Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2009 | Teme: komentar, mnenje, uvodnik, Microsoft

Varčevanje, varčevanje...

Varčevanje, varčevanje...

O tem, ali je v krizi pametneje varčevati ali na vso moč zapravljati, si niti ekonomisti niso čisto edini, zato se v to ne bi spuščal. Očitno pa je, da je treba varčevati, če izračuni trenutnih številk ne prenesejo. In to se v slovenskih telekomunikacijah že resno dogaja.

Naj za začetek osvežim spomin na neslavno SiOLovo podražitev IP televizije oz. "reorganizacijo paketov", kot so nam jo predstavili. Kot sem pred časom že zapisal - prepričan sem, da stroški IP televizije (s toliko programi) enostavno ne dopuščajo tako nizkih cen, kot so si jih v teh letih zbili operaterji, zato je bila podražitev nujna.

Pravzaprav bi pričakovali, da se bo podražitev prej ali slej lotil tudi tisti, ki je bil pobudnik takega zbijanja cen - T2. Vendar pa se to najverjetneje ne bo zgodilo, vsaj ne pod trenutno upravo in trenutnimi lastniki, ne nazadnje njihov poslovni model temelji na tem, da so vedno in povsod najcenejši. Vendar se ta "najcenejšost" pozna. Morda ne v njihovi osnovni ponudbi (internet VDSL in optika), zato pa v vsem drugem. Od nikakršnega odnosa do strank do varčevanja pri dodatni ponudbi, kot je npr. telefonija. Tukaj je npr. na voljo le ena sama vrsta telefonov, o brezžičnih lahko le sanjate, v telefonih kar pogosto odmeva. Zgodilo se je (da, smo poslovni uporabnik T2 telefonije) celo, da so telefoni ves teden crkovali in je pomagal le vnovični zagon (IP telefoni so pač mali računalniki ...). Težava - "nadgrajevali so sistem telefonije", kot so nam povedali, seveda šele tedaj, ko smo se pritožili. Podobnih odgovorov smo deležni tudi zdaj, ko že kakih 14 dni ni mogoče prevezovati telefonskih klicev, težava pa naj bi bila nekje v nezdružljivosti opreme T2, Tuš Telekoma in AMIS. Vsaj tako pravijo odgovorni. Hmnja, če odmislimo ceno, je morda res bolje, ko imamo za vsako stvar le enega samega ponudnika; vsaj do nezdružljivosti ne more priti ...

Pravzaprav ni nič čudnega, da vsaj ponekod T2 varčuje. Pipica denarja s strani Zvon 1 in NFD se je namreč (očitno) priprla. Tako kot vsem, ki so delovanje in razvoj utemeljili na nenehnih posojilih za posojila, za posojila. Menda je posojila (in dokapitalizacije) nekoč treba tudi vrniti, je bilo ugotovljeno zdaj, v krizi. Tudi prijatelji iz predkriznih časov so se naenkrat odločili, da bi za svoje storitve kljub vsemu potrebovali plačilo. Smartcom (sicer sosednja stavba T2ja v Ljubljani), ki je v resnici tehnično postavil T2jevo omrežje (modemi, centrale), je naenkrat ugotovil, da je 4 milijone T2jevega dolga vendarle malce preveč in zaradi očitne insolventnosti predlagal njegov stečaj. Slišati je tudi zgodbe o neizplačanih plačah, o zahtevah po menjavi vodstva, ki jim nasprotuje le še siva eminenca Miran Kramberger, pa o ... Večji del takih govoric gotovo izvira od konkurence, tako da je v resnici težko vedeti, kaj je res in kaj ne, osebno pa sem prepričan, da bo T2 prej ali slej nekomu odprodan. In da bo ta nekdo kot prvi ukrep uvedel zvišanje cen. Brez dvoma.

Tako kot cene zvišuje Simobil, ki se je pred leti zelo pogumno (in nekoliko naivno) podal v Neomejeni mobilni internet. Besedica Neomejeni bi jim že takrat morala prižgati varnostno lučko, saj vsi vemo, kaj pomeni "neomejeni" - torrente, mar ne? Že takoj v začetku jim je sistem skorajda razpadel, saj so bile hitrosti, ki so jih dosegali uporabniki (in mi, preizkuševalci pri Monitorju), mizerne. Infrastruktura enostavno ni prebavila take količine "tako lačnih" uporabnikov. No, to težavo so sčasoma rešili, danes pa vendarle ugotavljajo, da vse skupaj ne vzdrži vode (podrobneje na www.monitor.si/simobil). V paketu Mobilni Internet Start so tako ceno na KB zvišali za 25 %, pri drugih mobilnih paketih (razen za Unlimited) pa kar za 75 %! In, kar najbolj pade v oči - Neomejeni internet v resnici ni več "neomejen". Pravzaprav je omejen (trenutno) na 20 GB, kar je sicer veliko, vendar - omejeno. Poleg tega novi pogoji izrecno prepovedujejo deljenje povezave tretjim osebam in "komercialno uporabo". Hm, kaj sploh je komercialna uporaba? Ali članek za Monitor smem odposlati? Kako bodo sploh ugotovili, ali gre za komercialno rabo? Saj prometa ne smejo spremljati, ali ne? Skratka, kar zajeten kup nerodnosti (skupaj s tem, da v času tega pisanja še vedno velja, da je omejitev nekakšna povprečna in nedefinirana vrednost, čeprav v osebnem pogovoru povedo, da je 20 GB). Po drugi strani se je verjetno treba strinjati, da je to verjetno edina rešitev, saj bi sicer okoli 4 % uporabnikov, ki pri Simobilu danes presegajo 20 GB prenesenih podatkov, dejansko povzročilo še večje zvišanje cen vsem drugim.

Varčuje pa več kot očitno ne Microsoft, pri splavitvi Windows 7 (o katerem smo v Monitorju že obširno pisali). V propagandno kampanjo so vključili Facebook, Twitter, PR novičke, oglasi pa se bodo najverjetneje začeli danes, ko Monitor odhaja v tiskarno (22. oktober). Hej, ob polnoči so v ljubljanskem Harvey Normanu poskušali narediti vrsto tistih, ki so hoteli kupiti Windows 7. "Narediti" pravim zato, ker so "kupce" tja zvabili z žrebanjem 20 zastonjskih računalnikov. Še več, novinarske hiše so osebno obiskovale Microsoftove delegacije in tako "predstavile zgodbo", kot so se izrazili, ko so prišli do nas.

Da, svet v resnici poganja denar. In pomanjkanje le-tega.

Hej, ob polnoči so v ljubljanskem Harvey Normanu poskušali narediti vrsto tistih, ki so hoteli kupiti Windows 7. "Narediti" pravim zato, ker so "kupce" tja zvabili z žrebanjem 20 zastonjskih računalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji