Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Portégé M400-139

Izdelovalci tabličnih računalnikov kljub neprepričljivim prodajnim številkam ne odnehajo. Resnici na ljubo je pravih tablic bolj malo, večina modelov je križancev med notesom in tablico. Tak je tudi najnovejši Toshibin Portégé M400-139. Gre za računalnik z zelo zmogljivo zasnovo. V osrčju s taktom 2 GHz utripa procesor Core 2 Duo. Ker mu pri delu pomaga "le" 512 MB pomnilnika, so rezultati hitrostnih preizkusov s poslovnimi programi skromnejši, kot bi pričakovali. Portégé se je bolje odrezal pri delu z večpredstavnimi programi, ki so dvojedrnim procesorjem kakor pisani na kožo.

Grafika je pri tabličnih računalnikih drugotnega pomena in grafični podsistem si pomnilnik za svoje delo sposodi kar od sistema. Kljub temu je 5700 točk pri preizkusu s programom 3DMark 2001 soliden rezultat. Menimo, da so snovalci nekoliko pretiravali z ločljivostjo 1400 × 1050 pik na 12,1-palčnem zaslonu, saj se oči pri dolgotrajnejšem delu s takim zaslonom preveč utrudijo.

Podatke lahko shranjujemo na 80 GB disk in na optične nosilce z izmenljivo enoto Super Multi Drive. Notes je solidno opremljen z vmesniki in priključki. Pohvali se lahko s tremi vtiči USB, firewire, bluetoothom, izhodom VGA, modemom in omrežnima karticama za žično in brezžično povezljivost. Dodan je še bralnik pomnilniških kartic, za razširitev pa je namenjena reža za eno kartico PC Card tipa II.

Tablični računalniki so mišljeni predvsem za delo na terenu, zato potrebujejo zmogljiv akumulator. Dobre tri ure nepretrganega dela s Portégéjem je nekoliko manj, kot bi pričakovali od vrhunske tablice.

Preklop med prenosniškim in tabličnim načinom delovanja je enostaven. Nekoliko moteča (po drugi strani pa logična) je postavitev tipke za vklop na zaslon. Enako velja za bralnik prstnih odtisov, s katerim se varno prijavimo v sistem. Pod zaslonom je pet tipk za hitrejše delo s tablico.

Tipkovnica je v srednjem delu malce privzdignjena, a to pri tipkanju ni preveč moteče. Sledilna ploščica z ravno prav mehkima tipkama dobro opravi svoje delo.

Na disk je nameščena tablična različica Windows XP in paket programov za delo s tabličnim računalnikom. Dodani so še Nortonov paket za spletno varnost 2006, InterVideo WinDVD in WinDVD Creator za predvajanje in izdelovanje filmov na ploščah DVD.

Toshiba Portégé M400-139

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,7.

Trajanje delovanja: 3 ure 4 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8,5.

Mere: 29,5 × 24,9 × 3,9 cm, 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Core 2 Duo, 2 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1400 × 1050 pik.

Cena: 2520 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si

Za: Bogata programska oprema, mere.

Proti: Cena, trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji