Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2011 | Teme: foto, google

Video za telebane

Spletišče YouTube s svojo zajetno videoteko že več kot pol desetletja navdušuje mlado in staro. Njegovi uporabniki so v letih nanj naložili toliko gradiva, da ga človek za časa svojega življenja ne more pregledati, četudi bi živel več sto let. YouTube, eden izmed pionirjev Spleta 2.0, je lani svojo dejavnost v oblaku razširil s preprostim urejevalnikom naloženih video posnetkov.

Bili so časi, ko smo imeli ukvarjanje z video posnetki za razmeroma drag konjiček. Začelo se je pri nakupu strojne opreme. Video kamere in računalniške kartice za zajem slike so bile le vrh ledene gore. Začetnemu strošku je bilo treba prišteti še izdatke za potrošni material v obliki kaset in navsezadnje še denar, porabljen za nakup kolikor toliko zmogljivega programskega paketa, s katerim smo iz zmešnjave posnetega gradiva ustvarili končni izdelek, ob katerem nismo zardevali od sramu. S prihodom digitalnega snemanja se je vse našteto korenito spremenilo. Tehnologija je postala dostopna vsem. Snemanja videa niso več zmožne le kamere, marveč tudi fotoaparati in celo telefoni, zato so se razvijalci operacijskih sistemov podvizali in namensko programsko opremo vgradili v svoje izdelke. Velikani obdelave video posnetkov so dobili konkurenco. Uporabnikov, ki snemajo razne filmčke, je iz dneva v dan več in večina izmed njih ne potrebuje globine programa Premiere, moči Final Cut Pro ali profesionalnosti Pinnacle Studia. Njim so namenjeni preprostejši programi, kot sta Windows Movie Maker na Oknih in iMovie v Mac OS X. Uporabniki so te preprosteže hitro vzljubili in čustva trajajo že precej uspešnih let, vendar vse kaže, da bo ljubezni kmalu konec. Dežurni krivec je Oblak, na čelu z največjimi dvermi za objavljanje video gradiva, spletiščem YouTube.

Na časovnem traku lahko posnetke popravljamo, jim dodajamo prehode ali zvočno podlago iz zbirke AudioSwap. Pri uporabi slednje se na končnem izdelku lahko znajdejo reklame. Danes ni nič zastonj.

YouTube je nesporni prvak na področju videa. Registrirani uporabniki vsak dan dodajo na tisoče in tisoče posnetkov že tako nepreglednim količinam, objavljenim na tem spletišču. Od lani lahko te posnetke na dverih tudi obdelujejo. Program za obdelavo video posnetkov, YouTube videourednik (ang. YouTube Editor), je že na prvi pogled značilen primer enostavnosti. Slednje se prerado izrodi in preveč preprost program ne zadosti potrebam niti najbolj nezahtevnih uporabnikov. V našem primeru na srečo ni tako. YouTube Editor se izkaže za dostojno orodje, ki opravlja svojo funkcijo zgolj znotraj spletnega brskalnika, zato odpade potreba po nameščanju dodatne programske opreme in prenašanju podatkov med različnimi napravami. Za njegovo uporabo je treba biti prijavljen kot registriran uporabnik dveri, saj omogoča le delo z že naloženimi posnetki. Slednje je majhna neumnost, ker moramo najprej posnetek objaviti, nato ga lahko obdelamo in zatem zopet objavimo. Da se nam ne bi posnetki podvajali, lahko originalom po končani obdelavi dodelimo privatni status ali jih preprosto izbrišemo.

Video urejevalnik nam omogoča dodajanje posnetkov na časovni trak, na njem pa jih lahko obdelamo naprej. Video lahko obrežemo tako, da enostavno določimo začetek in konec kadra in to nam dodatno olajša prikaz izreza v dejanskem času. Sliko lahko obračamo levo ali desno in popravimo svetlost ter kontrast posnetega gradiva. Za nameček so ustvarjalci Editorja dodali možnost izbire črno-belega učinka, ki bo prišel prav retro navdušencem. Na časovni trak dodajamo poleg posnetkov prehode v obliki sedmih različnih animacij. Številka je na prvi pogled morda majhna, a so vsi prehodi izvedeni profesionalno in, kar je za gladkost končnega izdelka morda najpomembneje, povsem nemoteče. Za zvočno podlago montaži uporabnik Editorja izbira iz obširne knjižnice AudioSwap. Za iskanje po njej je na voljo zmogljiv iskalnik, ki poleg vpisanega gesla zna iskati po izvajalcih ali glasbenemu žanru. Svoje zvočne podlage zaradi skrbi nad avtorskimi pravicami žal ni moč dodati.

YouTube videourednik je napoved sončnega Oblaka. Je lep zgled, kako udobno je preprosta opravila prestaviti v splet. Nična cena in preprostost bosta pritegnila marsikaterega uporabnika dveri YouTube, ki bo z uporabo Editorja zlahka izboljšal kakovost objavljenih posnetkov. V času, ko ti nastajajo s svetlobno hitrostjo in jih objavljajo še hitreje, je to lahko zlata vredno. Dobesedno. Čeprav Videourednik omogoča le osnovne operacije, je zaradi tega privlačnejši in, kar je še bolj važno, hitrejši, kot bi sprva pričakovali. Vsi, ki se vsaj malo ukvarjate z videom in veste, kako zamudna je računalniška obdelava posnetkov, boste presenečeni nad njegovo hitrostjo. Zmogljivi strežniki in maloštevilnost funkcij naredita svoje. Še enkrat se izkaže, da je manj včasih res več. Zainteresirani, še posebej vsi, ki že objavljate na YouTubu, brž usmerite svoje brskalnike na www.youtube.com/editor in se prepričajte na lastne oči.

YouTube Editor

Spletna storitev urejanja videa .

Izdeluje: Google, www.youtube.com/editor.

Cena: Brezplačen.

Za: Preprostost, cena, hitrost.

Proti: Vezanost na YouTube račun in posnetke, objavljene na njem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji