Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Alan Orlič | Monitor November 2017

Varen spomin - primerjalni test foto knjig

V času čedalje večje rabe mobilnih naprav in oblačnih storitev in s tem tudi povečane količine informacij bi nas moral dolgotrajen spomin v takšni in drugačni obliki zelo skrbeti. Papir se izkaže kot preizkušena in zanesljiva rešitev.

Ne bomo se ukvarjali z vsemi možnostmi, tokrat bomo vzeli pod drobnogled foto knjige. Slednje so z nami že lep čas in so prinesle dobrodošlo spremembo v načinu razmišljanja in postavljanja foto albumov, saj za razliko od klasično izdelanih posnetkov omogočajo veliko večjo svobodo pri postavitvi in tudi izbiri velikosti posnetkov na posameznih straneh. Poleg tega od nas zahtevajo le nekaj klikov, vse drugo opravijo programi, hitre internetne povezave in poštar oziroma dostavna služba, ki prinese pošiljko na dom. Preprosteje pravzaprav ne gre, razen če želite ohraniti družabne stike in knjigo prevzeti v kateri od poslovalnic, če to možnost izdelovalec ponuja. Proti foto knjigi sta lahko le dva razloga: prvi in morda marsikomu najpomembnejši je cena, drugi pa strah pred programi za oblikovanje.

Kaj lahko izbiramo?

Papir: Za foto knjige so najprimernejše težje vrste papirja nad 120 g, praviloma boste naleteli na papir, ki tehta 170 g in več. S tem se doseže dvoje: manjšo prosojnost papirja in večjo obstojnost oziroma manjšo možnost trganja.

Platnice: Praviloma lahko izbirate med mehkimi in trdimi platnicami. Če nameravate narediti domači foto album, vsekakor izberite drugo možnost, veliko bolj je obstojna. Pri trdih platnicah lahko naknadno izbirate še material, od klasičnih do lesenih, kovinskih, kar praviloma zelo podraži izdelavo knjige. K platnicam sodi tudi vezava, predvsem pri mehkih platnicah je velikokrat na voljo spiralna vezava, ki jo močno odsvetujemo.

Tehnika tiskanja: Pri vseh ponudnikih boste dobili laserski izpis, večinoma v štirih barvah, pri nekaterih v šestih barvah. Slednje se pozna pri enakomernejših barvnih prehodih.

Končna obdelava: Nekateri ponudniki vam ponujajo dodatno obdelavo listov (sijaj, lak, mat oziroma plastifikacija listov). Predvsem sijaj zna biti težaven za ogled, čeprav prinese bolj žive barve.

Začnimo s prvim. Izdelava fotografij na fotografski papir je postala smešno poceni, 10 × 15 cm vas stane v povprečju okoli 10 centov, foto albumi s 100 stranmi stanejo 15 evrov in več, kar pri okoli 300 posnetkih nanese okoli 50 evrov. Fotoknjiga bo seveda dražja, a če upoštevate še čas urejanja klasičnega albuma in nenazadnje njegovo velikost oziroma debelino, se razlika v ceni zmanjša. Poleg tega foto knjige ne izdelujemo enkrat na mesec, za domačo rabo morda naredimo letni pregled, spomin na počitnice ali kak poseben izlet, morda še posebno knjigo za otroke, tako da slednje ne bi smele huje obremeniti družinskega proračuna. Ker smo v svetu digitalne fotografije že lep čas, je foto knjiga lahko tudi lepo darilo namesto klasičnih praholovcev ali alkoholnih zvarkov.

Da, prav ste prebrali, navijamo za foto knjige, ker predstavljajo pomemben spomin, ki se v današnjem svetu kljub množici posnetkov izgublja. Fujifilm je že leta 2004 ugotovil, da so Britanci praktično nehali izdelovati fotografije, tudi nižja cena izdelave posnetkov ni postavila stvari nazaj v red. O trendu seveda ni treba razglabljati, saj večina uporabnikov fotografije shranjuje v mobilnem telefonu in jih tam tudi pokaže. Na prvi pogled priročno, a večina se niti ne zaveda, da bi morali narediti varnostno kopijo posnetkov, dokler ni že prepozno. To je sicer že druga tema, a kljub temu razmišljajte tudi o tem, da je treba narediti varnostno kopijo fotografij iz telefona, če ne drugače, v katero od oblačnih storitev.

Priprave

Danes naredimo več posnetkov kosila ali malice v enem dnevu, kot smo v filmskih včasih naredili posnetkov v celem letu. Zaradi tega se projekta foto knjige lotimo s predpripravo.

Vzemimo za primer družinski album za obdobje enega leta. V tem času se je nabralo nekaj tisoč posnetkov (odvisno od vašega veselja do pritiskanja na sprožilec) in vsi si zagotovo ne zaslužijo prostora na papirju. Zato se najprej lotite predizbora in skušajte zmanjšati število na nekaj sto posnetkov, odvisno od tega, koliko strani želite imeti v knjigi. V praksi računajte na 2 do 4 posnetke na stran, včasih tudi več, kar pomeni, da lahko boljše posnetke postavite enega na stran. Izbrane posnetke shranite v posebno mapo in jih po možnosti preimenujte. Slednje pride prav, če želite izkoristiti avtomatsko postavitev knjige. Načeloma vam to toplo odsvetujemo, raje si vzemite malo več časa in postavite fotografije, kot sami želite. Poleg tega v programih izklopite avtomatsko izboljšavo posnetkov, da ne boste na koncu razočarani nad preveč kontrastnimi slikami, oziroma izgubo vmesnih tonov.

Morda najpomembnejše vprašanje je izbor formata knjige. Po naših izkušnjah se za domače albume najbolje obnesejo kvadratni formati, predvsem veliki (30 × 30 cm). Ti vam omogočajo postavitev do 6 ležečih posnetkov na stran brez velike izgube gledljivosti, čeprav so fotografije velike le 12 x 8 cm. Po drugi strani pa si lahko privoščite celostranske posnetke in jih zapolnite od roba do roba lista. Kvadratni format je zelo hvaležen tudi za pokončne posnetke. Ležeči formati se dobro obnesejo, če postavljate le en posnetek na stran in želite imeti čim manj roba, pokončni format pa pride prav za kakšne pregledne knjige, kjer postavljamo praviloma dva posnetka na stran. Ko prvič postavljate svojo knjigo, si vsekakor vzemite čas in poizkušajte z različnimi predlogami, ki jih ponuja aplikacija.

Postavljeno knjigo si obvezno oglejte, po možnosti naj jo za vami pregleda še kdo drug, še posebej, če imate v knjigi tudi besedilo. Če nič drugega, se vam lahko zgodi, da imate isti ali zelo podoben posnetek na več straneh, tega pa si praviloma ne želite. Tudi če v knjigo ne dajete besedil, uredite vsaj platnice oziroma hrbtišče, da boste knjigo lažje našli. Nekateri programi ponujajo pregled knjige v formatu PDF, kar je uporabno predvsem za profesionalne fotografe, saj je to preprost način predogleda končnega izdelka. Za domačo rabo slednji niti ni uporaben, razen morda za pregled knjige na mobilnih napravah.

Digifot. Eno prvih slovenskih podjetij, ki je vzelo internet za resen posel in ima programsko opremo, ki je prilagojena njihovim zahtevam. Spada med najbolj dodelane programe in ponuja celo vrsto možnosti. Za začetek izberemo, kaj želimo izdelati (fotografije, foto knjige ali druge foto izdelke), med foto knjigami pa ponuja tri različne možnosti, s trdimi ali mehkimi platnicami in profesionalno knjigo. Na voljo so formati od A5 (mehke platnice) do 32 x 30 cm (profesionalna knjiga). Preizkusili smo A4 ležečo knjigo s klasičnim papirjem, ki ima v osnovi od 28 do 108 strani. Možnosti za povečevanje števila strani so dokaj omejene, kar je morda še največji očitek temu programu. Med obema skrajnostma lahko izbirate le še med 28, 48, 68 oziroma 88 stranmi. Se pa zato program odkupi s postavitvami oziroma predlogami strani oziroma možnostjo shranjevanja lastnih predlog. Urejanje in postavljanje je enostavno, avtomatsko postavljanje deluje zelo dobro. Če postavimo več slik na stran, jih program samodejno postavi tako, da zasedejo čim večjo površino na strani. Pri premikanju so v pomoč avtomatska vodila, ki postavijo posnetek tako, da je poravnan z drugimi. Fotografije lahko tudi prestavljamo iz okvirja v okvir, spreminjamo velikost, izrez in tudi urejamo. Strani lahko premikamo naprej/nazaj, a le obe hkrati. Če slučajno niste vešči ali bi radi prepustili urejanje programu, je na voljo čarovnik, ki samodejno razporedi fotografije na strani. Programu manjka izvoz v format PDF, a končni izdelek lahko kljub temu pregledamo znotraj programa.

Digifot je šel še korak naprej, imajo tudi spletno aplikacijo za urejanje foto knjig. Slednja ima sicer za osnovo Flash, kar bodo morali kmalu spremeniti, zaradi opustitve večine brskalnikov. Možnosti je krepko manj kot v namizni različici, a knjigo se še vedno da postaviti. To možnost vam priporočamo le za rezervni načrt. Za zahtevne uporabnike, ki so vešči DTP (Desktop Publishing Program), pa Digifot ponuja svoje osnovne predloge, kjer so označeni robovi in varna področja za tiskanje. Tudi če nimate programa Adobe Indesign, lahko svojo knjigo postavite v odprtokodnem Scribusu ali katerem drugem podobnem programu. Digifotov urejevalnik je eden boljših in preprostejših za uporabo in glede na velikost ponuja veliko.

Če želi še kdo od svatov naročiti knjigo, mu le pošljete povezavo in se z dodatnim naročanjem ne ukvarjate.

  

  

Cewe. Nemški Cewe je eden največjih evropskih ponudnikov foto knjig in drugih s fotografijo povezanih izdelkov. Njihov program ponujajo tudi nekateri slovenski trgovci, med njimi e.Leclerc oziroma Drogerie Markt. Zanimivo, da so cene med njimi različne, praviloma so nižje, kot jih ima Cewe, a le, če pridete izdelke iskat osebno. Podobno kot pri Digifotu je tudi tu program splošen in omogoča naročanje različnih s fotografijo povezanih izdelkov, med drugim tudi skodelice in koledarje. Foto knjige ponujajo v formatu od 15 x 11 cm do velike panoramske, ki ima 36 x 28 cm. Za preizkus smo tudi tu vzeli A4 panoramsko knjigo, ki pa ima za razliko od Digifota dve strani manj. Program omogoča samodejno razporejanje posnetkov po celotni knjigi, a to tudi tu odsvetujemo, posnetke raje razporedite sami. Izklopite tudi avtomatsko popravljanje posnetkov, vsaj pri črno-belih se to ne obnese. Med najuporabnejšimi možnostmi je način hitrega razporejanja slik po strani. Na stran postavite želene posnetke, vse označite in nato le pritiskate preslednico, dokler ne najdete ustrezne postavitve. Žal ne omogoča shranjevanja lastnih predlog, a je število že nastavljenih dovolj veliko. Program omogoča postavitev posnetka čez dve strani, dodajanje besedila, urejanje platnice, skratka vse, kar od resnega programa tudi pričakujemo. Podobno kot Digifot tudi slednji nima izvoza v PDF, a lahko celotno knjigo kljub temu pregledamo pred izdelavo. Tisto, kar program Cewe postavi pred druge, je podpora operacijskima sistemoma Mac in Linux. S tem so močno razširili bazo uporabnikov, čeprav bodo v prihodnje spletne aplikacije prevzele tudi to področje.

Fotobuch. Drugi nemški izdelovalec, ki je za razliko od Cewe usmerjen le v foto knjige. Programska oprema Designer 2.0 je izpopolnjen izdelek, ki je primeren tako za začetnika kot zahtevnejšega uporabnika. Ponuja obilo možnosti pri izbiri papirja, prve strani in seveda velikosti knjige, od A5 do 40 x 30 cm. Za razliko od prejšnjih opisanih programov je predlog za postavitev dokaj malo, saj očitno računajo na to, da si bodo uporabniki naredili svojo. S tem ni nič narobe, le začetnikom ne bo najbolj všeč. Postavljanje je rahlo zahtevnejše, saj moramo najprej pripraviti predlogo in nato vanjo vstaviti posnetke. Fotobuch stavi predvsem na izbor papirja in ovitkov, se pravi na zahtevnejše uporabnike.

Foto GM. V Sloveniji smo imeli v začetku leta 2000 okoli 300 fotolaboratorijev. Nato je prišel trend digitalne fotografije, fotolaboratoriji so se začeli nadejati še večjega posla, a so se pošteno ušteli, na eni strani zaradi visokih cen, ki so jih postavili, na drugi pa zato, ker so uporabniki preprosto nehali izdelovati fotografije. Nekje iz tistega obdobja je tudi aplikacija ePhotolab, ki je v osnovi mišljena za izdelavo fotografij. Z leti so dodajali možnosti, med drugim tudi za foto knjige. Program je sicer dokaj enostavno zasnovan, a brez avtomatskih možnosti, predlog za postavitev fotografij je minimalno. Program ima kup ozadij in okvirjev, postavljanje pa je ostalo v prejšnjem stoletju. Ne omogoča premikanja posnetka iz enega okvira v drugega, tudi pri izrezih se velikokrat ne zna vrniti na osnovno velikost. Zato pa ponuja možnost postavljanja okvirjev na milimeter natančno, kar sicer pomeni več ročnega dela, a kljub temu. Program tudi nima izvoza v PDF ali česa podobnega, možnosti pregleda so zelo omejene. ePhotolab bo moral še marsikaj nadoknaditi, da bo prišel v podobno kondicijo kot drugi programi, a vprašanje je, če se založniku to splača. Pri Foto GM je zato veliko zanimivejše spletno oblikovanje kar prek njihove spletne strani, ki je veliko bolj preprosto in udobno. Ko dodajate nove fotografije na stran, vam jih aplikacija sama avtomatsko razporedi, poleg tega je preklop med različnimi nastavitvami zelo hiter in preprost. Zagotovo ena boljših uporabniških izkušenj in prava smer naprej, ePhotolab pa naj čimprej opustijo.

Enzo Grafika. Vse, kar smo očitali programu ePhotolab, lahko tu še enkrat ponovimo. S to razliko, da ne ponujajo spletnega oblikovanja, le program. Tudi pri izbiri velikosti knjig so zelo omejeni, le A4, pokončno in ležeče ter le 24, 44 ali 66 strani. Se pa zato odkupijo z zelo dobro kakovostjo izdelave foto knjig, ki je v samem vrhu. Če povzamemo, z boljšim programom in malo večjim izborom knjig bi lahko postali resen tekmec na tem trgu.

Foto123 – Forma. Še en program, ki stavi na enostavnost, a mu to uspe le napol. Izbor knjig je razmeroma majhen, a pokriva pomembnejše formate, od 15 x 15 do 30 x 30 cm. Album Maker Pro, kot je programu ime v izvirniku, stavi na to, da uporabniki hkrati postavljajo obe strani. Temu so prirejene tudi vse predloge. Če torej želite malo bolj zapleteno kombinacijo, ste prepuščeni sami sebi. Tudi natančnejša postavitev s samodejno poravnavo robov ni na voljo, lahko pa uporabimo mrežo in samodejno poravnavo nanjo. Osnovni razmik je nastavljen na pol centimetra, to je ravno dovolj roba med posnetki. Program se odkupi s posebnostjo, ki je drugi praviloma nimajo, dodajamo lahko namreč po en list oziroma dve strani, tja do 130 strani. Z malo več možnosti postavitev oziroma samodejnega razporejanja bi bil ta program med zanimivejšimi in uporabnejšimi, tako pa zaostaja za Cewe in drugimi.

Blurb. Eden najstarejših ponudnikov foto knjig se trudi ostati pri vrhu s svojo ponudbo. Podobno kot Fotobuch tudi oni stavijo na različne vrste papirja in platnic. Pri formatih knjig so rahlo nestandardni, najmanjša knjiga je 18 x 18 cm, največja pa 33 x 28 cm. Tudi naša je bila namesto ležečega formata A4 velika le 25 x 20 cm. S predlogami so dokaj skopi in računajo na to, da si bodo uporabniki izdelali svoje. Tudi Blurb zna vstaviti le en nov list in pri številu strani niti najmanj ne skopari, v največji različici lahko imate knjigo s 440 stranmi. Zahtevnejši uporabniki bodo pri Blurbu cenili možnost izdelave PDF in izdelavo manjše ali večje različice že postavljene knjige. To pride prav za poročno fotografijo, ženin in nevesta dobita album formata 33 x 25, starši pa manjšo različico 25 x 20 cm. In če želi še kdo od svatov naročiti knjigo, mu le pošljete povezavo in se ne ukvarjate z dodatnim naročanjem. Edina dobra stvar je možnost plačila prek Paypala, a to ponujajo tudi drugi ponudniki.

Shutterfly. Spletna storitev, ki skuša biti enotno nakupovalno središče za fotografe, od odlaganja posnetkov do naročanja izdelkov. Glavna težava je, da so zunaj Evropske skupnosti, kar pomeni dodaten strošek, če nič drugega v obliki DDVja in stroškov carine. Aplikacija za postavljanje foto knjige je sicer uporabna, a zelo okorna. Pozabite na svoje predloge ali spreminjanje oblike okvirjev. Vsekakor storitev, ki se ji lahko mirno izognemo, saj imamo v neposredni bližini boljše in cenejše.

Photobook.eu. Photobook se kljub imenu trudi z različnimi foto storitvami, h katerim sodijo med drugim tudi foto knjige. Slednje se delijo v tri skupine: klasične, profesionalne in potrditvene. Slednje so namenjene poročnim fotografom in naj bi olajšale izbiro posnetkov, saj so pravzaprav zbirka označenih fotografij, kjer lahko naročnik nato izbira želene fotografije. Med klasičnimi foto knjigami je na voljo cela paleta velikosti, od 15 x 15 cm do 44 x 30 cm. Pravzaprav jim je uspelo narediti celo zmedo pri izbiri, tako z velikostjo kot s platnicami. Postavljanje in oblikovanje je dokaj špartansko, brez samodejnega razporejanja, program tudi ne omogoča shranjevanja lastnih postavitev strani. Če smo ta del še nekako prebrodili, nas je udarilo na koncu, kjer na vsak način želijo od nas izvleči še kakšen evro. Predizbor papirja je seveda najdražji in če niste pazljivi, lahko postane storitev presneto draga.

Hofer foto storitve. Ko dokaj dobro veš, kaj boš dobil, spodoben izdelek po dobri ceni. Program Hofer foto je pričakovano splošen in v naboru klasično tiskanih knjig imajo dokaj omejeno izbiro, od 15 x 20 do 20 x 28 cm. To je rahlo neugodno, format A4 imajo le pokončen, ležečega lahko izberete le v pravi foto knjigi. Slednja je izdelana na fotografski papir in drugače sestavljena, poleg tega tudi omejena na 74 strani. Postavljanje knjige je dokaj preprosto, sicer program nima samodejnega razvrščanja, zato je potreben dodaten klik z miško, a to le ni slabo. Žal mu manjka možnost prestavljanja oziroma menjave posnetkov v okvirjih, saj program sicer izbere ustrezno predlogo, a pokončen posnetek postavi v ležeči okvir in nasprotno. Hofer je žal opustil možnost prevzema izdelka v kateri od njihovih poslovalnic, to seveda zaradi poštnine avtomatično podraži končni izdelek. Poleg tega so tudi možnosti plačila omejene, tudi to bi lahko izboljšali.

Fotonaredi. Spletno oblikovanje je lahko tudi prava mora, kot dokazuje stran Fotonaredi.si. Načeloma zelo preprosta osnova, kjer najprej izberemo velikost knjige, nato osnovno predlogo, naložimo fotografije in lahko se lotimo dela. Do sem vse lepo in prav, ustavi se pri predlogah, ki jih je obupno malo, in nezmožnosti spreminjanja velikosti okvirja slike. Po eni plati je to sicer za neukega uporabnika odlično, saj so možnosti za napake zelo majhne, a za nekoga, ki bi se vsaj malce poigral z oblikovanjem, prava mora. Na voljo imajo ležeče foto knjige od velikosti A5 do 30 x 30 in različne vezave, trdo, mehko in spiralno. Spletna stran je že vrsto let praktično enaka in upravljalec bi lahko razmislil o spremembi na boljše.

Digifot

Kje: www.digifot.si

Za: Možnost pošiljanja knjige v obliki PDF

Z Kakovost tiska

  

Cewe

Kje: www.cewe.si

Za: Programska oprema, hitrost izdelave.

Z Ne zna shraniti lastnih predlog.

  

Fotobuch

Kje: www.fotobuch.si

Za: Izdelava.

Z Stroški poštnine.

  

Foto GM

Kje: www.foto-gm.si

Za: Preprosto spletno oblikovanje.

Proti: Cena.

  

Enzo Grafika

Kje: www.foto-knjiga.net

Za: Kakovost izdelave.

Proti: Program.

  

Foto123 – Forma

Kje: foto123.si.

Za: Kakovost izdelave.

Proti: Program bi lahko bil bolj dodelan.

  

Blurb

Kje: www.blurb.com

Za: Dober program za postavljanje.

Proti: Visoki stroški pošiljanja.

  

Shutterfly

Kje: www.shutterfly.com

Za: Spletno oblikovanje.

Proti: Cena dostave in stroškov carinjenja, povprečna izdelava.

  

Photobook.eu

Kje: www.photobookeurope.com

Za: Program, izdelava.

Proti: Možnosti izbire izdelka so zapletene.

  

Hofer foto storitve

Kje: www.hoferfoto.si

Za: Cena, izdelava.

Proti: Način plačila le prek položnice/spletne banke.

  

Fotonaredi

Kje: www.fotonaredi.si

Za: Preprost spletni vmesnik.

Proti: Preveč omejena izdelava, malo predlog.

 

Pogled v laboratorij

Za cilj smo si zadali manjšo fotoknjigo s počitniškimi fotografijami. Pri tem nismo bili izbirčni, različni fotoaparati, od kompaktnih do brezzrcalnih, kar nekaj tudi z akcijskimi kamerami. Razlog za to je seveda čimvečja podobnost s kakovostjo posnetkov iz kompaktnih fotoaparatov oziroma mobilnih telefonov.

Postavitev smo si poizkusili zamisliti čimbolj enotno, a so nekateri programi preprosto preveč togi in ne puščajo dosti izbire. Povsod smo izbrali trde platnice, mehke se praviloma ne obnesejo in tistih nekaj evrov razlike v ceni preprosto ni vredno slabe volje, ker knjiga praviloma hitreje razpade zaradi slabše vezave. Z besedilom se nismo ukvarjali, le na na platnice smo dali naslov, po možnosti še na hrbtišče. A še tu smo imeli težave, nekateri programi preprosto niso dopuščali dodajanja besedil, le fotografije. V praksi bi se tudi temu lahko izognili tako, da bi na fotografijo dodali želeno besedilo. Seveda rešitev ni niti najmanj elegantna. Povsod smo izbrali osnovni papir, brez dodatkov (sijaj ali večja gramatura). Tudi z ozadji se nismo ukvarjali, ker fotografije najbolje delujejo na enobarnih ozadjih, belih ali črnih. Če pustite belo ozadje, ne boste prav nič zgrešili. Nekaj programov oziroma spletnih aplikacij omogoča postavitev fotografije čez dve strani, a se pri klasični vezavi praviloma ne obnese, oziroma morate biti pazljivi, kateri del posnetka je na prelomu. Če si izdelavo foto knjig ogledamo kot celoto, je za uporabnika pomembno troje: vmesnik oziroma, po domače, programska oprema, kakovost in cena. Vse troje načeloma težko dobimo v istem paketu, čeprav se je izkazalo, da se nekateri dobesedno otepajo izdelave knjig. Microsoftov Notepad ponuja več možnosti za urejanje besedila kot programska oprema slovenskega porekla, ki naj bi bila namejena urejanju foto knjig.

Kaj izbrati?

Ključno je primerno orodje, to še vedno velja. Pozabite na različna ozadja, dodatno grafiko in podobno, uporabniku mora biti pomembno čimbolj preprosto in hitro postavljanje brez veliko razmišljanja. Če se v določenem trenutku odločite, da imate na eni strani preveč ali premalo posnetkov, se vam zaradi tega ne sme porušiti oblikovanje celotne knjige, temveč morate popraviti le to stran in morda še naslednjo. Tudi vstavljanje novih strani mora biti enostavno in ne preveč zapleteno. Tudi pregled končnega izdelka na zaslonu spada med pomembnejše lastnosti programa, saj daje vsaj približen občutek, kaj boste dobili. Če poenostavimo, ponudnikov je dovolj, preizkusite jih (vsaj postavljanje in urejanje), da boste sami dobili najboljši občutek, za katerega se boste odločili. Včasih se izplača odšteti kakšen evro več za končni izdelek in postaviti knjigo v nekaj urah (družinska knjiga s 150 stranmi in okoli 400 posnetki vam bo hitro vzela od 3 do 4 ure, če imate pred tem že opravljen izbor) namesto v nekaj dneh, saj tudi vaš čas nekaj velja.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji