Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Toshiba Satellite Radius P50W-C-102

Toshibin Satellite Radius P50W-C-102 je dražji iz dvojice Toshibinih petnajstpalčnih prenosnikov, ki smo jo ta mesec preizkusili. Oko najprej pritegne tanko ohišje, vsaj glede na druge mere. Prenosnik namreč že sega proti Ultrabookom. Ohišje je iz aluminija, deluje kakovostno in elegantno. Sorazmerno trdi tečaji omogočajo, da zaslon zavrtimo naokoli, tako da se prenosnik prelevi v tablico. V taki obliki je naprava sicer preveč okorna, zmoti tako velikost kot teža, a zna biti kljub temu komu tudi to uporabno. Tako kot pri sorodniku nas je tudi tu zmotil oster rob okoli spodnjega dela prenosnika – nadležen je  predvsem pri premikanju prenosnika, ko je ta odprt.

Jasno je zaslon občutljiv za dotik, premore ločljivost 1920 × 1080 pik. Uporablja matriko IPS, zaradi katere je vidni kot dober, dobre so tudi barve. Kot je pri tabličnih napravah (ali tistih, ki se občasno pretvarjajo, da so tablice) navada, je zaslon svetleč. Tipkovnica se nekoliko upogiba, tipke pa so dovolj trdne, da z desetprstnim tipkanjem nismo imeli težav. Na desni strani je tudi številčnica, tipkovnica je sicer osvetljena. Sledilna ploščica je med večjimi, je dovolj natančna, tipki sta vanjo integrirani.

Strojna oprema se začne pri Intelovem i5-5200U, gre za dvojedrni procesor s taktom 2,2 GHz. 8 GB pomnilnika je dovolj tudi za nekoliko zahtevnejše uporabnike, razočarani pa smo bili nad izborom pogona. Klasični vrtljivi disk ima sicer dobro zmogljivost (1 TB), a tipične hitrosti za prenosnik (5200 obratov na minuto). Res škoda, da niso vgradili pogona SSD, sploh ker gre za razmeroma tanek prenosnik, ki se zmore spremeniti tudi v tablico. Za tako napravo se pričakuje, da se bo razmeroma veliko premikala. Z vseh možnih vidikov je torej pravi kandidat za SSD. Za grafiko skrbi Intelova HD Graphics 5500, ki brez težav predvaja tudi video ločljivosti 4K.

Prenosnik nima optičnega pogona, na desni sta dva vmesnika USB 3.0, na levi je še en USB 2.0. Edini drugi izhod je HDMI – glede na cenejšega brata se je torej izgubil klasični omrežni vmesnik. Se pa zato lahko s tem prenosnikom priklopimo tudi v brezžična omrežja 802.11 ac.

Satellite Radius P50W je prenosnik, za katerega si težko predstavljamo ciljno skupino. Je sicer razmeroma tanek in se spremeni v tablico, a bi uporabnikom, ki iščejo kaj takega, raje priporočili kak manjši model, seveda z vgrajenim pogonom SSD. Tisti, ki iščejo kakovosten prenosnik, ki se ne bo preveč premikal, pa imajo tako ali tako kar veliko izbire, tako cenejše kot zmogljivejše.

Toshiba Satellite Radius P50W-C-102

Zgradba in oprema 6

Velikost in teža 8

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 159.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 143.

Trajanje delovanja: 3 ure 14 minut.

Mere:  38 × 24 × 2 cm, 2,2 kg.

Značilnosti: Intel i5-5200U 2,2 GHz, 8 GB RAM, 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik, občutljiv za dotik.

Operacijski sistem: Windows 8.1.

Cena ob objavi: 1045 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, www.acord-92.si.

Za:    Velikost in teža, možnost uporabe kot tablica.

Proti:    Klasični pogon HDD.

5259240

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji