Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2010 | Teme: google

Veseli oblačnež

Odkar je Google napovedal, da izdeluje operacijski sistem Chrome OS, namenjen posebej netbookom, se je kar naenkrat razvedelo, da je veliko podobnih projektov. Eden izmed njih je Jolicloud, ki na trg prinaša nekatere sveže ideje in od katerega javnost veliko pričakuje. Ogledali smo si predpreizkusno različico.

Čeprav je trg netbookov še vedno zelo živ in nepredvidljiv, je hkrati že zelo zrel, saj je v rokah lastnikov že na milijone teh malih, a zmogljivih naprav. Zdi se, da je naslednji korak prav razvoj operacijskih sistemov in programov, prilagojenih in optimiziranih za drobne prenosnike. Čeprav jih zaenkrat večina še vedno poganja Okna, se za pozornost uporabnikov poteguje kopica drugih operacijskih sistemov, kot so Google Chrome OS, Easy Peasy, Moblin ali Ubuntu Netbook Remix.

Avtorji za Jolicloud zatrjujejo, da je popoln operacijski sistem za netbooke. Narejen je na osnovi operacijskega sistema Linux, če smo bolj natančni, njegove distribucije Ubuntu, še bolj natančno, Ubuntu Netbook Remix. Ker je še v zelo zgodnji različici, zanj verjetno sploh ne bi vedeli, ko ne bi pred kratkim Google izdal svojih namenov. Še sreča, bi lahko rekli. Kajti Jolicloud ima kaj pokazati.

Namestitev je sila enostavna, ne glede na to, kateri tip namestitve bomo izbrali. Lahko ga preizkusimo kar v živo, tako da ga poženemo s ključka in pustimo trenutni operacijski sistem nedotaknjen. Privzeto se bo Jolicloud namestil poleg Oken, v katera pa bo namestil ikono za "zagon". Prav tako ga bomo z lahkoto odstranili kar prek nadzorne plošče. Seveda je na voljo tudi polnokrvna namestitev z brisanjem obstoječega diska, ki pa verjetno še nekaj časa ne pride v poštev, saj je, kot smo že zapisali, Jolicloud še v predpreizkusni fazi. V vsakem primeru traja namestitev vsega nekaj minut, na spletni strani pa je na voljo priročen program, s katerim z nekaj kliki prenesemo na ključek namestitev Jolicloud in ključek spremenimo v zagonskega, saj netbooki večinoma nimajo optičnih pogonov.

Med prenosi na spletni strani se skriva tudi ličen program za prenos namestitve na ključek USB.png

Jolicloudov adut je enostavna raba. Takoj po zagonu nas pričaka enostaven menu z velikanskimi ikonami, s katerimi lahko poženemo programe ali spreminjamo razne namestitve. Vse aplikacije se privzeto prikazujejo čez ves zaslon, saj se tako izognemo pretirani gneči na majhnem zaslonu z nizko ločljivostjo. Primeren je tako za mlajše uporabnike kot tudi tiste z manj izkušnjami in več strahu. Ker pa v ozadju teče polnokrvni Linux, je na voljo obilo svobode in možnosti tudi za izkušene uporabnike.

Takoj po zagonu nas pričaka pregleden menu z velikanskimi ikonami za enostaven zagon programov

Namestitve aplikacij so narejene po vzoru "trgovin programov", kot jih je med prvimi zasnoval Apple in uspešno izvedel s trgovino za iPhone, sledijo pa mu skoraj vsi drugi izdelovalci telefonov in, kot se zdi, tudi operacijskih sistemov. Po imeniku aplikacij lahko brskamo ali iščemo, najdeno aplikacijo pa namestimo zgolj z enim klikom, kar je res osvežujoče! To velja tako za polnokrvne aplikacije, kot so VLC, Skype ali DropBox, kot tudi za spletne aplikacije. Jolicloudov imenik spletne in namizne aplikacije prikazuje mešano in med njimi ne dela nikakršnih razlik. Tako bomo tudi Facebook, Twitter, Gmail ali YouTube "namestili" z eno samo kljukico, čeprav gre v resnici samo za izdelavo bližnjice do spletišča. Res pa je, da ta bližnjica ne požene spletnega brskalnika, kot smo ga vajeni, temveč prikaže spletno aplikacijo čez vso površino zaslona z uporabo Mozillinega "nevidnega" Firefoxa, imenovanega Prism (prism.mozilla.com). Podobno se nameščajo tudi popravki programov in samega sistema. Ker govorimo o operacijskem sistemu, temelječem na Linuxu, je velika večina aplikacij zastonj, na voljo pa je tudi kakšna plačljiva. Zanimivo, da privzeto ni nameščen noben pisarniški program, recimo OpenOffice, saj avtorji računajo, da bodo uporabniki raje posegli po spletnih pisarnah, kot sta Google Docs ali Zoho.

Jolicloud v operacijski sistem prinaša družabna omrežja, saj že sam operacijski sistem oz. njegov "oblačni" del vsebuje osnovno družabno omrežje, kjer lahko izbiramo prijatelje in se z njimi pomenkujemo. Jolicloud mora biti ravno zaradi tega zelo povezljiv. V splet se lahko tako povežemo prek klasičnega ožičenega omrežja, brezžičnega omrežja WiFi, bluetooth ali pa prek "telefonskega" omrežja 3G, če naš netbook to omogoča.

Spletni imenik aplikacij, ki jih namestimo dobesedno z enim klikom

Kot pove že ime, je del operacijskega sistema v oblaku. No, ta trditev je verjetno nekoliko zavajajoča, saj pod "oblačni" del spada "le" seznam aplikacij in družabno omrežje. Slutiti pa je, da imajo pri Jolicluod za oblak še kakšne zamisli.

Jolicloud je hiter. Jedro operacijskega sistema naj bi bilo prilagojeno netbookom in njihovim specifičnim sestavnim delom. Trditev lahko potrdimo, saj se na povprečnem netbooku Jolicluod precej hitro naloži, zagon aplikacij je dovolj hiter, prav tako splošna odzivnost sistema. Glede na to, da je sistem v t. i. predbeta fazi, je tudi izjemno stabilen, ličen in dodelan.

Kritiki Jolicloudu najbolj zamerijo, da se ne razlikuje prav posebej ob Ubuntu Netbook Remix, na katerem je zasnovan. Vendar je to poglavitna prednost odprte kode - vzameš dober izdelek in ga poskusiš narediti še boljšega!

Res je, da Jolicloud ne prinaša revolucije, temveč le združuje več dobrih zamisli in jih ponuja v ličnem in zloščenem paketu. To ne pomeni, da ni zanimiv in da ni uporaben. Glede na to, da smo si ogledali zelo zgodnjo različico, lahko do izida prave pričakujemo še veliko vizualnih sprememb in tudi kakšno večjo pod pokrovom. Ne priporočamo, da kar takoj pobrišete Okna in namestite Jolicloud, vsekakor pa priporočamo, da Jolicloud pokusite. Menimo, da so Jolicloud in podobni izdelki dober približek operacijskega sistema prihodnosti za prenosne omrežene naprave.

Jolicloud

Kaj: Operacijski sistem za netbooke.

Izdeluje: Jolicloud, www.jolicloud.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavnost namestitve in uporabe.

Proti: Ne prinaša posebnih novosti, zgodnja različica, ne poganja programov za Okna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji