Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2018

Test Huawei Mate 20 Lite

Huawei kot proizvajalec telefonov nezadržno raste, zato zagotovo »delajo nekaj prav«, pa vendar si ne moremo kaj, da se ne bi spotaknili ob dejstvo, da prodajo »lahke različice« telefona začnejo mesec dni pred tem, ko bosta uradno predstavljena »pravi« Mate 20 in Mate 20 Pro.

Kakorkoli, model Mate 20 Lite naj bi bil nekaj novega, drugačnega in skorajda vrhunskega, skorajda Mate 20 Pro. Pa seveda ni, navsezadnje stane »le« 400 evrov, kar je in bo zagotovo vsaj pol manj od omenjenega velikega brata.

Gre za 6,3-palčni telefon z zaslonom LCD (matrika IPS) v formatu 2 : 1, ki sega skorajda do robov in ima na vrhu tudi danes tako priljubljeno »zarezo«. Zaslon je dober, ni pa vrhunski, ob robovih smo opazili malce neenakomerne osvetlitve, vendar nič hujšega. V zarezi se skrivajo slušalka in dva objektiva, enaka kot na zadnji strani. Huawei pač meni (verjetno upravičeno), da je smiselno selfije izdelovati z enako kakovostno opremo kot običajne fotografije. Prvi objektiv je ločljivosti 24 megapik, drugi, ločljivosti 2 MP, pa služi le za »globino«, za izdelavo t. i. učinka bokeh oziroma zamegljenega ozadja. Če se dražji Huawei pri objektivih pohvalijo s sodelovanjem s podjetjem Leica, tukaj tega logotipa ne bomo našli. V praksi se fotoaparat obnese nadpovprečno dobro, vendar je treba računati na občasno malce preveč zasičene barve, ki so posledica »programov«, ki jih telefon samodejno prilagodi (hrana, živali, narava, portret …), v mraku pa smo opazili malce več zrnatosti kot pri vrhunskih (in veliko dražjih) telefonih.

V Mate 20 Lite je vgrajen procesor srednjega razreda, kar v praksi pomeni, da se bo, denimo, lanski Mate 10 ali letošnji P20 v rokah »čutiti« hitrejši, vendar je celota kljub temu zelo tekoča in prijetna za uporabo. Vgrajena baterija je zmogljivosti 3750 mAh, kar se sliši veliko, vendar se v praksi izkaže za povprečno. S testnim programom Geekbench 4 smo telefonu Samsung Galaxy Note9 (ki ima baterijo 4000 mAh, torej le malce večjo) namerili skoraj še enkrat več minut.

Od »naprednih« lastnosti »velikih huaweiev« modelu Lite »manjkata« še vodoodpornost in hitro polnjenje (za 75 odstotkov smo potrebovali tri ure), seveda pa tudi nima brezžičnega polnjenja, kot ga za zdaj nima noben Huaweiev telefon. Veseli pa smo bili, da je na voljo klasičen vtič za slušalke.

V resnici bi lahko zaključili, da je preizkušeni telefon strojno povprečen, s klasično Huaweievo programsko prevleko (ki vsaj nam ni všeč) in nekaj nepotrebnimi Huaweievimi dodatnimi programi (e-pošta, galerija…), njegova aduta pa sta videz in občutek ob uporabi. Telefon je res lep, njegova steklena obleka pa v je v rokah prijetna. Le na tla ga ne smete spustiti, kar pa tako in tako velja za skoraj vse današnje telefonske izdelke.

Huawei Mate 20 Lite

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 400 EUR

Za: Videz, občutek ob rokovanju, dovolj hitro delovanje.

Proti: Tovrstno strojno opremljenost se da dobiti tudi za manj denarja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji