Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2012

Temeljni kamen

Dobrega računalniškega sistema ne zagotavlja le hiter procesor, temveč zanj poskrbi predvsem osnovna plošča. Nanjo namreč vgradimo in povežemo vse komponente, zato pri nakupu t. i. temeljnega kamna sistema ne gre pretirano varčevati. Sodobne osnovne plošče postajajo prava umetniška dela, zato nas ne čudi, da cene nekaterih primerkov presegajo cene samih procesorjev.

Gigabyte GA-A75N-USB3

Izdeluje: www.gigabyte.com.tw.

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 109 EUR.

Za: Odlično opremljena plošča formata mini ITX.

Proti: Nič.

Preizkus procesorjev smo začeli po abecednem redu, zato so bili najprej na vrsti AMDjevi procesorji iz družine APU. Vgradili smo jih v ploščo s podnožjem FM1, in sicer model Gigabyte A75N-USB3. Gre za zanimivo ploščo miniaturnih mer, saj je grajena po standardu mini ITX, kar pomeni, da so njene zunanje mere vsega 17 x 17 cm. Tako je primerna predvsem za najmanjše računalnike in sisteme domačega kina, čeprav se več kot dobro obnese tudi pri vsakdanji rabi. Ker gradi na sistemskem naboru AMD A75, ji ne manjka bogate opreme. Tako podpira hiter pomnilnik DDR3 (1866 MHz in boljše), vmesnika SATA-3 in USB 3.0 ter vrsto Gigabytovih rešitev, ki jo naredijo še bolj praktično. Takšne rešitve so, recimo, dvojni BIOS (všeč bo predvsem navijalcem), ločene varovalke za vsaka vrata USB (tako ne "umrejo" vsi priključki USB, če odpove posamezna varovalka) ter z njimi povezana tehnologija hitrega polnjena na vmesnik USB priklopljenih naprav (Gigabyte oglašuje do 40 % hitrejše polnjenje).

Inženirji so na plošči našli celo dovolj prostora za polnokrvno režo za grafiko PCI Express, v katero lahko vgradimo zmogljivo grafično kartico in smo, če podpira način Dual Graphics, deležni dodatne pohitritve grafičnih zmogljivosti, ki jih prispeva v procesor vgrajena grafika. Sicer plošča že sama postreže z grafičnima vmesnikoma DVI in HDMI, pa tudi zvočna rešitev zna prek optičnega izhoda pričarati 7,1 prostorski zvok. Ne manjka niti gigabitna omrežna povezava.

Plošča Gigabyte GA-A75N-USB3 bi si vsekakor zaslužila reklamno kampanjo v slogu "Ima vse, kar imajo veliki".

ASUS Crosshair V Formula

Izdeluje: www.asus.com.

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 258 EUR.

Za: Odlično opremljena plošča, možnosti navijanja.

Proti: Cena.

AMDjeve zastavonoše iz serije FX smo preizkusili z eno najdražjih osnovnih plošč za enoprocesorske platforme AMD na trgu ta hip - ASUSovo Crosshair V Formula. To sestavlja kombinacija sistemskega nabora AMD 990FX in južnega mostu AMD SB950, kar pomeni, da je plošča dodobra založena z različnimi vmesniki. Plošča je ASUSove serije Republic of Gamers (ROG), o čemer priča barvito oblikovanje v rdeče črni barvni kombinaciji ter prepričljiva hladilna rešitev, ki pokriva vse dele, ki so med delovanjem nagnjeni k segrevanju. Štiri pomnilniške reže sprejmejo do 32 GB delovnega pomnilnika tipa DDR3. Na ploščo je moč namestiti kar tri grafične kartice v sestavi PCI Express x16/x8/x8, kar bo zadostovalo tudi najzahtevnejšim igričarjem. Posebnost plošče ASUS Crosshair V je njen sklop za uravnavanje napetosti delovanja, imenovan Extreme Engine Digi+, ki izrablja tako analogen kot tudi digitalen pristop za zagotavljanje ustrezne napetosti. Slednje mu omogoča ne le pravilno napetost v vseh razmerah delovanja, temveč tudi večjo natančnost napetosti in izdatne možnosti varčevanja z energijo, saj zna neaktivne dele plošče elegantno izklopiti. Pohvalimo lahko tudi BIOS plošče, ki temelji na ASUSovi predelavi standarda UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) za strojno programsko kodo, omogoča pa enostavno upravljanje z miško in/ali tipkovnico. Uporabniku sta v grafično obdelanem vmesniku na voljo dva načina upravljanja nastavitev - enostavni in napredni, v slednjem lahko nastavi sleherno podrobnost. Zelo dobrodošla možnost, predvsem za navijalce, so tudi različni profili delovanja, ki jih je moč shraniti.

ASUS z družino plošč Republic of Gamers resnično ne varčuje pri funkcionalnostih in dodatkih. Temu primerna je tudi cena.

Intel DZ77GA-70K

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: www.asbis.si, www.elkotex.si

Cena: 295 EUR.

Za: Odlično opremljena plošča, brezžične tehnologije.

Proti: Cena.

V preteklosti v Intelu niso posvečali pretirane pozornosti oblikovanju osnovnih plošč. Pomembno je bilo le, da plošča deluje dobro in stabilno na dolgi rok. Toda zahteve uporabnikov po očem prijaznem oblikovanju in posledično njihova volja, da za takšne izdelke odštejejo več denarja, so premaknile tudi velikana, kot je Intel. Tokrat so bili vsi Intelovi procesorji na preizkusu opremljeni s podnožjem LGA1155, kar nam je poenostavilo preizkušanje, saj smo uporabili le eno ploščo. Plošča Intel DZ77GA-70K gradi na sistemskem naboru Intel Z77 in podpira vrsto uporabnih tehnologij. Namenjena je predvsem zahtevnim uporabnikom, o tem priča že njena velikost (je polnega ATX formata) in opremljenost. V štiri pomnilniške reže je moč vgraditi do 32 GB hitrega pomnilnika DDR3, grafičnim karticam pa sta namenjeni dve reži PCI Express 3.0, pri čemer plošča podpira tako naveze parov grafik iz tabora AMD (CrossFire) kot Nvidia (SLI). Diskom in pogonom SSD je namenjenih kar osem priključkov SATA (od tega po štiri SATA2 in štiri SATA3). Da gre za ploščo višjega razreda, ki bi lahko prevzela tudi nekatere strežniške naloge, pričata tudi dva omrežna priključka. Zanesenjaki za večpredstavnost bodo odlično postreženi z vmesniki USB, prostorskim zvokom in celo vmesnikoma FireWire in eSATA. Zanimiva pa je Intelova odločitev, da sliko na računalniški zaslon pošilja le prek vmesnika HDMI. Plošča je opremljena še z brezžičnim (WiFi standarda 802.11n), modrozobim in celo vmesnikom IrDA. Zmogljivosti so pričakovano dobre, všeč nam je bil tudi Intelov Visual BIOS za upravljanje s strojno opremo, le pri možnostih navijanja procesorjev smo bili malce razočarani, saj pri visokih taktih nismo dosegli želene stabilnosti delovanja. Plošča DZ77GA-70K je sicer med dražjimi na trgu, a je to glede na opremljenost tudi upravičeno.

Le kdo bi si mislil, da bomo na Intelovi plošči gledali osvetljeno lobanjo? Nekaterim uporabnikom je to resda neizmerno všeč, drugi pa imamo srečo, da je večina računalniških ohišij še vedno zaprtih ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji