Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2018

Videokonference v visoki ločljivosti

Videokonference so nadvse koristen komunikacijski pripomoček, še posebej, če je povezava z oddaljenimi sogovorniki kakovostna. Logitech ima v svoji ponudbi izdelke, ki zagotavljajo visoko kakovost povezav tudi, ko želimo povezati večje sejne sobe, v katerih na več lokacijah sodeluje večje število sogovornikov.

Logitech ima že vrsto let v svoji ponudbi izdelke za zajem videoposnetkov in videokonference, namenjene uporabnikom osebnih računalnikov. Njihove spletne kamere so sčasoma prerasle v večje in bolj sofisticirane videokonferenčne rešitve, ki pa so cenovno precej ugodnejše kot, denimo, Microsoftov Surface Hub ali pa Cisco Webex Room System.

Podjetje z izdelki, kot je preizkusni Group ConferenceCam, išče kupce, ki želijo več kot zgolj osnovno videokamero (denimo Logitech BCC950), a niso pripravljeni implementirati še bistveno dražjih konferenčnih rešitev, ki uporabljajo pogosto lastne zaslone, videokamere in celo procesne enote (računalnike).

Group ConferenceCam namesto tega nudi »zgolj« odličen video in zvočni del. Računalnik in zaslon (pogosto kar velik televizor) pa si moramo priskrbeti sami. Vse skupaj na računalnik priključimo prek vmesnika USB 2.0

Logitechov izdelek je pravzaprav komplet, sestavljen iz več delov. Motorizirana videokamera je narejena tako, da jo lahko damo na konferenčno mizo ali pa pritrdimo na zid, denimo blizu zaslona. Dopolnjuje jo kakovosten zvočnik s štirimi mikrofoni, ki je dovolj zmogljiv, da po podatkih proizvajalca pokriva radij okoli šestih metrov, kar je dovolj za večino srednje velikih sejnih sob. Če potrebujemo več, lahko na osnovni zvočnik priključimo satelitske enote.

Zvočniški sistem je obenem krmilna postaja in ležišče za priložen daljinski upravljalnik za kamero. Ta ima že v osnovi precej širokokoten objektiv (90 stopinj), ki pa ga lahko z motorjem obračamo za 260 stopinj po horizontalni in 90 po vertikalni osi. Če temu dodamo, da objektiv omogoča desetkratni zum, bomo lahko na ta način z videom pokrili večino prostora v konferenčni sobi.

Daljinec za krmiljenje sistema ima med drugim pet tipk, na katere lahko nastavimo vnaprej definirane pozicije kamere in s tem zelo hitro preklapljamo med različnimi govorci v prostoru, četudi ti ne sedijo drug ob drugemu.

Pri videokonferenčnem sistemu je kakovost videoposnetkov na prvem mestu. Group ConferenceCam nudi zajem videoposnetkov v ločljivosti 1080p ob 30 slikah na sekundo. Kamera ima vgrajeno podporo za protokol H.264 UVC s kompresijskim razmerjem 1,5 in sposobnostjo prilagajanja slike pogojem na povezavi – SVC (Scalable Video Coding). To pomeni, da bomo večinoma uživali v zelo dobri sliki, degradacijo pa videli le v nuji, pa še tedaj se povezava ne bo prekinila.

Pohvalo zasluži zvočnik, ki zelo dobro zajema zvok tudi tedaj, ko je govorec daleč od njega. Tu se še kako pozna, da so vgrajeni štirje mikrofoni in algoritem za lociranje vira zvoka. Še več, elektronika na tem področju opravlja še dodatne čarovnije. Poleg izbrisa odmevov (echo cancellation) zna ločiti človeški govor od drugih virov zvoka (in te zmanjšati), obenem pa izenačiti jakost zvoka tistih, ki govorijo tiše. Na videokonferenčni zvočnik v centralni enoti lahko prek vmesnika bluetooth priklopimo tudi pametni telefon.

Group ConferenceCam se od večjih in dražjih konferenčnih sistemov razlikuje tudi po tem, da proizvajalec ob izdelku ne prilaga ali predpisuje videokonferenčnega programa, tako da lahko uporabljamo Skype, Webex ali karkoli drugega.

V praksi se kamera obnaša po pričakovanjih. Slika je zelo kakovostna, ostra in primerno osvetljena, tudi če kamero uporabljamo v temnejšem okolju. V polni ločljivosti podatkovni tok na omrežni povezavi kaže, da je zasedenih okoli 1 Mb/s, kar ni dosti. Za kakovost slike skrbi avtomatika, vendar lahko posežemo tudi ročno prek nadzornega programa.

Krmiljenje kamere je prav tako zelo dobro urejeno z odzivnim daljincem in mehkim premikom motorjev. V času testa pa nam nikakor ni uspelo usposobiti pomnilnika za položaje kamere (pet možnost na daljincu, tri na centralni enoti – zvočniku) kljub sledenju navodilom. Zvok je po pričakovanjih dober, vendar bi od 1,2 kg težke enote pričakovali izdatnejšo največjo glasnost.

Group ConferenceCam smo na kratko preizkusili tudi z manjšim modelom ConferenceCam Connect, ki je po zasnovi podoben večjemu modelu, le da so vse komponente v kompaktnem, cilindrično oblikovanem ohišju z vgrajenim zvočnikom, kamera pa je fiksna in je ne moremo vrteti prek daljinca.

Ko ocenjujemo izdelek kot celoto, ne moremo mimo njegove cene. Komplet stane 1200 evrov, kar je vsekakor relativno visok znesek. Če ga primerjamo s cenejšimi, bolj osebnimi napravami, je brez dvoma drag. Če pa ga primerjamo z namenskimi videokonferenčnimi sistemi za sejne sobe, je občutno cenejši, četudi pri tem upoštevamo potrebo po dodatnem televizorju in računalniku.

Logitech Group ConferenceCam

videokonferenčni komplet za srednje in večje konferenčne sobe

Kdo: Logitech, bit.ly/2oV5eiT; Eventus, www.eventus.si

Cena: 1200 evrov

Za: Kakovostna slika ob razmeroma majhnem pretoku podatkov, napredno uravnavanje zvoka, preprostost namestitve in uporabe, zdržljivost z vsemi konferenčnimi programi.

Proti: Skromna glasnost glede na velikost zvočnika, omejene možnosti nastavitev, slabo izrabljen zaslon v centralni enoti, relativno visoka cena.

  

Logitech ConferenceCam Connect

videokonferenčni komplet za manjše konferenčne sobe

Kdo: Logitech, bit.ly/2Mox6pj; Eventus, www.eventus.si

Cena: 600 evrov

Za: Kakovostna slika ob razmeroma majhnem pretoku podatkov, kompaktna izvedba, preprostost namestitve in uporabe, zdržljivost z vsemi konferenčnimi programi, cena.

Proti: Kamera omogoča le digitalni zum, ne pa obračanja, zvočnik primeren za manjše prostore.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji