Objavljeno: 30.3.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2021

Test LG Wing - Vrtljivo krilo

Pogosto komentiramo, da so pametni telefoni preveč podobni drug drugemu – črni stekleni kvadrati, kjer se razlikujejo le zadnje stranice, pa še te največkrat skrijemo v zaščitna ohišja. Med bolj inovativnimi pa je korejski LG – kar dokazuje z novim LG Wing.

Na prvi pogled gre za povsem klasičen pametni telefon višjega razreda – torej z zmogljivo strojno zasnovo, velikim zaslonom in s kakovostnim ohišjem. Posebnost pa je v tečaju, ki se skriva pod zaslonom in omogoča, da se ta za 90 stopinj zavrti okoli svoje osi. Pod njim se razkrije še en, manjši zaslon, skupaj sta tako postavljena v obliki črke »T«.

Ideja je torej v tem, da imamo na voljo dva zaslona. Drugače kot pri preklopnih telefonih sta oba steklena (in ne plastična). Ko ne potrebujemo dveh zaslonov, pa imamo v roki povsem navaden (čeprav malenkost debel in težek) pametni telefon. Glavni zaslon ima diagonalo 6,8 palca z razmerjem stranic 21 : 10, drugi pa diagonalo 3,9 palca in razmerje približno 6 : 5, torej je skoraj kvadraten.

Fizično je rotacija dobro izpeljana. Dokaj hitro smo se navadili glavni zaslon obrniti le z eno roko, smo pa za zapiranje večinoma potrebovali obe roki. Premik je narejen kakovostno, tečaj daje dober občutek, zadnjih nekaj stopinj rotacije pa je prijetno ublaženih, torej se mehko postavi v končni položaj. Okoli spodnjega zaslona je malenkost privzdignjen rob za preprečitev vdora prahu, ko je telefon v zaprtem položaju.

Ko zavrtimo glavni zaslon, se na njem pokaže vrtiljak aplikacij, ki podpirajo t. i. »vrtljivi način« (swivel mode). LG govori o dveh načinih rabe – prvega uporabljajo aplikacije, ki imajo vgrajeno podporo za dva zaslona in razdelijo vsebino med oba. Primer je Youtube, kjer se lahko čez ves zgornji zaslon prikazuje video, na spodnjem pa nadzorni vmesnik. Podobno delujejo nekatere igre, denimo dirkalna igra Asphalt, ki spodaj prikazuje zemljevid proge. Najbolj smo se navdušili nad možnostjo velike tipkovnice, kjer telefon obrnemo na glavo (torej je večji zaslon v pokrajinski orientaciji spodaj) in je čez ves veliki zaslon tipkovnica, nad njim pa na manjšem zaslonu vsebina (program za elektronsko pošto, recimo).

Druga izbira pa je uporaba dveh različnih aplikacij sočasno. Pri tem moramo najprej v nastavitvah določiti, katere aplikacije smejo koristiti manjši spodnji zaslon. Primerov rabe je veliko, denimo upravljanje glasbe ali podkastov na manjšem zaslonu med delom na večjem (recimo navigacija z Google Maps na večjem zaslonu, postavljenem navpično, in sočasno predvajanje glasbe na manjšem). Ali pa pogovor prek Messengerja ob ogledu Netflix videa na večjem zaslonu, sestanek prek Zooma na zgornjem in sočasno pisanje beležk na spodnjem itd. Telefon lahko pri tem seveda vrtimo in imamo večji zaslon spodaj in manjšega zgoraj ali enega levo in drugega desno.

V praksi zadeva odlično deluje, se pa moramo navaditi takega načina dela in usvojiti programsko opremo ter nastavitve. Ob tem bi si želeli predvsem več aplikacij, ki bi lahko smiselno koristile oba zaslona. Potenciala je res veliko, Android pa naj bi že dobival vse boljšo podporo več zaslonom, kar upamo, da bo tudi pri tem modelu razširilo uporabnost.

Sicer pa gre zgolj za povprečen telefon višjega razreda. Procesor je Snapdragon 765G, osemjedrnik, ki ga najdemo v telefonih srednjega razreda. Črka »G« v imenu pomeni na nekoliko boljše zmogljivosti pri igranju iger, procesor ima tudi integrirano vezje za omrežja 5G. Zraven je solidnih 8 GB pomnilnika, baterija ponudi 4.000 mAh, kar je ob redni uporabi obeh zaslonov dokaj malo – zahtevni uporabniki, ki koristijo vse možnosti tega telefona, se bodo težko prebili skozi dan. Fotoaparat je dokaj povprečen – pogrešali smo kakršenkoli optični zum, namesto tega sta vgrajena kar dva ultraširoka objektiva. To telefon uporabi za presenetljivo zmogljivo digitalno stabilizacijo slike, kjer se lahko s prstom »sprehajamo« po kadru.

LG Wing je zelo zanimiv in unikaten telefon, za katerega se uporabniku vsekakor izplača vzeti nekaj časa, da posvoji njegove posebnosti. Žal pa je cena zaradi te oblike razmeroma visoka, sploh ob vgrajeni strojni opremi ter dokaj omejenem fotoaparatu. Velja omeniti, da je telefon na nekaterih tujih spletnih straneh tudi do četrtino cenejši kot pri nas.

LG Wing

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 950 EUR

Za: Zanimiv vrtljiv zaslon, nenavadna zamisel, programi, prilagojeni rabi dveh zaslonov ...

Proti: … ki pa jih je premalo. Cena, povprečna zmogljivost in fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji