Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006

USB za vse v omrežju

USB zunanji diski omogočajo hitro in ugodno nadgradnjo zmogljivosti vašega računalnika, ne da bi za to morali posegati v ohišje. Linksysov NSLU2 omogoča, da vsak USB disk hitro postane sistem NAS.

Linksys NSLU 2 je naprava, ki jo priključimo neposredno v omrežje, ponuja pa dva priključka USB 2.0, na katera lahko priključimo zunanji disk. Nastavljanje poteka prek spletnega vmesnika, za dostop do diskov, priključenih na napravo, pa ne potrebujemo gonilnikov, saj za dostop uporablja protokol SMB. To tudi pomeni, da pri dostopu do diskov, priključenih na NSLU2, nismo omejeni na Microsoftove operacijske sisteme, kot smo vajeni pri sistemih NAS nižjega cenovnega razreda, saj je ta protokol podprt tudi npr. v Linuxu in MacOS.

Namestitev je preprosta. Ko NSLU2 priključimo v omrežje, je manj veščim na voljo programski čarovnik, ki omogoča preprosto nastavitev temeljnih zmožnosti. Izkušeni uporabniki lahko čarovnik preskočijo in nastavljajo prek spletnega vmesnika, ki nam omogoča nadzor nad vsemi zmožnostmi.

Po omrežni namestitvi naprave se bo večina uporabnikov želela poigrati z diski, priključenimi nanjo. NSLU2 omogoča, da diske formatiramo kar prek spletnega vmesnika, za vsak razdelek na disku pa lahko nastavimo pravice in omejimo dostop. Vgrajeno je orodje za iskanje napak na diskih. Programska oprema v napravi nas zna ob napaki ali ko je disk skoraj poln, opozoriti tudi po elektronski pošti.

Sledenje je praktično, če NSLU2 uporabljamo za izdelavo varnostnih kopij. Vgrajeno orodje za varnostne kopije omogoča izdelavo varnostnih kopij diska računalnika v omrežju na disk, priključen na NSLU2, in tudi nasprotno. Izdelavo varnostne kopije lahko prožimo na časovni interval, program pa poleg izdelave popolne varnostne kopije omogoča, da izdelamo le varnostno kopijo novih datotek ali pa sinhroniziramo vsebino varnostne kopije z vsebino diska, katerega kopijo delamo.

Na CDju, ki je priložen napravi, najdemo tudi izvirno kodo operacijskega sistema (gre za različico sistema Linux), skupaj z dodatki, ki jih je razvil Linksys. V spletu je na voljo že nekaj popravkov, dodatkov in nadgradenj, ki so jih sprogramirali uporabniki naprave.

NSLU2 je simpatičen datotečni strežnik, ki poleg preproste namestitve in delovanja v vseh operacijskih sistemih s podporo SMB prinaša tudi dokaj zmogljivo orodje za izdelavo varnostnih kopij. Resda ni poceni, a je postavitev namenskega datotečnega strežnika (ki sicer ponuja več svobode pri postavitvi sistema) še dražja.

Nastavitveni vmesnik spominja na tistega pri Linksysovih usmerjevalnikih.

Program za izdelovanje varnostnih kopij je vgrajen v samo napravo.

Linksys NSLU2

Kaj: Vmesnik za priklop naprav USB v omrežje.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 37.080 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev brez nameščanja programske opreme.

Proti: Nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji