Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2022

Vivo Y76 5G

Vivo je novo ime na našem tržišču, čeprav podjetje obstaja že od leta 2009. Ime je v lasti kitajskega koncerna BKK Electronics, ki je lastnik tudi blagovne znamke Oppo, ned hčerinskimi podjetji tega pa najdemo tudi OnePlus in Realme. Vivo je sicer eden največjih proizvajalcev telefonov na svetu (med največjimi petimi), a so prisotni predvsem na domačem, kitajskem tržišču ter na drugih tržiščih jugovzhodne Azije.

Na preizkus smo dobili telefon Vivo Y76 5G, predstavnika srednjega razreda, v kratkem pričakujemo tudi zmogljivejši model iz serije X. Prodaja preizkušenega Y76 je ravno stekla, a velja omeniti, da ne gre za povsem nov telefon, saj je na Daljnem vzhodu na voljo že pol leta.

Gre za razmeroma velik telefon z zaslonom diagonale 6,58 palca. Kakovost izdelave je dovolj dobra, zadnja stranica je plastična, pri tem nas je navdušila prelivajoča se sinje modra barva. Pri premikanju pod svetlobo gre barva vse od srebrne pa do svetlo roza. Spodaj ima ob vmesniku USB-C tudi klasični izhod za slušalke, na voljo je tudi bralnik pomnilniških kartic microSD (na istem nosilcu kot za kartico SIM).

Zaslon ima visoko ločljivost (gostota pik je 409 pik na palec), na žalost pa ne gre za zaslon AMOLED, temveč za klasični LCD, ki tudi ne ponudi večje hitrosti osveževanja (torej smo pri klasičnih 60 Hz). Škoda, saj cenovno primerljiva konkurenca nudi več.

Za strojno zmogljivost poskrbi procesor MediaTek MT6833, zraven je 8 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke. Telefon je več kot dovolj odziven in zmogljiv, le pri igrah nekoliko zaostaja za bližjo konkurenco. Akumulator ima 4.100 mAh, je pa procesor razmeroma varčen, tako da je vzdržljivost dovolj dobra.

Pohvalijo se z nadpovprečno hitrostjo napajanja, 44 W, tako naj bi dosegli 70-odstotno napolnjenost baterije v 32 minutah. To je potrdil tudi naš preizkus – do 70 odstotkov pridemo v dobrih 30 minutah, še približno toliko pa potrebujemo za zadnjih 30 odstotkov, torej se telefon povsem napolni v eni uri. Očitno je nekje še malo prostora za izboljšavo, saj smo praktično enak rezultat dosegli s Xiaomijevim Mi 10T Pro, čeprav zmore ta »le« 33 W (torej 11 vatov manj). Omenimo tudi, da Vivo v embalaži postreže z ustrezno močnim napajalnikom.

Vivo uporablja lastni uporabniški vmesnik, imenovan FunTouch, ki nekoliko spominja na tistega pri telefonih OnePlus. Vmesnik je dovolj hiter in čist, tudi odvečnih aplikacij ni preveč. Nenavadno pa je, da uporablja Android 11 namesto novejše različice 12. Fotografski sklop ne prinaša presenečenj, poleg navadnega objektiva s 50 MP sta vgrajena še objektiv za zaznavanje globine ter makro objektiv, ki ponudi nizko ločljivost, le 2 MP.

Vivo Y76 je za nas morda res nov, vseeno pa ne prinese nič res omembe vrednega oziroma povedano drugače, najdemo v tem cenovnem razredu kar nekaj telefonov, ki ponudijo več, denimo Realme GT Master, Xiaomi 11 Lite 5G NE in Samsungov Galaxy A52s 5G.

Vivo Y76 5G

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 329 EUR (8 GB/128 GB)

Za: Solidna zmogljivost, videz, hitrost napajanja.

Proti: Zaslon, cena, Android 11.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji