Objavljeno: 28.6.2005 14:25 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite L10-101

Toshiba se je očitno odločila na trgu ponuditi nekaj cenovno precej zanimivih prenosnikov. Nadeli so jim oznako L10, mi pa smo preizkusili bolj zmogljiv primerek te serije.

Na pogled lepo oblikovan prenosnik v sivo-črni barvni kombinaciji v notranjosti skriva dandanes povsem vsakdanjo zasnovo okoli nabora Centrino. Zanimivo je, da prenosnik temelji na "stari" tehnologiji Centrino in ne novejši Centrino 2 kot pri večini drugih novih prenosnikih ta hip. Osrednjemu procesorju s hitrostjo 1,6 GHz se lepo poda 512 MB pomnilnika in 60 GB disk. Optična enota zna zapisovati tako na nosilce CD kot tudi DVD (plus, minus in RAM). Zaslon prikazuje enakomerno in dobro osvetljeno sliko, vendar pa nima posebne prevleke, ki bi izboljšala kontrast in zasičenost barv, kot smo vajeni iz nekaterih drugih prenosnikov tega izdelovalca.

Nabor priključkov je zadovoljiv, pogrešali smo le vmesnik firewire in infrardeči vmesnik. Tipkovnica ima nekoliko spremenjen razpored tipk kot smo bili vajeni doslej pri večini Toshibinih prenosnikov. Še vedno pa so nekatere tipke na malce nevsakdanjih mestih, kar zahteva nekaj privajanja na sicer kakovostno tipkovnico. Pograjali pa bi sledilno ploščico; ta je sicer dobro odzivna, prav tako sta solidni tudi tipki ob njej, vendar pa je odločno premajhna, predvsem v višino. Pri delu nas je zmotil tudi ventilator za prisilno hlajenje procesorja, katerega občasno obratovanje je precej glasno.

Celota tehta dobra dva kilograma in pol. Priložena programska oprema je dokaj obsežna, vključuje pa tudi licenčni operacijski sistem Windows XP Home.

Hitrostne meritve ter preizkus vzdržljivosti akumulatorja je L10 dobro prestal. Izmerjeni indeks pri uporabi poslovnih ter večpredstavnih programov se je gibal okoli vrednosti 20, kar je dober rezultat. Nadpovprečna je vzdržljivost akumulatorja, skoraj 4 ure in pol. Za konec navedimo še podatek, da ima prenosnik 12 mesecev (mednarodne) garancije.

Toshiba Satellite L10-101

Poslovni indeks Winstone 2004: 19.1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 20,9.

Trajanje delovanja: 4 h 24 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33,2 × 27 × 3,6 cm, 2,68 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD+/-RW, WiFi 802.11g.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 288.000 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Za: Izdelava, čas trajanja akumulatorja, opremljenost, dokaj ugodna cena.

Proti: Majhna sledilna ploščica, glasnost ventilatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji