Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Portégé R200

Toshibin malček Portégé R200 je do skrajnosti prignan ultra lahki prenosnik. Magnezijevo ohišje meri na najdebelejšem delu le dva centimetra v debelino, tehtnica pa pokaže dober kilogram in četrt. Še tanjši in lažji je ta računalnik po občutku. Ko odpremo pokrov zaslona, pa na nas ne deluje kot pritlikavec, temveč dobimo vtis povsem spodobnega računalnika. To dokazuje tudi njegova notranjost, ki je sicer že nekoliko zastarela. Nizkonapetostni procesor Pentium M s taktom 1,3 GHz obljublja skromno porabo, ki pa se pozna tudi pri zmogljivosti prenosnika. Ko ni priključen na napajanje iz vtičnice, mu pri varčnem načinu dela kar malo pohaja sapa. Za to je kriva tudi naša razvajenost, saj že skoraj vse leto dobivamo na preizkus prenosnike z dvojedrnimi procesorji. Na hitrostnem preizkusu je računalnik po pričakovanju pristal v povprečju.

Zmogljiva grafika je seveda tisto, kar bomo pri takem prenosniku najlaže pogrešali. Integrirani nabor si za delo z grafiko odškrtne do 128 MB sistemskega pomnilnika, ki ga je sicer v osnovi 512 MB. Pohvaliti moramo snovalce, ker niso pretiravali z ločljivostjo. 1024 × 768 pik je pri 12,1 palca po diagonali optimalno.

Shranjevanju podatkov je namenjen disk s 60 GB prostora, optične enote seveda ni, lahko pa dokupimo zunanjo. Disk je zaščiten pred tresljaji in se ob vsakem malo bolj grobem premiku ohišja zaustavi. To nam računalnik tudi ponosno sporoči.

Subnotesi so namenjeni predvsem cestnim bojevnikom, ki pričakujejo dolgotrajno delo z akumulatorjem. Ta zagotavlja energijo za dobre tri ure in pol delovanja.

Tipkovnica je v zgornjem delu slabo vpeta in se pri tipkanju malce upogiba. Poleg tega je občutek pri tipkanju kljub nekoliko manjšim tipkam soliden. Sledilna ploščica zadovoljivo opravlja svoje delo, njeni tipki bi bili lahko morda za spoznanje mehkejši.

Prenosnik je opremljen le z najnujnejšim. Poleg dveh vtičev USB, izhoda VGA, modema in omrežnih kartic (ožičene in brezžične) najdemo še bralnik pomnilniških kartic SD in režo za razširitveno kartico PC Card tipa II. Na spodnjem robu je vgrajen bralnik prstnih odtisov za varno prijavljanje v sistem.

Prenosniku je dodan zajeten paket programske opreme: poleg okolja Windows XP za rabo v podjetjih dobimo še Nortonov paket za spletno varnost (z letnico 2005, za 3 mesece) ter programa za zapisovanje optičnih nosilcev ter predvajanje plošč DVD. Prav nam bosta prišla le ob dokupljenem optičnem pogonu. Sveženj programov za produktivnejše delo s prenosnikom je pri Toshibi klasika.

Toshiba Portégé R200

Poslovni indeks Winstone 2004: 16,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,4.

Trajanje delovanja: 3 ure 34 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9,5.

Mere: 28,6 × 22,9 × 2 cm, 1,29 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,3 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, WLAN 802.11b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 2184 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Mere.

Proti: Ni optične enote, nekoliko zastarel procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji