Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Toshiba Satellite P50-C-10H

Tokrat smo si ogledali dva Toshibina prenosnika, ki sta si na prvi pogled presenetljivo podobna, a se kljub temu občutno razlikujeta. Cenejši je model Satellite s polno oznako P50-C-10H. Gre za prenosnik, ki želi biti korak nad večino vstopnih modelov. Namenjen je torej nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, bodisi domačim bodisi poslovnim.

Navzven deluje kot dokaj tipični 15-palčni prenosnik. Ohišje je iz kakovostne in lične sivo-srebrne plastike, ki spominja na brušen aluminij. Upoštevaje velikost zaslona, je prenosnik vsekakor med temnejšimi. Tipke delujejo trdno, tudi povratni odziv je soliden, seveda je hoda razmeroma malo. Na desni strani je številčnica z nekoliko ožjimi tipkami, tipke za premik kazalca so nižje od navadnih. Sledna ploščica je med večjimi, je dovolj natančna, tipki sta vanjo integrirani na spodnji strani (torej se pri kliku premakne ves spodnji del ploščice). Malo nas je zmotil razmeroma oster, rahlo dvignjen rob okoli spodnjega dela prenosnika.

Zvočniki so med boljšimi, razočarani pa smo bili nad zaslonom. Ta ima nizko ločljivost, le 1366 × 768 pik. To je sicer še vedno standard pri cenejših prenosnikih, pri taki ceni pa bi si kljub vsemu želeli več. Na žalost je v rabi navadna matrika TN, zaradi nje je tudi vidni kot razmeroma slab, svetleča prevleka pri tem nič ne pomaga.

Najboljše lastnosti tega prenosnika so skrite očem. Opremljen je namreč z razmeroma zmogljivim Intelovim procesorjem i5, konkretno i5-5200 s taktom 2,2 GHz. V pomoč mu je 8 GB pomnilnika, za grafiko skrbi Nvidiina kartica GeForce 930M, ko ne potrebujemo resnih zmogljivosti, pa Intelova HD Graphics 5500. Navdušeni smo bili nad vgradnjo pogona SSD, konkretno v velikosti 256 GB. Toshiba je pred časom kupila izdelovalca SSDjev OZC in domnevamo, da je to ena izmed posledic. Vsekakor menimo, da si danes vsaj vsi prenosniki (če ne že vsi računalniki) zaslužijo pogon SSD. Prenosnik se je solidno odrezal na preizkusih zmogljivosti, tudi slabe štiri ure brez priklopa v električno omrežje je glede na ceno dober rezultat.

Zaradi tankega ohišja smo sprva spregledali vgrajen optični pogon, ki ga vse manj uporabljamo, a utegne komu zelo koristiti. Na voljo so tudi trije vmesniki USB, vsi trije po standardu USB 3.0. Zraven je še izhod HDMI in klasični omrežni vmesnik, vgrajeni brezžični vmesnik pa podpira tudi omrežja 802.11 ac. Vgrajen je tudi bralnik pomnilniških kartic. Satellite 50-C-10H je dober prenosnik, edina resna hiba  je zaslon.  

Toshiba Satellite 50-C-10H

Zgradba in oprema 5

Velikost in teža 7

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 177.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 168.

Trajanje delovanja: 3 ure 51 minut.

Mere:  38 × 26 × 2,3 cm, 2,2 kg.

Značilnosti: Intel i5-5200 2,2 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1.

Cena ob objavi: 990 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, www.acord-92.si.

Za:    Pogon SSD, solidne zmogljivosti.

Proti:    Ločljivost zaslona.

5249753

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji