Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite P100-196

Zasloni s širokim razmerjem stranic (pri prenosnikih navadno 16 : 10) očitno niso več samo modna muha, saj so praktično vsi novi prenosniki opremljeni z njimi. Tudi trije novi prenosniki iz Toshibine družine P100 se lahko pohvalijo s kar 17-palčnimi zasloni LCD, vsi s tehnologijo trubrite za boljši kontrast.

Gre za nekaj večji (predvsem širši) prenosnik, ki ima pokrov zaslona prijetno oranžne barve. Pravzaprav celoten prenosnik deluje nadvse uglajeno - pozna se, da so se Toshibini oblikovalci potrudili. Edini oblikovalski očitek leti na tipkovnico. Izdelovalec se je odločil vključiti številski del tipkovnice (za določeno vrsto rabe vsekakor pohvalno), a je zaradi tega osnovni del tipkovnice ožji. Tako so tipke na desni strani (shift, enter, backspace itd.) zelo majhne in stlačene med druge tipke. Ker gre za pogosto rabljene tipke, bo to uporabnikom vsaj na začetku povzročalo kar nekaj preglavic. Nekaj težav pa je tudi s preglednostjo tipk, saj so slovenski znaki le dotiskani na izvirno angleško razporeditev.

To je sicer dobro opremljen prenosnik. Zaslonu ne moremo očitati praktično nič, saj je velik, svetel, kontrasten (trubrite) in z velikosti primerno ločljivostjo. Med vmesniki nismo pogrešali praktično nič, saj poleg vseh standardnih najdemo tudi bralnik pomnilniških kartic in bluetooth. Boljši modeli iz te družine pa imajo namesto klasičnega izhoda VGA njegov digitalni nadomestek DVI, ki sicer počasi, a vztrajno nadomešča zastareli analogni standard tudi v prenosnikih.

Prenosnik je ob nakupu opremljen z Windows XP Media center edition, kar še dodatno poudari večpredstavno usmeritev te družine prenosnikov. Svoje prispevajo tudi kakovostni zvočniki Harman/Kardon, ki pri glasnejšem poslušanju glasbe ali ogledu filmov ne hreščijo. Obenem je vgrajeni ventilator praktično neslišen, da ne moti zbranega dela z računalnikom, ali pri ogledu večpredstavnih vsebin.

Preizkušeni model je edini, ki ga poganja enojedrni mobilni procesor Intel Core Solo, drugi dve močnejši izvedenki (219, 221) te družine pa sta opremljeni s procesorji Intel Core Duo in namenskimi grafičnimi procesorji. Izmerjene hitrosti šibkejšega modela sicer niso slabe, a so na ravni prenosnikov izpred leta dni. Čas delovanja akumulatorja je nekaj manj kot 3 ure, toda to je glede na velikost zaslona dokaj dober dosežek.

Gre torej za lep, tehnološko izpopolnjen in elegantno oblikovan prenosnik, ki pa ga kazi dokaj visoka cena. Za to ceno bi pričakovali nekaj boljši grafični vmesnik, saj vgrajeni Intelov vsaj za igre ne bo ravno najprimernejši. V močnejše modele je vgrajen Nvidiin vmesnik GeForce GO, a so tudi ustrezno dražji.

Toshiba Satellite P100-196

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 21,9.

Trajanje delovanja: 2 h 55 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 39 × 25 × 3,9 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core Solo T1300, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11abg, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 × 900 pik.

Cena: 373.838 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Dober zaslon, kakovost zvočnikov, oblika.

Proti: Razporeditev tipk, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji