Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2023

Test Poco X5 & X5 Pro

Poco je ena izmed Xiaomijevih telefonskih blagovnih znamk (druga pomembnejša je Redmi) in z njo merijo na mlajše uporabnike, torej tiste, ki bi radi hiter telefon za ne preveč denarja. Nova modela X5 in X5 Pro sta nekje na meji med vstopnim in srednjim cenovnim razredom. Tudi če za hip pozabimo na pakete operaterjev, je cena obeh dovolj razumna, da ne bi smela predstavljati večjih ovir.

Telefona sta pravzaprav preimenovana in malenkostno predelana modela Redmi Note 12 5G ter Redmi Note 12 Pro 5G. Teh pri nas v času pisanja ni, kakšna bo dolgoročna strategija podjetja, pa lahko le ugibamo – torej ne vemo, ali se bosta nova modela Poca pojavila tudi pod znamko Redmi.

Gre za razmeroma velika telefona, oba imata zaslon diagonale 6,67 palca ter ločljivosti 2.400 × 1.080 pik. To pomeni 395 pik na palec, kar je povsem dovolj. Pohvalimo lahko uporabo tehnologije AMOLED ter osveževanje z do 120 Hz. Oba zaslona sta dovolj svetla in imata odlične barve. Cenejši model uporablja Corningov Gorilla Glass 3, dražji pa serijo 5. Sami tega sicer ne preizkušamo, na spletu pa lahko zasledimo zahtevnejše preizkuse, po katerih naj bi ponudil starejši Gorilla Glass 3 boljšo odpornost na praske, novejši Gorilla Glass 5 pa naj bi bil bolj odporen na padce, hkrati ima za trohico boljše optične lastnosti. Med vsakodnevno uporabo resnih razlik v optični kakovosti sicer ne bomo opazili.

Ohišji obeh telefonov sta praktično enaki, v obeh primerih gre za kakovostno, razmeroma lahko plastično. Dražji model je nekaj gramov lažji ter za las tanjši (0,1 mm) in ima za trohico večji fotografski sklop. Pri obeh je na stranski tipki bralnik prstnih odtisov, oba imata možnost vstavitve dveh kartic SIM, cenejši X5 lahko namesto ene od teh sprejme pomnilniško kartico microSD. Pozitivno preseneti tudi klasični izhod za slušalke pri obeh telefonih, oba sta odporna na prah in manjše vremenske vplive (torej lahko ju rahlo zmočimo, ne smemo pa ju potopiti).

Pozitivno preseneti klasični izhod za slušalke pri obeh telefonih.

Tudi strojno sta telefona podobna, ima pa model Pro zmogljivejši procesor. Uporablja Qualcommov Snapdragon 778G, osnovni model pa procesor Snapdragon 695. Razlika je okoli 15-odstona pri enojedrnem preizkusu in slabih 50 odstotkov pri večjedrnem. Med navadno uporabo tega sicer ne opazimo – oba telefona sta presenetljivo hitra in odzivna. V obeh primerih smo imeli sicer modela z 8 GB pomnilnika (in 256 GB prostora za datoteke), v spletnih trgovinah pa se več oglašujejo cenejši modeli s 6 GB pomnilnika ter 128 GB prostora. Kot slabost omenimo uporabo starejšega Android 12, saj je od jeseni že na voljo Android 13. Nenavadna je tudi razlika pri različici vmesnika – dražji model uporablja MiUI14, cenejši pa MiUI13. Razlike so sicer majhne (in jih večina uporabnikov ne bo opazila), hkrati sumimo, da bo tudi osnovni model X5 kmalu dobil nadgradnjo.

Zadnja leta se telefoni vse bolj razslojujejo po fotografskem sklopu. Tudi tokrat je to ena izmed očitnejših razlike med njima – dražji model ima namreč zmogljivejšo fotografsko tipalo, skupaj dobrih 100 milijonov pik, cenejši model pa približno polovico toliko. Oba imata poleg omenjenega osrednjega aparata še ultraširoki ter makro objektiv, kar je še vedno stalnica pri telefonih v nižjem in srednjem razredu. Izkažeta se za zelo povprečna, sami bi raje optični zum. Osnovni aparat je pri obeh telefonih dober, z dobrimi barvami in dinamičnim razponom, dražji model ponudi boljšo ostrino ter nekoliko čistejše nočne fotografije.

V tem razredu tudi še ne pridemo do brezžičnega napajanja, dobimo pa zato pri obeh dodan soliden napajalnik. Spet je v prednosti dražji model, saj zmore napajanje s 67 W, to je tudi zmogljivost priloženega napajalnika, cenejši model pa se polni z močjo do 33 W – kar je še vedno dovolj zgledno, spet pa je priložen primeren napajalnik. Pri obeh je priloženo tudi prozorno zaščitno ohišje. Oba telefona imata tudi zelo solidno baterijo (4.000 mAh) in z agresivnim varčevanjem ponudita zelo dobro avtonomijo – dva dni ali celo več ne bi smela biti težava.

Poco X5 ter X5 Pro sta odlična telefona v svojem cenovnem razredu, brez res očitnih slabosti. Sami bi se raje odločili za dražji model, saj je razlika v ceni po našem mnenju manjša kot pa razlika v hitrosti ter kakovosti fotografij. Tistim, ki bi raje malo privarčevali in ne potrebujejo resnejših hitrostnih podvigov, pa bo povsem odgovarjal tudi osnovni model. Na spletu se pojavljajo tudi govorice, da naj bi prišel še rahlo zmogljivejši model X5 GT (ta naj bi bil predelava prihajajočega Redmi Note 12 Turbo).

Poco X5

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 300 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Proti: Android 12, podpovprečne nočne fotografije.

Poco X5 Pro

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 340 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Proti: Le Android 12.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji