Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2011

Video škatlica

D-Linkov Boxee Box je nov multimedijski podaljšek, s katerim se želi podjetje uveljaviti na trgu vsestranskih večpredstavnih predvajalnikov za dnevne sobe. Pri D-Linku ga označujejo kar za prvi družabni večpredstavni center.

Za razliko od konkurentov, ki so grajeni na multimedijskih čipih znamke Realtek ali Sigma, Boxee Box temelji na Intelovi osnovi za zabavno elektroniko, saj je v njem procesor Intel Atom CE4110. V praksi to pomeni, da imamo opravka z mini računalnikom v škatlici, ki v svoji notranjosti gosti še po gigabajt bliskovnega in delovnega pomnilnika. Namesto operacijskega sistema ima uporabnik pred očmi večpredstavno naravnan spletni brskalnik, ki podpira tudi vsebine flash.

Izdelek sam izstopa že z obliko, saj lična črna kocka z odrezano stranico takojci pade v oko in bo uporabnike razdelila na dva tabora - ali jim bo noro všeč ali pa jo bodo preprosto prezrli. Mi smo na strani prvih. Na zadnji strani naprave najdemo vse pomembne priključke, od omrežnega vtiča in brezžične povezave po standardu 802.11n (!) prek vmesnika HDMI do optične zvočne povezave. Dodajanju vsebin na napravo rabita še dva vtiča USB in bralnik kartic SD (te vstavimo s strani). Škoda je le, da izdelovalec ni predvidel možnosti vgradnje 2,5-palčnega diska, saj bi s tem funkcionalnost naprave lahko razširil še na področje snemanja in hrambe vsebin.

Ker gre za računalnik v malem, D-Linkov Boxee Box nima težav s predvajanjem tudi malce bolj eksotičnih video zapisov, podpira praktično vse bolj ali manj razširjene video zapise do ločljivosti 1080p. Prav tako nima težav s predvajanjem podnapisov v slovenščini, ima pa eno najbolj dobrodošlih funkcij, saj lahko uporabnik izbere iskanje podnapisov v spletu. Uporabniški vmesnik med predvajanjem filma omogoča tudi enostavno nastavljanje zakasnitev zvoka ali podnapisov, če ustvarjalcem datoteke sinhronizacija ni najbolj uspela.

Hitrejša strojna zasnova je takoj opazna pri hitrem premikanju med fotografijami najvišjih ločljivosti, ki jih lahko posnamemo s sodobnimi fotoaparati. Večina konkurentov ima s to nalogo težave, oziroma si vzame več časa za obdelavo pred samim prikazom slik.

Manjši očitek si zasluži le zahteva po osveževanju virov večpredstavnih vsebin, kar od uporabnika zahteva nekaj potrpljenja, še posebej ob prvem priklopu zunanjih USB naprav z večjim številom večpredstavnih datotek, saj bo indeksiranje ogled vsebin preložilo za nekaj minut.

Uporabniški vmesnik je pregleden in hitro odziven, za to gredo zasluge tako strojni zasnovi kot odlični optimizaciji. Pravzaprav čudi, da je Boxee Box na police trgovin prišel tako pozno, saj je večpredstavna programska oprema, ki prihaja izpod tipkovnic razvijalcev veliko bolj slavne rešitve XBMC, na voljo že več kot leto dni. Zdaj so jo le "skrčili" za uporabo na namenski napravi (in v žep pospravili nekaj tisoč dolarjev). Poudarek je torej na vsebinah, predvsem spletnih. Med priljubljenimi spletnimi aplikacijami, ki omogočajo dostop do video in avdio vsebin, veliko med njimi jih je celo v visoki ločljivosti, je več kot sto virov. To pomeni, da ima uporabnik na dosegu več tisoč filmov, serij, nadaljevank in video posnetkov nasploh. V zbirki brezplačnih filmov, tako kratkih kot celovečercev, je bilo v času preizkusa naprave več kot 720 naslovov, njihov nabor pa se po zagotovilih izdelovalca iz meseca v mesec povečuje in osvežuje. Naveza s spletom seveda omogoča prenos spletne računalniške izkušnje na televizor, saj Boxee Box podpira prijavo v račune spletišč Facebook, Twitter, Flickr, YouTube, Picasa in drugih ter prikaz aktualnih vsebin.

Eden najboljših delov Boxee Boxa je njegov daljinski upravljalnik, ki je dvostranski! Prednja stran z večnamenskimi tipkami ponuja preprosto, a divjo uporabnost, tipkovnica na hrbtni strani naprave pa poskrbi, da bo uporabnik lahko hitro vpisal naslov spletne strani ali sporočilo. Žal pri delu prek spleta smerne tipke ne dosegajo uporabnosti miške ali drsne ploščice, vendar je napredek že to, da izdelek omogoča pregledovanje poljubnih spletnih strani, kar za večino konkurentov iz vrst multimedijskih podaljškov ne moremo trditi. Obenem Boxee Box pri vnosu besedila podpira samodejno dokončanje besed, a se precej bolje obnese ob vnosih angleških besedil, saj D-Linkov črnuh zaenkrat še ne govori slovensko.

Za kako vroč izdelek gre, dokazuje tudi presežek povpraševanja nad ponudbo, zato ga izdelovalec pošilja predvsem na večje trge, Slovenija pa Boxee Box dobiva po kapljicah. Kljub temu si bodo zanesenjaki za večpredstavnost svoj primerek lahko omislili po priporočeni prodajni ceni 320 evrov, ki ni najugodnejša (v ZDA je namreč polovico cenejši, pa tudi nemški Amazon ga v Slovenijo dostavlja bistveno ceneje!), a Boxee Box po ponudbi spletnih vsebin preprosto poseka vse konkurente.

D-Link Boxee Box

Kaj: Večpredstavni podaljšek.

Izdeluje: www.dlink.com.

Prodaja: www.xenya.si.

Cena: 270 EUR.

Za: Zmogljivosti, daljinec, silno veliko spletnih vsebin, oblika.

Proti: Cena v Slovenskih trgovinah, nezmožnost vgradnje diska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji