Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Qosmio F20-111

F20-111 je že drugi prenosnik iz družine večpredstavno opremljenih prenosnikov Qosmio, ki je zašel v naš laboratorij. Očitno si tudi nekoliko večji in težji, a dobro opremljeni in elegantno oblikovani prenosniki izborijo svoj kos trga.

Odlika novinca je nadvse dobra opremljenost. Strojno "drobovino" sestavljajo Pentium M pri 1,86 GHz, hiter 80 GB disk in 512 MB pomnilnika, pekač DVD ter hitra 3D grafična kartica nVidia GeForce Go6600 s 128 MB lastnega pomnilnika. Zaslon trubrite ponuja dobro barvno zasičenost in izrazito črno barvo, a na rovaš nekoliko večjega odbleska. Vgrajen je precej glasen par zvočnikov, ki mu dela družbo tudi globokotonski zvočnik.

Tudi programska oprema ni od muh. Poleg domače različice Oken XP je v prenosniku nameščene kar nekaj druge bolj ali manj uporabne programske opreme. Izpostavili bi program WinDVR, ki je namenjen gledanju in snemanju televizijskih programov prek vgrajenega tv sprejemnika ali video vhoda. Poleg tega prenosnik omogoča ogled filmov DVD ali televizije tudi brez zagona operacijskega sistema. Seveda okenski in prenosnikov sistem za predvajanje med seboj nista povezana, zato moramo pred uporabo nastaviti programe in druge nastavitve v vsakem okolju posebej.

Qosmio je dobro opremljen tudi z vmesniki. Poleg treh priključkov USB in vmesnika firewire je zanimiv prej omenjeni analogni video vhod, prek katerega lahko zajemamo signal iz zunanje naprave. Čitalnik pomnilniških kartic je na tako zasnovanem prenosniku seveda obvezen in tudi Qosmio ga ima. Infrardeči vmesnik pa poleg prenašanja podatkov sprejema tudi ukaze iz priloženega daljinskega upravljalnika.

Izmerjeni hitrostni indeksi so nad povprečjem podobnih prenosnikov. Izjema je nekoliko krajši čas delovanja na akumulator, ki pa kljub temu zadostuje za ogled tudi daljšega filma DVD. Bolj nas je zmotil vgrajeni ventilator, ki skorajda neprestano hladi notranjost prenosnika, pri tem pa ni prav nič diskreten. Kar zadeva glasnost sistema prisilnega hlajenja, bi se morali Toshibini inženirji bolj potruditi.

Toshiba Qosmio F20-111

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,2.

Trajanje delovanja: 2 h 15 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 37,3 × 27,4 × 4 cm, 3,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M 750, 1,86 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 460.800 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Opremljenost, zaslon, kakovost zvočnikov.

Proti: Velikost, segrevanje, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji