Objavljeno: 18.12.2006 17:57 | Avtor: Igor Harb | Monitor December 2006 | Teme: GPS

Večnamenski GPS

Veliki in kakovostni zasloni ročnih računalnikov so kakor nalašč za prikaz zemljevidov, zato vmesnik GPS ni več nobena redkost v standardni opremi teh naprav. Nekateri izdelovalci so šli korak dlje in ročne računalnike priredili posebej za to rabo in nedavno se jim je z linijo izdelkov iPAQ Travel Companion pridružil tudi HP. Prvi izdelek, iPAQ rx5935 (serija rx5900), prinaša zelo dobro oblikovano napravo, ki se obnese več kot solidno.

Za razliko od večine iPAQov je orientacija zaslona ležeča, čeprav jo je preprosto tudi obrniti. Na prednji strani, desno od zaslona, najdemo le smerno ploščico in gumba za menu Start ter zapiranje programov. Smerna ploščica je 9-smerna; to zelo olajša premikanje po zemljevidih, čeprav bi lahko bila nekoliko bolj natančna, sploh pri potrditvi izbire. Na desni strani naprave najdemo še pet tipk, bližnjic za pogoste programe in vklop naprave, na gornji ločeno tipko za snemanje z mikrofonom in režo za kartice SD/MMC, na levi strani pa priključke za USB, slušalke in anteno GPS. Ta premišljen izbor funkcijskih tipk omogoča preprosto rabo naprave tudi brez pisala in to je pri napravah GPS zelo dobrodošlo, sploh med rabo v avtomobilu. Sicer je iPAQ Travel Companion nekoliko večji in težji od klasičnih modelov, vendar je zaradi tega tudi bolj robusten; to je primerno za potovanja.

Kar zadeva strojno konfiguracijo naprave, izstopa predvsem 2 GB vgrajenega pomnilnika flash (poleg standardnih 64 MB klasičnega pomnilnika), na katerem so shranjeni priloženi zemljevidi Zahodne Evrope (žal brez Slovenije). Samsungov procesor s taktom 400 MHz se je izkazal za nekoliko prešibkega, saj odzivnost rx5900 ni bila v skladu s pričakovanji, niti s primerljivimi iPAQi serije nx. Podobno razočaranje je tudi zaslon ločljivosti QVGA (240 × 320), ki je sicer zadovoljiv, a bi bila višja ločljivost za ogled zemljevidov zelo koristna. Pohvalno pa se zaslon ne blešči na neposredni sončni svetlobi, kar je pri GPS zelo pomembno. Pri predvajanju videa in glasbe (z Windows Media 10 tudi zaščitenih datotek) se je naprava izkazala v skladu s pričakovanji. Povezave z drugimi napravami so mogoče brezžično prek Bluetooth 2.0 in WLAN 802.11b, ki obe delujeta brez vseh težav, ali pa prek priključka USB. Pohvalno je paketu priložen tudi polnilec za avtomobil, saj je iPAQ rx5900 več kot primeren za rabo v avtomobilu. iPAQ rx5900 vsebuje vso klasično programsko opremo, ki jo najdemo v drugih iPAQih.

Za rabo z GPS je priložena programska oprema Tom Tom, ki z vključenim zvočnikom daje tudi govorna navodila smeri (veda zgolj v angleščini), kar je zelo primerno za rabo v avtomobilu. Žal pa, kot omenjeno, ne zajema zemljevidov Slovenije, zato bo za to treba poizkusiti z Garmin Adria Route, ki načeloma deluje na Windows Mobile 5, vendar prodajalec to preveri za vsak model posebej. Cena paketa je sicer 33.600 tolarjev.

To, da ni zemljevida Slovenije, je tudi edini večji očitek napravi, poleg nekoliko daljšega časa vzpostavljanja prve povezave s sateliti.

HP iPAQ Travel Companion rx5935.

Kaj: Ročni računalnik z vmesnikom GPS.

Izdeluje: HP, www.hp.com.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Cena: 139.000 tolarjev.

Za: Dobro zasnovana in oblikovana naprava, zmogljivost.

Proti: Hitrost delovanja, ni priloženih slovenskih zemljevidov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji