Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Matej Huš | Monitor April 2016

V tujini izklopite LTE!

Evropska komisija obljublja odpravo mobilnega gostovanja julija 2017, slovenska operaterja pa že danes ponujata pakete, ki vključujejo prenos določene količine podatkov v tujini. Kljub temu ostaja zlato pravilo, da v tujini prenos podatkov izključimo, da nas ne bi bolela glava. Kaj pa, če telefon kljub temu po omrežju prenaša podatke? S prehodom na omrežje četrte generacije (LTE) se to lahko zgodi, zato pazljivo.

V internetu si lahko preberemo zgodbe tujih uporabnikov mobilne telefonije, ki jih je kljub izklopljenemu prenosu podatkov ob vrnitvi domov pričakalo presenečenje v obliki zaračunanega prenosa podatkov. Izkazalo se je, da je krivec LTE na mobilnih telefonih, ki tudi ob izklopljenem prenosu podatkov še vedno lahko ustvari majhno količino prometa. In ta v tujini seveda ni zastonj. Problem je znan tudi Telekomu Slovenije in Simobilu.

Omrežja druge in tretje generacije (2G/GSM in 3G/UMTS) ločujejo podatkovni promet od glasovnega, kar je s stališča izrabe zmogljivosti omrežja zelo potratno, zato bo LTE to dvoje združil. Omogoča namreč bistveno višje hitrosti (do 150/50 Mb/s) in je že solidno razširjen po Sloveniji. Simobil je novembra 2014 s signalom LTE pokrival 75 odstotkov prebivalstva, Telekom pa danes že okrog 96 odstotkov. Trenutno naša največja operaterja uporabljata LTE le za prenos podatkov, klici pa se večinoma opravljajo prek 3G ali, kjer ga ni, 2G. V praksi to pomeni, da se podatkovna povezava LTE ob vzpostavitvi klica prekine. Tako Telekom Slovenije kot Simobil pa že pripravljata VoLTE (voice over LTE), kjer se bodo podobno kot pri internetni telefoniji (VoIP) tudi telefonski klici prenašali po podatkovnem omrežju. To bo omogočilo hitrejšo vzpostavitev klica, boljšo kakovost zvoka in manjšo obremenitev baterije.

Simobil je VoLTE v svojem omrežju uspešno preizkusil že lani, ni pa ga še ponudil svojim uporabnikom. Telekomovo omrežje prav tako že podpira VoLTE, trenutno pa preizkušajo tehnologijo SRVCC-VoLTE za delovanje zveze tudi ob prehodu z območja s signalom LTE na takega z 2G ali 3G (handover). To je seveda nujno, saj ne želimo, da bi se klic prekinil, če bi zapustili kraj s signalom LTE.

In tako pridemo do bistva problema. Telefon, ki uporablja Vo­LTE, mora omrežje vprašati po naslovu strežnika VoLTE in nekaterih drugih tehničnih parametrih. Ker je pri VoLTE ves promet podatkovni, seveda pošilja podatke. In to se zgodi tudi, če je podatkovni prenos izključen, saj od telefona kljub temu želimo dohodne in odhodne klice.

Če ne želimo uporabljati podatkovnega prenosa, v Simobilu »svetujejo izklop funkcij data roaming in LTE, saj telefon ob izključenem prenosu podatkov zaradi nastavitve Enable LTE: Voice & Data vseeno lahko prenese minimalno količino podatkov«. Z drugimi besedami: če imate izključen prenos podatkov, a vključen VoLTE, se bo telefon še vedno s podatki pogovarjal po omrežju.

V Telekomu Slovenije so dodali, da se »v stroki soočamo z izzivom preslabo standardiziranih rešitev za VoLTE-gostovanje, zato je njegovo uvajanje še dodatno okorno«. Sicer se za prenos govora in signalnih podatkov uporablja infrastruktura IP, ki je logično ločena od tiste za preostali podatkovni promet, kar v teoriji dopušča ločeno zaračunavanje prenesenih podatkov zaradi klicev, a bo dejanska ureditev predmet paketne ponudbe. V domačem omrežju to niti ne bo problem, ker VoLTE zvok stiska s kodekom AMR-WB, ki za dvosmerno komunikacijo porabi slabih 48 kb/s – torej približno 20 MB za uro pogovora, kar je v današnjem svetu zanemarljivo. V tujini pa seveda šteje vsak bit, sploh pri paketih, kot je Simobilov EU Neskončno, kjer se za vsak dan uporabe storitev v tujini zaračuna tri evre, a le če mobilne storitve dejansko uporabimo – torej opravimo kakšen klic ali prenesemo kak bit prek omrežja.

GSM Association (LTE and EPC Roaming Guidelines 13.1, sprejet junija 2015) uvaja poleg funkcije Data Off, ki odreže ves podatkovni prenos, tudi Data Off Enabled Service, ki bi morala poskrbeti za izklop prenosa podatkov, obdržati pa aktivne storitve, ki niso vezane na prenos podatkov: klici prek VoLTE, SMS, preusmeritve, blokade ipd. Stanje je žal nedorečeno, funkcija pa ni standardizirana, zato je »obnašanje posameznega mobilnega telefona dokaj nepredvidljivo«, operaterji pa nanj še nimajo vpliva. »Izklop prenosa podatkov in prepoved podatkovnega gostovanja na samem mobilnem telefonu zato ne delujeta predvidljivo,« so povzeli v Telekomu Slovenije.

In kaj storiti v praksi? Če nimate zakupljenega prenosa podatkov prek LTE v tujini, si izklopite tako prenos podatkov kakor tudi VoLTE. Na iPhonu to storite z nastavitvijo Settings/Cellular/Cellular Data: Off in Settings/Cellular/Enable LTE: Off. V Androidu pa z nastavitvijo Settings/Call/Voice over LTE: Off oz. nekaj podobnega (odvisno od različice).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji