Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2008

Vmesnik za majhne zaslone

Ob nastanku majhnih prenosnikov se je izkazalo, da takratni operacijski sistemi niso najbolj primerni za delo na zaslonih, ki imajo v najslabšem primeru ločljivost le 800 × 480 pik. Pristopov k boljšim uporabniškim vmesnikom za takšne naprave je več, eno izmed rešitev pa je predstavilo tudi podjetje Canonical, ki je sicer znano po distribuciji Linuxa Ubuntu.

Uporabniški vmesnik Netbook Remix nam zaslon razdeli na tri dele.

Ubuntu Netbook Remix je nadgradnja uporabniškega vmesnika Gnome, ki je sicer privzeto namizje v sistemu Ubuntu. Vmesnik Netbook Remix je prilagojen za zaslone z ločljivostjo do 1024 × 768 pik, pri Canonicalu pa z njim merijo predvsem na uporabnike majhnih prenosnikov, t. i. netbookov. Canonical se je pri razširjanju svojega novega namizja odločil za drugačno pot kot sicer pri svojih izdelkih: Ubuntu z vključenim vmesnikom Netbook Remix ni na voljo na njihovi spletni strani, temveč so ga ponudili izdelovalcem strojne opreme: po načrtih podjetja naj bi v prihodnje skupaj z računalnikom dobili že nameščen Ubuntu in nov uporabniški vmesnik. Seveda je Netbook Remix na voljo tudi v obliki izvirne kode, tako da je v spletu na voljo cela vrsta rešitev, ki imajo novo namizje že vključeno. Mi smo preizkusili operacijski sistem Ubuntu Eee 8.04.1 na računalnikih Asus Eee PC 701 4G in Eee PC 1000.

Vmesnik je po namestitvi že privzet (v naslednjih različicah sistema naj bi dobili na izbiro tudi preklapljanje med navadnim in Netbook Remix namizjem Gnome), na levi strani pa imamo skupine programov, kot so sicer razporejeni na zagonskem menuju na navadnem namizju. Prvi menu je namenjen najbolj priljubljenim programom, ki so tako na voljo brez daljšega iskanja kar takoj, ko zaženemo računalnik - bližnjico do programov dodamo v to skupino kar z miško. Desna stran zaslona je namenjena datotečnemu sistemu: na voljo so bližnjice do najpogosteje uporabljanih map, prav tako se tu pojavi povezava do zunanjih datotečnih sistemov, npr. ko vstavimo pomnilniško kartico ali disk USB. Strukturo menuja lahko poljubno spreminjamo: iz programa za delo z datotekami na osnovni menu preprosto z miško potegnemo mapo in bližnjica do nje je nato na voljo na namizju. Srednja polovica zaslona je namenjena ikonam za programe: te so dovolj velike, da jih lahko kliknemo tudi na zaslonu z malo ločljivostjo, obenem pa vmesnik kljub vsemu ni preveč nepregleden, da bi morali uporabljati drsnike.

Netbook Remix se za svoje delovanje opira na nekatere dodatne razširitve vmesnika Gnome: razširitev go-home-applet nam na orodno vrstico doda ikono, ki pokaže namizje, Maximus vsako okno razširi na ves zaslon, brž ko zaženemo program, in odstrani njegovo naslovno vrstico, Windows-picker-applet pa Maximusu nazaj doda naslovno vrstico trenutno aktivnega programa in ikone za programe, ki tečejo v ozadju. Ume-launcher skrbi za nekatere grafične poslastice vmesnika, da ne deluje preveč špartansko, Ume-config-netbook pa vmesnik optimizira za delo s procesorji Intel Atom, da je bolj odziven.

Kako se Netbook Remix obnese v praksi? Z eno besedo: odlično. Vmesnik je uporaben in pregleden, obenem pa nam, za razliko od Asusovega vmesnika za računalnike Eee, omogoča dostop do vseh nastavitev sistema Gnome. Pri videzu namizja smo nekoliko bolj omejeni, kot so linuxovci vajeni, a to je pač cena, ki jo plačamo zaradi majhne ločljivosti zaslonov v mini prenosnikih. Povečevanje oken čez ves zaslon je zelo praktično, program pa pri oknih, kjer je to nesmiselno (npr. seznam kontaktov v programih za neposredno sporočanje) okna ne poveča. Težave nam je povzročal le program za vektorsko grafiko Inkscape: pri slednjem povečevanje čez ves zaslon ne deluje, pol vmesnika pa manjka (ker je "nižje" od slike na zaslonu). Gre za konflikt med Maximusom in Inkscapeom, razvijalci slednjega pa so že napovedali, da bodo program posodobili in napako odpravili.

Netbook Remix je ena izmed boljših rešitev za delo z zasloni, ki imajo premajhno ločljivost, da bi spodobno prikazali običajna namizja operacijskih sistemov. Gre za trenutno najboljšo rešitev med alternativnimi namizji za Linux in verjamemo, da bo v prihodnje deležna še številnih izboljšav, pa tudi posnemovalcev.

Ubuntu Netbook Remix

Kaj: Uporabniški vmesnik za namizje Gnome, prilagojen majhnim zaslonom.

Izdeluje: Canonical, www.canonical.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preglednost, enostavna raba.

Proti: Ne deluje s čisto vsemi programi, na voljo samo za namizje Gnome.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji