Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2020

Test Samsung Galaxy S20+ - Najbolj uravnotežen med dvajsetkami

Samsung nove modele svoje vrhunske serije Galaxy S predstavi vsako leto, le vsako drugo leto pa smo deležni res večjega napredka. Pri letošnjem, sicer »lihem« letu, je novosti vseeno kar nekaj.

Pisali smo že o vrhunskem modelu Galaxy S20 Ultra, ki smo ga za nekaj ur imeli v rokah še pred uradno predstavitvijo in zaključili, da gre za vrhunski pametni telefon, ki premore tudi vrhunsko ceno. Omenili smo še, da je telefon precej debel, težak in dokaj neroden. No, model S20+, ki smo ga preizkusili tokrat, je stopnico nižje. Stopnico nižje po ceni, debelini in masi, po zmogljivostih pa v resnici ne odstopa prav veliko.

Galaxy S20+ je v resnici neposredni naslednik lanskega modela S10+ (Samsung je letos preskočil »desetletje«, tako kot je to že pred časom naredil tudi Huawei), to je očitno že po videzu. Telefona sta po dimenzijah skorajda enaka, nova dvajsetka plus je le nekaj milimetrov višja. Format novih galaksij je namreč malce bolj pokončen (20:9 namesto 19:9) in ker zaslon po novem sega še malce bolj do roba kot sicer, izmerjena diagonala 20+ znaša 6,7 palca, medtem ko je S10+ imel »le« 6,4 palca. V naših enotah znaša razlika dobrih sedem milimetrov; kar nekaj, glede na to, da je velikost telefona skorajda enaka.

120 Hz zaslon in baterija

Vrhunski zaslon je seveda tipa AMOLED, ob robovih je malce ukrivljen (veliko manj kot prvi ukrivljeni Samsungi iz serije Galaxy 6) in ima le eno »luknjo« za selfi kamero. Predvsem pa zaslon po novem ponuja 120 herčno osveževanje. Tudi če ne igrate iger, se slednje pozna – brskanje po vsebinah (spletni brskalnik, aplikacije…) je veliko bolj mehko, s telefonom je užitek delati.

Povedati pa je treba, da hitrejše osveževanje zaslon preklopi v malce nižjo ločljivost (2400×1080 namesto 3200×1440 pik), česar v praksi ne boste opazili, in da telefon v tem načinu troši do 20% več električne energije. K sreči je tudi baterija večja od tiste, ki jo ima lanski model S10+ (4500 mAh namesto 4100 mAh), tako da so naše izkušnje z baterijo približno enake kot lani – če niste res zelo zahteven uporabnik, boste s telefonom brez težav pridelali do večera.

Sicer pa ima S20+ vgrajeno še hitrejše polnjenje (25 W), kar pomeni, da ga je od 0 do 100% mogoče napolniti v eni uri, že 15 minut polnjenja pa mu prišteje okoli 30% energije. Polnjenje je seveda mogoče tudi brezžično (15W), telefon pa zna tudi brezžično polniti druge »brezžične« naprave, kot je to znal že njegov predhodnik.

Ah da, tudi tokrat je bralnik prstnih odtisov vgrajen pod zaslon, za odklep pa je na voljo tudi prepoznavanje obraza.

Fotoaparat

Ključna novost serije S20 pa je seveda fotoaparat. Že omenjeni vrhunski model S20 Ultra se tako pohvali s »100× zumom« (in ima v resnici 4× optični zum, ostalo bolj ali manj slabo pridelajo algoritmi) in 108 megapiknim tipalom, ki naj bi bilo izredno natančno in podrobno (vendar smo v zadnjem Monitorju ugotovili, da ni vedno tako). Model S20+ je malce nižje – premore 3× optični zum, kar je bolje kot lanski model S10, ki je imel 2×, osnovno telefoto tipalo pa je ločljivosti 64 megapik. Na voljo je še 12 megapikno široko tipalo (26 mm) in 12 megapikno ultraširoko (13 mm). Če ne utrujamo, ampak povemo neposredno – fotografije, ki jih naredimo z S20+, so odlične. Če so na voljo res dobri svetlobni pogojni, se tudi natančnost 64 megapiknega tipala izkaže za odlično, kar omogoča izdelavo zelo dobrih izrezov (če ročno izberemo fotografiranje v polnih 64 megapikah, kar »izpljune« 25 MB veliko datoteko JPG). Tudi v mraku izdelki niso slabi, vendar pa slabši od tistih, ki jih zmorejo vrhunski telefoni Huawei. Nenazadnje - pohvaliti moramo še res odlično video stabilizacijo in kakovost selfijev, ki jih izdeluje tokrat le ena kamera na sprednji strani.

Fotografija, kot jo naredi 64 MP tipalo (velikost 9428×6936 pik, 26 megabajtov).

Izrez velikosti 600×400 pik.

Hitrost!

In seveda – S20+ ima, kot vedno, vgrajen novejši procesor kot njegov predhodnik, kar se pozna pri hitrosti delovanja. Tudi tokrat je to Samsungov lastni Exynos, medtem ko imajo Američani vgrajenega novega Snapdragona. Telefon je občutno hitrejši od lanskega (zelo hitrega) modela S10+, bi bil pa lahko še hitrejši, če bi živeli v ZDA. Predvsem pa ameriški telefoni S20 porabijo tudi celih 20% manj električne energije, če je verjeti spletni poročilom. Toda, tako pač je, Samsung Evrope nikoli ni tako cenil kot Američanov in s tem se pač moramo sprijazniti.

***

Kakorkoli – Samsung Galaxy S20+ je v resnici tisti vrhunski Samsung, ki je najbolj uravnotežen. Cena je taka, ki smo je že »vajeni« (model Ultra stane še 350 evrov več!), telefon je dovolj tanek, da sede v žep, hkrati pa ima izboljšan zaslon, fotoaparat in hitrost delovanja.

Samsung Galaxy S20+

pametni telefon

Kdo: Samsung

Cena: 1020 EUR.

Za: Odličen fotoaparat in zaslon, hitrost delovanja.

Proti: Velikost telefona, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji