Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2023

Test Honor Magic Vs - Korak naprej

Honor, nekoč del Huaweija, danes pa menda samostojno podjetje, je tudi v Evropi predstavil preklopni telefon Magic Vs, ki je neposredna konkurenca Samsungovim modelom Galaxy Fold.

Preklopni/pregibni telefoni so z nami že štiri leta in pričakovali bi, da se bodo v tem času razvili in da jih bodo uporabniki sprejeli, a to se ni zgodilo. Bolje kaže modelom »flip«, torej tistim, ki telefon s pregibom zmanjšajo, medtem ko se »foldi«, ki iz telefona postanejo tablice, niso prijeli. Eden izmed vzrokov je zagotovo cena, saj telefonov za 1.500 evrov navadno ne kupujemo ravno brez zelo dobrega razmisleka. Drugi je po našem mnenju ta, da so preklopni telefoni v zloženi obliki še vedno kot manjše opeke, tehnološko gledano pa, kljub vrhunski ceni, stopničko niže od navadnih vrhunskih telefonov. Zdi se, kot da smo v začaranem krogu – razvoj preklopnikov malce zaostaja, ker to ni področje, kjer bi se dalo dobro zaslužiti, zaslužiti pa se ne da, ker telefoni niso dovolj dobri, da bi jih ljudje na veliko kupovali. Sploh pa – daleč največji proizvajalec in pionir tovrstnih telefonov je Samsung, ki je s svojim položajem, kot kaže, zadovoljen. Njihovi modeli Fold (2, 3 in 4) so si zelo podobni in v vseh teh letih niso ravno veliko napredovali.

Kar nenavadno je tako videti, da so »kitajci« (in s tem poimenovanjem ne mislimo prav nič slabega) na nekaterih področjih preklopnih telefonov precej prodornejši in učinkovitejši. Magic Vs, najnovejši Honorjev preklopni telefon, je tako videti precej bolje kot, resda lanski model, Samsung Galaxy Fold4. Tanjši je, kar se še posebej vidi v zaprti obliki, in se lepše ter bolj enakomerno zapira. Zaprti Fold4 ima namreč še vedno neenakomerno režo, zato da se zaslon OLED ne bi preveč upognil. Tudi »guba« na sredini odprtega zaslona je tukaj manj opazna. Za povrh je odpiranje telefona pri Honorju bolje izvedeno, zanj je potrebne manj sile.

Predvsem pa telefon v zaprti obliki ni tako zelo ozek kot Samsungov izdelek. To je naša ključna zamera foldu, saj je zaradi ozkosti na njem kar težko tipkati oziroma s palci zadeti premajhne tipke zaslonske tipkovnice. Magic Vs ima 7 mm širši zaslon in to se v praksi zelo pozna.

Prednosti novinca sta še večja baterija (5.000 mAh proti 4.400 mAh) in boljši fotografski sklop, ki premore 3× zum. Po drugi strani magic nima brezžičnega polnjenja, kar je danes pri telefonu nad tisoč evri pač nujnost, ravno tako ni vodoodporen, kar Samsungov izdelek je. Ima pa podzaslonski bralnik prstnih odtisov, ki ga Fold4 nima. Vgrajen je »skoraj zadnji« Snapdragon 8+ Gen 1, pomnilnika je 12 GB, shrambe v našem testnem modelu pa je bilo kar 512 GB.

Videti pa je, da programski oddelek Honorja s strojnim ni najbolje sodeloval, saj Magic Vs ne premore preklopnih optimizacij, ki jih najdemo pri foldu. Fotografiranje v polpreklopni obliki je tako sicer mogoče, vendar ni dodelano, kot bi lahko bilo. Tudi delo z več aplikacijami hkrati ni urejeno najbolje, v razprti obliki pa telefon tudi nima »orodne vrstice«, kot smo je vajeni pri namiznih računalnikih in – Foldu4.

»Honor Magic Vs je tanjši, predvsem pa veliko bolje zložen telefon od Samsungovega modela Fold4.«

Če vse seštejemo, je Magic Vs trenutno vseeno strojno najboljši preklopni telefon, vendar to ne pomeni veliko. To namreč opazimo le tisti, ki smo v zadnjih letih v rokah imeli Samsungove izdelke, vsi ostali pa bodo še vedno rekli, da je telefon v zaprti obliki »debel« in »neroden«. In ravno v zaprti obliki tudi preklopne telefone v resnici najbolj uporabljamo. To, da so v razprti obliki res odlične mini tablice za gledanje posnetkov z Youtuba ali branje spleta in časopisov, je v resnici le dodana vrednost … ki do zdaj ne prepričala prav veliko kupcev. Prav zanimivo pa bo videti, ali bo jesenskemu Samsungovemu petemu foldu v svoje prepričevanje uspelo vplesti še kaj novega.

Honor Magic Vs

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Cena: 1.600 EUR, pri nas ne bo naprodaj, bo pa na Hrvaškem.

Za: Tanjši in bolj uporaben kot dosedanji Samsungovi preklopni modeli.

Proti: Programsko ne dohaja strojne dodelanosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji