Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2023

Vivo X90 Pro

Proizvajalec pametnih telefonov Vivo v zadnjem letu tudi pri nas lepo širi ponudbo pametnih telefonov. Pred nekaj meseci smo preizkusili telefon srednjega razreda Vivo X80 Lite, zdaj pa smo še pred uradnim začetkom prodaje na preizkus dobili najnovejši in najzmogljivejši model – model Vivo X90 Pro.

Gre za telefon najvišjega razreda, ki konkurira Samsungovemu Galaxy S23 Ultra, Applovemu iPhone 14 Pro Max, Xiaomiju 12 in podobnim. Vivo X90 Pro je razmeroma velik, diagonala zaslona, ki je rahlo zaobljen na levi in desni strani, meri 6,78 palca. Telefon je dovolj tanek (9,3 milimetra), vendar to »pokvari« zelo obsežen fotografski sklop, pospravljen v dvignjen krog na zadnji strani. Izboklina je kar velika, čuti se tudi njeno težo – ko držimo telefon v roki, je težišče pomaknjeno bolj proti zgornjemu delu.

Kakovost izdelave ohišja je dobra, zelo zanimiva je zadnja stran, na kateri je menda »vegansko« (torej umetno) usnje. Občutek v roki je odličen, telefon res ni spolzek, hkrati se na njem prstni odtisi ne poznajo. Ogrodje je kovinsko in na levi ter desni dokaj tanko – tako kot zaslon je tudi zadnja stran na levi in desni strani rahlo zaobljena. Usnjeni del pod fotografskih sklopom preseka kovinski pas, na katerem je napis Xtreme Imagination, v vogalu pa še logotip podjetja Zeiss, ki naj bi sodelovalo pri razvoju objektivov.

Zaslon je soliden, gre za AMOLED ločljivosti 2.800 × 1.260 pik. Ločljivost je visoka (453 pik na palec), a vseeno nižja kot pri nekaterih konkurentih (Samsung se pri S23 Ultra bohoti s 500 pikami na palec, tudi lanski Vivo X80 Pro je imel višjo ločljivost na palec). Osveževanje gre do 120 Hz, pri tem pa ni v uporabi tehnologija LTPO, s katero bi bilo prilagajanje povsem zvezno (torej bi se lahko spustilo tudi do 1 Hz, s čimer bi telefon še dodatno varčeval z energijo). Tudi svetlost je dovolj dobra, a malenkost zaostaja za najboljšimi. Pod zaslonom je bralnik prstnih odtisov, ki deluje natančno in hitro, prednja kamera je v luknjici na sredini zgornjega dela zaslona.

Pri procesorjih smo zadnja leta vajeni, da imajo najzmogljivejši telefoni pri vseh proizvajalcih v istem letu vsi enak (ali praktično enak) procesor. Ponavadi gre za Qualcommove modele Snapdragon s posameznimi izjemami. Med njimi je, denimo, Samsung, ki je do lanskega leta pri nas uporabljal lastne procesorje Exynos, in Apple, ki že leta razvija svoje procesorje. Pri modelu X90 Pro pa smo prvič srečali nov Mediatekov procesor Dimensity 9200. Tako kot bolj znani snapdragoni najvišjega razreda je tudi ta izdelan v tehnologiji 4 nm in je sicer zelo hiter, a rahlo zaostaja za najnovejšim Snapdragonom 8 Gen 2. Na hitrostnih preizkusih je pri preizkusu enega jedra dobrih 5 odstotkov počasnejši, pri večjedrnem preizkusu pa okoli 15 odstotkov. Vseeno gre za res hiter in odziven telefon, tudi 12 GB pomnilnika je solidna bera.

Ena večjih posebnosti tega telefona je tipalo njegovega osrednjega fotoaparata. Gre za Sonyjevo tipalo ločljivosti 50 MP, ki sodi v skupino enopalčnih. To pomeni, da je občutno večje (po površini) od tistih, ki jih najdemo v drugih telefonih najvišjega razreda. To tipalo je sicer tudi v Xiaomijevem telefonu 12S Ultra, a ta pri nas ni v prodaji. Ima ločljivost 50 MP, pred njim pa je klasični objektiv z goriščnico 23 mm (prevedeno v format Leica).

V praksi se odlično izkaže, fotografije so ostre, šuma je zelo malo (tudi v slabših svetlobnih pogojih), barve so odlične. Zaradi velikega tipala je tudi globinske ostrine manj kot pri konkurentih, kar se pozna pri portretih (čeprav gre še vedno za široki kot). Zelo dobro je tudi ostrenje, video pa lahko zajemamo pri ločljivosti 8K (pri 24 slikah na sekundo), vgrajena je tudi optična stabilizacija slike. Enostavno gre za najboljši osrednji telefonski fotoaparat tega trenutka.

Novi Vivo X90 Pro je odličen telefon najvišjega razreda, ki v primerjavi z bolj prepoznavnimi konkurenti velja nekaj sto evrov manj, a ima tudi kako hibo več.

Ostali fotografski del je tudi soliden, a zaostaja za konkurenco. Fotoobjektiv ponudi le dvakratni zum. Sicer sta spet na voljo optična stabilizacija slike in zelo dobra ločljivost 50 MP, a vseeno bi si želeli periskopski zum, torej pet- ali večkratnega. Ultraširoki objektiv je soliden, a ne izstopa iz konkurence. Aplikacija ima dovolj možnosti in izbir, med boljšimi so Zeissovi barvni načini, denimo Natural color način za bolj življenjske (umirjene) barve, kar je koristno predvsem pri portretih. Tako kot pri prejšnjih Vivo telefonih so tudi tu na voljo posebni portretni načini, s katerimi posnemamo Zeissove klasične objektive.

Vivo ima vgrajen solidno vzdržljiv akumulator (4.870 mAh), pri redni uporabi je vzdržljivost primerljiva z drugimi telefoni višjega razreda, kar pomeni, da bomo ob ne preveč zahtevni uporabi prišli tudi do dva dni uporabe. Presenetil nas je pri vzdržljivosti ob neuporabi, kjer se je odstotek polnosti nižal zelo počasi – očitno gre za dokaj agresivno varčevanje na strani programske opreme. Podpira brezžično napajanje moči 50 W, navadno žično napajanje pa z zelo hitrimi 120 W (to pomeni 50-odstotno napolnjenosti v le osmih minutah). Velja pohvaliti, da tak napajalnik priložijo telefonu, kar dandanes ni več samoumevno.

Novi Vivo X90 Pro je odličen telefon najvišjega razreda, ki v primerjavi z bolj prepoznavnimi konkurenti velja nekaj sto evrov manj, a ima tudi kako hibo več. Njegova največja prednost je res odličen osrednji fotoaparat. Škoda le, da mu niso namenili zmogljivejšega zuma.

Vivo X90 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.199 EUR (12 GB/256 GB)

Za: Zmogljivost, fotografski sklop, ohišje.

Proti: Preveč omejen zum glede na ceno, osveževanje zaslona ni zvezno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji