Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Toshiba Kira-107

Toshibin novi prenosnik Kira-107 (številka označuje konkretno sestavo) je značilen predstavnik tankih in lahkih prenosnikov, imenovanih tudi Ultrabooki. Konkretno gre za klasični prenosnik, torej se ne spreminja v tablico. Računalnik je preprost, a eleganten, preizkušeni model je bil odet v sivo barvo. Ohišje ima ogrodje iz magnezijeve zlitine, pokrov je iz kakovostne plastike, vmes je nekaj srebrnih detajlov (denimo okoli sledne ploščice in tipke za vklop).

Prvo, kar nas je pri oblikovanju nekoliko zmotilo, sta ostra robova spodaj. Opazimo ju, ko roke nekoliko umaknemo s tipkovnice. Druga pomanjkljivost pa je trdnost tečajev, ki držijo zaslon. Dovolj so trdni, da se zaslon tudi med resnejšim tipkanjem praktično ne trese, a obenem pretrdi, da bi lahko zaslon odprli le z eno roko. Ko je računalnik zaprt, začnemo zaslon odpirati z eno roko, a se po nekaj centimetrih začne dvigovati kar ves računalnik, zato si moramo pomagati še z drugo roko. To je resda le manjša nevšečnost, pa vendar.  

Tipkovnica je izdelana po standardih za Ultrabooke. Tipke so torej ravne, hoda ni ravno veliko, povratni odziv je dovolj dober. Je pa tipkovnica osvetljena od zadaj. Sledna ploščica je dovolj velika in natančna, zvočniki so za tako tanek prenosnik nadpovprečni. Zaslon je dober, ponuja visoko ločljivost 2560 × 1440. V rabi je osvetlitev LED, matrika IPS poskrbi za dober vidni kot.

Presenetljivo dobra je strojna oprema. Pri teh prenosnikih je v zadnjem času opaziti vedno več varčnih procesorjev, ki pa so strojno nekoliko podhranjeni. To ne velja za preizkušeni model, tu je v rabi Intelov i7-5500 s taktom 2,4 GHz. Vgrajeno je tudi 8 GB pomnilnika, programe in podatke bomo shranjevali na 256 GB pogon, seveda SSD. Za grafiko poskrbi Intelova vgrajena kartica serije 5500, tako lahko predvajamo tudi vsebino v ločljivosti 4K. V celoti se je prenosnik odlično odrezal na preizkusih zmogljivosti. Se pa ta moč nekoliko pozna pri porabi energije. Kljub temu so štiri ure in 27 minut, kolikor je zdržal brez priklopa v omrežje, soliden rezultat.

Zaradi tankega ohišja ne gre pričakovati kakšne revolucije pri vmesnikih. Na desni je tako vmesnik USB (po standardu 3.0), ob njem tudi bralnik pomnilniških kartic. Na levi sta še dva vmesnika USB (spet 3.0), ob njiju je klasični izhod HDMI. Nad zaslonom je še spletna kamera. Za brezžično povezljivost sta na voljo tako bluetooth kot omrežni vmesnik, slednji podpira tudi omrežja nove generacije 802.11 ac. Toshibina Kira je soliden predstavnik Ultrabookov, ta hip je nemara le cena nekoliko visoka.

Toshiba Kira-107

Zgradba in oprema 7

Velikost in teža 9

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 192.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 221.

Trajanje delovanja: 4 ure 27 minut.

Mere: 31 × 20 × 1,5 cm, 1,32 kg.

Značilnosti: Intel i7-5500 2,4 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1.

Cena ob objavi: 1566 EUR.

Prodaja: www.asbis.si,

www.acord-92.si.

Za:    Velikost in teža, zmogljivost.

Proti:    Cena.

5066906

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji