Objavljeno: 26.5.2006 20:49 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2004

Večnamenski laser

Lexmark je eden izmed pionirjev na področju cenejših večnamenskih naprav z brizgalnim tiskalnikom, med cenejše izdelke z laserskim tiskom pa sodi njihov novinec, X215.

Lexmarkova večnamenska naprava X215 po tehničnih značilnostih z nobenim izmed sestavnih delov ne sega v vrh ponudbe, saj gre za napravo, ki združuje zadovoljive zmogljivosti v enem ohišju, ob tem pa je na voljo za precej manjšo vsoto denarja, kot smo vajeni pri večnamenskih napravah.

Laserski tiskalnik tiska z ločljivostjo največ 600 pik na palec, pri čemer naj bi po specifikacijah v minuti natisnil do 16 strani. Podobno zmogljiv je optični bralnik: tudi ta ima optično ločljivost 600 pik na palec, za razliko od tiskalnega dela pa seveda omogoča tudi delo z barvami. Tiskalnik in optični bralnik omogočata tudi črno-belo fotokopiranje, naprava pa je opremljena tudi s faksom, ki omogoča pošiljanje in sprejemanje faksov s hitrostjo največ 33,6 kb/s. Za nadzor nad celoto skrbi 66 MHz procesor, ki so mu v Lexmarku namenili 16 MB pomnilnika. V pokrovu optičnega bralnika je nameščen tudi podajalnik papirja, a ga lahko uporabljamo le pri fotokopiranju in pošiljanju faksa, pri optičnem branju z računalnikom pa moramo predlogo postaviti na stekleno ploščo pod pokrovom.

Namestitev je potekala brez težav. X215 v osnovi omogoča priklop neposredno na računalnik prek vzporednega ali USB vmesnika. Za doplačilo je na voljo tudi omrežni vmesnik. Tiskalniški del naprave se kljub dokaj nizki ločljivosti odtisa dobro obnese. Kakovost izpisanega besedila je zelo dobra, večjih težav pa mu ne povzroča niti izpis bitnih slik, ki je presenetljivo dober. Nekoliko slabše se obnese pri meritvah hitrosti tiskanja, kjer ne dosega deklariranih 16 strani na minuto: za 15 strani besedila je porabil minuto in 40 sekund, prvo stran pa natisne po 21 sekundah. Tudi kot fotokopirni stroj se X215 izkaže. Stran besedila je fotokopiral v 16 sekundah, medtem ko je za 15 strani porabil malenkost več kot dve minuti. Rezultat fotokopiranja je pri kopiranju črno-belih predlog zelo dober, večjih težav pa mu ne povzroča niti kopiranje barvnih predlog, saj pri pretvorbi barvne slike v črno-beli odtis dobro zajame posamezne odtenke in podrobnosti.

Slabše se odreže vgrajeni optični bralnik, če z njim ne fotokopiramo, temveč zajemamo sliko v računalnik. Prebiranje je dokaj počasno: ogled traja 21 sekund, zajem barvne slike velikost A4 pri 300 pikah na palec pa minuto in tri četrt. Tudi sicer je rezultat, predvsem pri branju fotografij, dokaj povprečen: barve na slikah so nežive, rezultat pa z osnovnimi nastavitvami nekoliko temnejši od izvirnika.

Lesmark X215 je namenjen okoljem, v katerih ga bodo uporabljali kot tiskalnik in fotokopirni stroj. Slabše se obnese kot nadomestek za optični bralnik, saj bo pri branju zadovoljil le manj zahtevne. V primerjavi z večnamenskimi napravami z brizgalnim tiskalnikom je X215 precej dražji, poleg tega ne ponuja barvnega odtisa. Velja pa omeniti, da je izpis zaradi laserskega tiska precej cenejši, saj stran A4 preračunano stane le slabih šest tolarjev, tako da brizgalnike že pri ceni črno-belega odtisa poseka za petkrat.

Lexmark X215

Kaj: Večnamenska naprava.

Zahteve: Windows 95/98/Me/NT/2000/XP.

Izdeluje: Lexmark, www.lexmark.si.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00.

Cena: 149.900 tolarjev.

Za: Poceni in kakovosten odtis in fotokopija.

Proti: Povprečen optični bralnik, cena nekoliko višja kot pri modelih z brizgalnim tiskalnikom, ki ponujajo tudi barvni odtis.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji