski. Čeprav je najvidnejši predstavnik brezplačnežev Googlov zemljevid (z veliko začetnico), ne gre podcenjevati niti družabno ustvarjenih izdelkov.

Prva, povsem brezplačna navigacija so zemljevidi finskega podjetja Nokia. Krasi jih preprost in eleganten uporabniški vmesnik z možnostjo prenosa posameznih delov za uporabo brez spletne povezave. Navigacija HERE na zemljevidih prikaže prometne informacije, zna usmerjati potnika z javnimi prevoznimi sredstvi in uporabniku omogoča shranjevanje priljubljenih destinacij. Med brezplačne ponudnike spada tudi program MapFactor: GPS Navigation, ki je z več kot desetimi milijoni prenosov eden bolj priljubljenih izdelkov za usmerjanje v prometu. Skrivnost njegovega uspeha je v rabi zemljevidov Open Street Map, ki so družbena last in torej zastonj. Če (ko) nas brezplačni zemljevidi pustijo na cedilu zaradi pomanjkanja natančnosti, lahko posežemo po plačljivih zemljevidih TomTom (od 15 evrov naprej), ki jih zna MapFactor dobro izkoristiti.

Med družabno ustvarjenimi pripomočki za usmerjanje vodi Waze Social GPS Maps & Traffic. Program v Googlovi lasti nas med vožnjo spodbuja k nabiranju točk in tekmovanju z drugimi uporabniki programa/družabnega omrežja. Številne dejavnosti navdušencev prispevajo k točnosti zemljevidov in opozarjanju na dogodke ob poti. Ker se snemanje poti dogaja v dejanskem času, so informacije o stanju v prometu vedno sveže in ob zadostnem številu uporabnikov verodostojnejše od uradnih virov. Med pridobljene podatke sodijo policijske kontrole, nesreče in delo na cesti. Poleg vsak dan spremenljivih informacij člani omrežja sistemu sporočajo tudi spremembe v obstoječih načrtih. Čim več je članov, ki se peljejo po določeni poti, tem natančnejši je zemljevid te poti. Slabost takega pristopa je očitna, saj so tam, kjer ni uporabnikov družabnega omrežja Waze, mape skrajno nenatančne in brez podrobnejših informacij. A brž ko se bo prvi uporabnik spletišča peljal mimo, bodo informacije o poti na voljo tudi drugim. Čeprav je v Sloveniji zadeva še precej nezanesljiva, ima zamisel velikanski potencial.

Zemljevidi HERE so popolnoma brezplačni. Uporabljamo jih lahko tudi brez spletne povezave.

Zemljevidi HERE so popolnoma brezplačni. Uporabljamo jih lahko tudi brez spletne povezave.

Med večjimi (beri: plačljivimi) imeni mobilne navigacije izstopajo Navigon, Viago, iGO, TomTom in Sygic. Razlikujejo se predvsem po ceni, uporabljenih zemljevidih in učinkovitosti uporabniškega vmesnika, kjer se precej poznajo korenine razvijalca. Slednje velja predvsem za Garminov Viago, ki ponuja vse priboljške z namenskih navigacijskih sistemov, a z manj dodelanim uporabniškim vmesnikom in zasoljeno ceno. Med cenejšimi in boljšimi izbirami vodi nedavno posodobljeni GPS Navigation & Maps Sygic, ki uporablja zemljevide TomTom in med drugim omogoča zrcaljenje namenske slike na vetrobransko steklo ter ponuja dinamično pomoč pri menjanju voznega pasu. Ker je Sygic bliže zastonjskim modelom poslovanja, je veliko dodatkov plačljivih. Povsem nasprotno mantro žebra TomTom GPS Navigation Traffic, ki v letno naročnino všteje vse dodatke, ki so na razpolago. Za konec omenimo še pionirja med navigacijami za pametne telefone. NAVIGON je draga in prostorsko zahtevna aplikacija, ki se izkaže z odličnim in hitrim uporabniškim vmesnikom, uspešno prilagojenim rabi v avtomobilu. Z jasnim glasovnim vodenjem ter čitljivimi in zlahka razumljivimi slikovnimi simboli na poti dostojno nadomesti namensko napravo za usmerjanje. Zemljevidi Navteq se izkažejo za nadvse točne tudi v domačih logih, kar je pri konkurenčnih navigacijskih rešitvah prej izjema kot pravilo. Kakovost Navigona so že leta 2011 prepoznali v Garminu in podjetje kupili, tako da danes deluje kot podružnica navigacijskega velikana.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji