Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2014 | Teme: televizor

Ukrivljeno je lepo

Verjetno ste že opazili, da so zadnje čase »moderni« ukrivljeni telefoni, zdaj tudi televizorji. In da ni več »moderna« skovanka 3D, temveč 4K. Oboje premore novi Samsungov televizor, ki smo ga preizkusili.

Po tem, ko so nas izdelovalci še nedolgo tega prepričevali, da je nujno kupiti nov televizor zato, ker podpira prikazovanje v treh dimenzijah, nas tokrat prepričujejo, da ga moramo kupiti zato, ker podpira »še višjo visoko ločljivost« UHD, oz. 4K. Pri čemer je pri televizorjih 3D še danes težava, da je težko najti filme 3D (še težje pa take, ki so v treh dimenzijah videti dobro), pri televizorjih 4K pa je najti filme v tej ultra visoki ločljivosti pravzaprav nemogoče. Vsaj zaenkrat. Dokler jih ne bo kaj več, se lahko zabavamo vsaj z ukrivljenostjo televizorja, ki ga prinaša nova Samsungova serija HU8500 …

Na preizkusni mizi smo imeli 55-palčni model najnovejše Samsungove serije LCD (sicer so na voljo  tudi že prototipi OLED), ki se ponaša z ločljivostjo UHD (4K, oz. 3840 × 2160 pik, oz. t. i. 2160p), stransko osvetlitvijo LED in, da, ukrivljenim zaslonom. Ukrivljenost je všečna, televizor z njo vsekakor izstopa iz okolice, vendar slika zaradi nje ni nič boljša. Prej bi rekli, da je zaradi nje televizor nekoliko debelejši (videli smo že tanjše modele), pa tudi montaža na zid zaradi nje ne bo tako vizualno všečna. Pohvaliti pa moramo zelo tanek rob (1 cm), ki je res lep na pogled.

Seveda je bilo prvo, česar smo se lotili, iskanje ustreznega video gradiva v ločljivosti 4K. Ko smo to nazadnje počeli konec lanskega leta, nam ni uspelo, saj so bili vsi posnetki, ki smo jih nabrali v spletu, tudi »pravi« demo posnetki 4K, označeni kot »nepodprti«. Tokrat je bilo bolje, saj smo hitro našli kar nekaj testnih posnetkov (s končnicami MOV in MP4), ki smo jih na televizorju brez težav predvajali s ključka USB. Malce smešno je, da so največ težav v resnici rešili novi telefoni (Samsung Galaxy Note 3, Galaxy S5 …), s katerimi lahko danes snemamo tudi v ločljivosti 4K in zaradi katerih je v spletu že kar veliko posnetkov 4K. Ne pa tudi polnokrvnih celovečernih filmov, seveda (ne, filmov 4K na ploščkih ni in vprašanje, ali sploh kdaj bodo).

Še lažje smo do vsebin 4K prišli prek Youtuba, ki po novem podpira tudi ločljivost 4K, saj smo ustrezne vsebine predvajali kar prek aplikacije, vgrajene v TV. V splet smo bili priklopljeni prek naše brezžične povezave 802.11n (naprej pa prek optike) in prikaz je bil popolnoma tekoč. In – navdušujoč! »Še višja« ločljivost se dejansko pozna, slika je ostra, kontrastna, primerjava z enako vsebino v ločljivosti FullHD (1920 × 1080 pik) pa jasno pokaže, da je slednja na dovolj velikem televizorju dejansko prenizka. Nič čudnega, saj na zaslonu prikaže »le« 2,1 milijona pik, ločljivost 4K pa prikazuje kar 8,3 milijona pik. Mimogrede, če ste v ZDA, vas bo zanimalo, da HU8500 vsebuje vse potrebno za 4K prikaz Netflixove serije House of cards (aplikacijo Netflix in dekodiranje HEVC).

Video

O ukrivljenem televizorju smo posneli tudi video prispevek. Lahko si ga ogledate na naslovu www.monitor.si/ukrivljen

Televizorju sta priložena dva daljinca, navaden in »wiijevski«, se pravi tak, ki z usmerjanjem roke omogoča premikanje pike po zaslonu in se izkaže kot nadvse uporaben za delo s »pametnimi televizorji«. »Pamet« se je izkazala kot dobra, bolje izvedena kot pri prejšnjih modelih, izbira in delo z vgrajenimi aplikacijami je bilo zelo enostavno in intuitivno. Pogrešali smo le tipkovnico QWERTY, ki bi lepo sedla na hrbtno stran daljinca (iskanje po Youtubu je brez tipkovnice res mučno, čeprav je res, da si lahko omislimo pametnega daljinca, na telefonu …). Priložena so tudi dvojna aktivna očala 3D, ki omogočajo zelo dober prikaz vsebin 3D, če jih seveda imate.

Ključna slabost televizorja je dodatna »škatla«, imenovana One Connect, ki jo moramo imeti nekje pri televizorju in ki dejansko vsebuje vse priključke in »pamet« novega televizorja. Gre za zamisel, da bomo lahko kdaj kasneje ob morebitnih spremembah standardov dokupili novo »škatlo« in s tem nadgradili televizor. Nerodno. Še posebej, ker je vgrajen ventilator, ki se ga med delom sliši.

Cena televizorja je seveda primerna vrhunskemu modelu, 3200 evrov. Vendar je to obenem že kar nekaj manj, kot je Samsung pred pol leta zahteval za vrhunski model z ravnim zaslonom – tak je takrat stal 4000 evrov.

Samsung UE55HU8500

Prodaja: samsung.si

Cena: 3199 EUR.

✓    Odlična slika 4K in FullHD tudi dovolj dobro prikazovanje slike običajne ločljivosti.

✗    Visoka cena, zunanja škatla z elektroniko, ki vsebuje tudi ventilator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji