Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: tablica, nenehni testi

Velikan s peresom

Apple vsako potezo desetkrat premisli, preden jo zares izvede. Na drugi strani je Samsung, ki trg testira s preizkušanjem. Analiza je zanj tujka brez pravega pomena. Zadnji korejski test je velikanska različica tablice s peresom, Galaxy Note Pro.

Galaxy Note Pro je behemot s čudovitim, 12,2 palca velikim zaslonom z ločljivostjo 2560 × 1600 pik, ki (delno) opravičuje zajetno cenovno postavko. Tablični računalnik, ki je drugače opremljen podobno kot Note 10.1, letnik 2014 (Exynos 5420 1,9 GHz, 3 GB), in namenjen predvsem poslovnežem z željo po tablici namesto prenosnega računalnika, je oblikovan skladno z zadnjimi Samsungovimi smernicami. K njim sodita oglata oblika in ponarejeno usnje. Note Pro je opremljen z nemajhnim številom že nameščenih aplikacij in z vsemi zmožnostmi, ki so jih Korejci iznašli zadnjih nekaj let. Pretiravanje, ki je ravno nasprotno minimalizmu tablic Nexus, se izkaže za neposrečeno. Razen redkih izjem, med katerimi je aplikacija za dostop do računalnika na daljavo Remote PC, so podarjeni programski izdelki prej navlaka kot dodatna vrednost.

Operacijski sistem Android 4.4 je preoblečen v najtežjo obleko doslej, TouchWiz, opremljen z vmesnikom Magazine UX, osebno različico priljubljenega zbiralnika novic Flipboard. Poleg novic in družabnih omrežij ga lahko napolnimo z najrazličnejšimi pripomočki in aplikacijami, nikakor pa se ga ne moremo znebiti. Poleg drugih dodatkov je tablica sposobna hkratnega dela v štirih aplikacijah na porazdeljenem zaslonu. Dobrodošla zmožnost, ki se v praksi izkaže za neuporabno. Delovanje tablice s štirimi odprtimi aplikacijami je upočasnjeno in delo z njimi precej težje kot na običajnem računalniku.

Svetlo točko poleg zaslona predstavlja pisalo S-Pen, ki na večji zaslonski površini resnično zasije. Poleg inovativnih zmožnosti (Air Command, Action Memo, Screen Write, Scrapbook) podpira praktično vsakršno dejavnost, ki bi jo v običajnem svetu izvajali s papirjem in peresom. Strošek za sicer kakovostno tablico kljub temu ni opravičljiv. Že v tabličnem svetu najdemo precej cenejših in boljših alternativ, če na vsak način iščemo nadomestek za dosedanjega računalniškega spremljevalca, pa nam bosta pri delu nedvomno v večjo pomoč vsaj Microsoftova tablica Surface Pro ali poljubni Chromebook.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Tablični računalnik.

Prodaja: Samsung.

Cena: 730 EUR.

✓    Gromozanski zaslon, ki v navezi s peresom resnično zasije.

✗    Cena, teža, kolca ob večjem številu odprtih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

cupax | 13.9.2014 | 17:08

Tu ste pa udarili mimo. Noti niso namnjeni poslovnežem temveč kreativcem! Bistvo Notov je ravno v peresu, saj gre za Wacomov digitizer, ki ga nobena druga tablica nima. Ta podpira pritisk peresa in deluje tudi ko se ekrana še ne dotaknemo (predogled, lebdeča pika...). To pa je bistveno pri risanju, skiciranju, barvanju, slikanju... Sam imam doma ravno tega Nota in s Sketchbookom in Photoshopom deluje božansko, uporabljam pa ga tudi za Autocad in zapiske, saj zraven enostavno dodam skice in fotke (sem arhitekt). Po moje ta trenutek Note Pro nima ne alternative ne konkurence.

Boris Šavc | 13.9.2014 | 17:53

Tablici priloženi Hancom Office Suite, aplikacija za oddaljeni dostop do PCja in Cisco WebEx kažejo na to, da se Samsung strinja z nami :) Res pa je, da smo tudi mi prepričani o kreativni vrednosti Note linije pametnih naprav.

izotop | 14.9.2014 | 13:43

Se popolnoma strinjam s cupax-om. Samsung pač v prednaloženem paketu ne more ponudit polnih opravilnih aplikacij, ki bi tablico izkoristili v njenih najboljših straneh. Sam sem ravno pred odločitvijo ali ta ali manjši model (10.1), je pa res cena porenk zasoljena. Fino bi bilo se podučiti, da imamo danes pregledovalnike (tako 2d, kot 3d) za autocad, arhicad, možnost skiciranja, zajemo 3d objektov, povezave z merilniki, termografskimi kamerami itd itd, torej ogromno možnosti za kreativce in inženirje. Vse to na androidu.. Za pravo delo pa itak rabiš tako miško, kot tipkovnico, prenosnike pa več ai manj že vsi imajo.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji