Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2019

Test Galaxy Note 10 - Največja beležnica do zdaj

Telefoni Note (Beležnica) so od nekdaj posebneži, tako v ponudbi samega Samsunga kot v svetovni ponudbi pametnih telefonov. Bolj ali manj so namreč edini, ki vztrajajo pri tem, da imajo priloženo pero, s katerim lahko zmogljivosti telefona do neke mere nadgradimo.

Ker so posebneži in ker njihovo posebnost (pero) resno jemlje le omejeno število kupcev, se nikoli ne prodajajo tako dobro, kot se, denimo, Samsungovi vrhunski modeli serije Galaxy S, vendar pa so kupci Beležnic zvesti in svoje modele redno nadgrajujejo.

Kar dolgo je veljalo, da so bili telefoni Galaxy Note le malce večje (in bolj oglate) različice telefonov Galaxy S, ki so jim dodali pero in ceno zvišali za okoli 100 evrov. Huda konkurenčna borba je pripomogla k temu, da danes ni več tako – najnovejša deseta Beležnica, ki je tudi tokrat na tržišče vstopila okoli pol leta za desetim modelom Galaxy S, ima nekaj novosti, ki jih podjetje očitno že preizkuša in z njimi noče predolgo odlašati. Ali je to v celoti dobro (smiselno) ali ne, bomo še videli.

Galaxy Note 10 smo do neke mere preizkusili že na svetovni predstavitvi v New Yorku, o čemer smo pisali že v prejšnjem Monitorju, zato se bomo tokrat posvetili bolj posebnostim in novostim, ki so nam padle v oči med daljšim preizkusom, ki smo ga opravili doma.

Najprej osnove

Na voljo sta dva modela Beležnice – Galaxy Note 10 in Galaxy Note 10+. Prvi je celo malce manjši od lanske beležnice, diagonala zaslona (OLED) meri 6,3 palca, neuradno pa z njim merijo na ženski spol. Tudi rožnata barva je na voljo le na njem. Večji model »plus« je največja Beležnica do zdaj, diagonala zaslona meri kar 6,8 palca. Spomnimo, da ni dolgo tega, kar smo uporabljali 7-palčne tablice! Zaslona sta odlična, malce ukrivljena in zavzemata res celotno sprednjo stran. Luknja za selfi kamero je tokrat le ena (pri Galaxy S10+ sta dve), vseeno pa fotoaparat omogoča dve stopnji približevanja.

Zadnja kamera (enako kot pri modelih Galaxy S10) premore običajni, približani in ultra široki objektiv, izdelki pa so zelo dobri. Ob nočnem načinu lahko iz objektivov nekaj »spravimo« tudi v mraku oziroma temi.

Bralnik prstnih odtisov je ultrazvočni in se nahaja pod zaslonom.

Oba modela poganja najnovejši procesor Exynos 9825. Ta je v praksi enako hiter kot Exynos 9820, ki je vgrajen v modele Galaxy S10 (le Američani v Note 10 dobijo Qualcommove procesorje Snapdragon, ki so nekoliko hitrejši, toda tako pač je …). Pomnilnika je več kot dovolj (skoraj bi lahko rekli preveč – kar 12 GB pri večjem modelu oziroma 8 GB pri manjšem), enako shrambe, ki se začne pri 256 GB. Upali bi si trditi, da ima marsikdo med nami v uporabi prenosni računalnik z manj pomnilnika in/ali shrambe.

Če povzamemo – telefona Note 10 in 10+ sta vrhunska pametna telefona, eden je že skorajda prevelik, in ga lahko uporabljamo le z obema rokama, drugi niti ne. Oba lahko krmilimo tudi s peresom S-Pen oziroma ga uporabljamo za risanje in izdelavo zapiskov. Zapisovanje deluje tudi pri zaklenjenem telefonu, kar je vsekakor praktično in časovno učinkovito.

Izdelava zapiskov (ali pa risanje in celo čečkanje) ostaja ključna prednost telefonov Note pred konkurenco. Če to potrebujete, seveda.

Posvetimo se zdaj posebnostim in »drugačnostim«.

Nenavadne (oblikovne) rešitve

Kaj bo v oči padlo vsakemu uporabniku dosedanjih modelov Beležnic ali modelov Galaxy S? Nekomu pri Samsungu se je zdelo »pametno«, da je tipko za vklop z desne strani telefona prestavil na levo, pod tipki za glasnost. Gotovo se da temu privaditi, toda – zakaj?! Naprej, daljši pritisk na tipko za izklop privzeto ne bo prikazal izbire za popolni izklop telefona, kot smo vajeni, ampak bo pognal »pametnega« Samsungovega pomočnika Bixby!, ki, mimogrede, pri nas še vedno ni niti pol toliko uporaben kot Googlov Pomočnik. Bi radi naredili zajem zaslona? Stisnemo tipko za vklop in tipko za zmanjšanje glasnost, mar ne, tako kot pri vseh telefonih Android. Ne, pri Galaxy Note je treba ti dve tipki hitro dvakrat (!) pritisniti. Kar ni tako enostavno glede na to, da sta precej skupaj in na isti strani telefona.

Po letih zabavljanja na račun Appla, ki je v svojih telefonih že pred časom ukinil vtičnico za običajne 3,5-milimetrske slušalke (skoraj takoj pa so mu sledili tudi pri Huaweiju), so popustili tudi pri Samsungu – Galaxy Note 10 podpira le slušalke USB (klasične za v ušesa so tudi priložene) in seveda slušalke bluetooth. Baje zato, ker je v telefonu zmanjkalo prostora za vtičnico. Enako pojasnilo je leta 2016 navedel tudi Apple … Prilagojevalnik, ki bi omogočal priklop običajnih slušalk, v paketu ni priložen.

Igračke

Od časov, ko je Apple v svoje iPhone dodal možnost izdelave animiranih smeškov (animoji), se s takimi in podobnimi igračami trudijo tudi vsi njegovi konkurenti. Tudi Samsung v, pozor!, poslovnem modelu Galaxy Note 10 … Animirane smeške Samsungovi telefoni tako in tako že imajo, v novem Note 10 pa so postregli še s t. i. AR Doodle. Zadeva deluje tako, da na svojo živo sliko, ki jo zajame kamera za selfi, s peresom S-Pen dorišemo karkoli pač že – brke, frizuro, očala. Kar smo narisali, se v treh dimenzijah »prilepi« na nas, mi pa lahko tako okrancljani povemo kak vic ali dva in se seveda posnamemo. Kot nekakšen Snapchat na steroidih. Poslovneži bodo nad možnostjo zagotovo navdušeni …

AR Doodle – poslovneži bodo veseli!

AR Doodle sicer deluje prek tipala za globino (TOF – Time Of Flight), ki ga premore telefon (in je namenjen izdelavi zamegljenih portretov s približkom efekta bokeh), na enak način pa deluje tudi aplikacija 3D Scanner. Te Samsungove aplikacije v slovenski različici trgovine Play sicer ni, vendar smo se jo potrudili preizkusiti, če so se na predstavitvi v New Yorku že pohvalili z njo. Omogočala naj bi tridimenzionalni zajem kateregakoli objekta, v digitalizirani obliki pa naj bi ga potem še dodelali in celo poslali na tiskalnik 3D. Žal je natančnost te aplikacije (ali pa tipala – ne nazadnje ima tipalo TOF ločljivost, ki je manjša od ene megapike) tako slaba, da nam nikakor ni uspelo v celoti zajeti nobenega objekta.

Z aplikacijo 3D Scanner smo poskušali »posneti« našega referenčnega škrata, ki ga je pred časom izdelal naš občasni sodelavec Dušan Kastelic, letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada. Brezuspešno.

Omenimo še zadnjo igračko – pero S-Pen po novem omogoča krmiljenje aplikacije za fotografiranje z gestami. Že prej smo lahko s pritiskom na tipko na peresu sprožili fotografiranje, zdaj pa lahko z njegovim vrtenjem v zraku spreminjamo načine fotografiranja (fotoaparat, video itd.) oziroma izbiro kamere (sprednja in zadnja). Nekako dvomimo, da bo to uporabljalo prav veliko uporabnikov.

Novosti, ki so vredne pohvale

Ključno novost prinaša večji model – Note 10+ ima vgrajen akumulator kar 4.300 mAh, več kot v modelu Galaxy S10+. Kar pomeni, da boste kljub zelo velikemu zaslonu s telefonom brez težav delali dan, če niste zahtevni, celo dva.

Še bolj pohvalno pa je, da je telefonu priložen res hiter polnilnik. Uradno ga oglašujejo kot 25-vatnega, pri čemer imajo modeli Galaxy S10 15-vatnega. Vati seveda niso vse, saj se telefoni le redko polnijo s polno močjo, ampak polnjenje prilagajajo stopnji napolnjenosti akumulatorja in njegovi temperaturi. Pa vendar, izmerili smo, da se res velik akumulator z novim polnilnikom napolni v manj kot eni uri (59 minut in 39 sekund), medtem ko »stari« enako polnjenje opravi v dveh urah in treh minutah.

Polnjenje s priloženim polnilnikom je izredno hitro – v 15 minutah smo Note 10+ napolnili z 0 na 30 odstotkov!

Veliko manj pohvalno pa je, da Samsung oglašuje in prodaja kar 45-vatni polnilec, ki ga lahko kupimo za dodatnih 80 evrov (na tujih spletnih straneh ga prodajajo po 50 evrov). Zakaj bi bilo to manj pohvalno? Zato, ker smo izmerili, da teh dodatnih 20 vatov pri hitrosti polnjenja prinese le nekaj minut. Da, 45-vatni polnilec je telefon od 0 do 100 odstotkov napolnil v – 56 minutah in 45 sekundah. Težko bi vam torej svetovali, da ga je smiselno kupiti.

Galaxy Note 10+ smo od 0 do 100 odstotkov napolnili s tremi polnilniki. Priloženi 25-vatni model je skoraj enako hiter kot »45-vatni«, ki ga lahko dokupimo za 80 evrov. 15-vatni, ki ga Samsung prilaga modelom Galaxy S, je dvakrat počasnejši.

Pohvalen je zvočnik, ki je vgrajen v telefon. Oziroma ni vgrajen, saj namesto zvočniške membrane vibrira ves zaslon, končen rezultat pa je za telefon zelo dober. Podobno rešitev smo pred časom videli na telefonu Huawei P30 Pro, vendar je bil tam rezultat veliko manj navdušujoč.

»Nov« naj bi bil tudi »usmerjeni mikrofon«, ki naj bi znal med snemanjem video posnetka ob približanju slike »približati« tudi zvok, ga torej usmeriti v predmet (denimo radijski zvočnik), ki ga povečujemo. Žal programska oprema le zviša glasnost vseh zvokov v prostoru, ne le tistega, ki smo ga »povečali«.

Omenimo še DeX oziroma možnost telefona, da deluje kot osebni računalnik. Včasih smo za to potrebovali posebno priklopno postajo (stala je 100 evrov), ki smo jo priklopili na monitor, tipkovnico in miško, nato smo vse to opravili z običajnim razdelilnikom USB-C, Note 10 pa telefon s kablom USB priklopimo kar na osebni računalnik. Nanj namestimo posebno aplikacijo Windows (ali OSX), ki nam v oknu prikazuje »linuxoidno« okolje DeX, kot smo ga že vajeni. Upravljamo ga lahko kot vsako drugo Okensko aplikacijo. Nekatere telefonske aplikacije se v njem pretvorijo v »prave« aplikacije (denimo Word in Excel, res pa je, da Microsoft za to zahteva naročnino), druge so nekje vmes (Chrome), spet tretje ostanejo v telefonski obliki ali pa ne delujejo (denimo igre). Vse lepo in prav in v resnici fascinantno (kako zmogljivi so danes telefoni!), vendar še vedno nismo prepričani, da kdo tak način delovanja telefona res uporablja. Še posebej, če ima pred seboj »pravi« računalnik oziroma prenosnik.

DeX po novem deluje kot program v Windows (ali OSX). Telefon prek USB priklopimo na računalnik, program pa nam v oknu prikaže linuxovsko okolje, v katero se pretvori telefonski Android.

In še zanimivost, ki je bolj stvar Microsoftovih Oken kot Samsunga – Galaxy Note 10 že privzeto podpira povezovanje z Okenskim programom Your Phone. Kar pomeni, da se telefon in računalnik samodejno povežeta, takoj ko se nahajata v istem omrežju. Iz računalnika lahko upravljamo SMS in fotografije, telefoniramo pa za zdaj še ne. Žal je program Your Phone prav po Microsoftovo omejen (denimo tako, da prikaže le zadnjih (!) 25 fotografij na telefonu) in hroščat (telefona nam po uparjanju ni uspelo več odklopiti). Na enak način lahko sicer povežemo katerikoli telefon z Androidom, le ustrezno Microsoftovo aplikacijo (Your Phone Companion) bomo morali namestiti.

Note 10 se zna povezati z Windows, škoda le, da je Microsoftov program Your Phone omejen in hroščat.

Kaj smo torej izvedeli?

Izvedeli smo, da se Samsungu mudi in novosti dodaja tistemu in vsakemu telefonu, ki je pač slučajno »na vrsti«. Pisali smo že o tem, da se novosti vrstijo celo v modelih srednjega razreda, Galaxy A. Ne čudi torej, da jih Korejci sproti »mečejo« tudi v vrhunske modele Note. Pri čemer jih ni motilo, da je to v osnovi poslovni model, in so v njega vseeno »zmetali« nekaj le napol uporabnih igračk, ki jih bodo morda veseli (veliko) mlajši.

In izvedeli smo, seveda, da so Galaxy Note še vedno vrhunski telefoni, ki imajo vse, prav vse, tudi tisto, česar ne potrebujemo. In to tudi pošteno zaračunajo.

Samsung Galaxy Note 10(+)

Cena: Model 10+ od 1.100 EUR naprej, model 10 od 950 EUR naprej.

Za: Odličen zaslon, odličen fotoaparat, hitro delovanje, ogromna shramba, hitro polnjenje (velikega) akumulatorja, priloženo pero S-Pen.

Proti: Večji model bo za marsikoga prevelik, nima vtičnice za navadne slušalke, nerodno postavljene tipke, nedodelana programska oprema, ki uporablja tipalo globine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji