Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni, digitalna televizija, digitalna televizija

Televizija na pametnih napravah

Odkar je Evropa preklopila na oddajanje digitalnega TV signala DVB-T je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavili sprejemniki za pametne naprave. Gledanje brezplačnega TV signala na pametnem telefonu ali tablici lahko vsaj med počitnicami ali v tujini pride še kako prav. Preizkusili smo dve tovrstni napravi.

TV Man Pocket

Iz embalaže vzamemo napravo, ki je malo večja kot osebni dokument in debela kot povprečen pametni telefon. V notranjosti sta baterija in reža za kartico microSD, na zunanji stani pa najdemo gumb za vklop, gumb za vzpostavitev povezave z domačim usmerjevalnikom in gumb za ponastavitev tovarniških nastavitev. Poleg tega je v škatlico vgrajena izvlečena antenica, ki ji družbo dela vhod za priklop močnejše zunanje antene. Nabor zaključuje vhod mikro USB.

TV Man Pocket je preprost digitalni sprejemnik signala DVB-T, ki svoje delo opravlja na dva načina in poleg tega nudi še nekaj dobrodošlih funkcionalnosti.

Začne se seveda z lovljenjem digitalnega televizijskega signala preko vgrajene (še raje pa dodatne) zunanje antene, ki ni priložena in posredovanje omenjenega signala računalniku ali pametni napravi. Z vgrajeno antenico smo brez težav v Ljubljani lovili deset brezplačnih programov (Slo 1,2,3, Pop TV, Kanal A, Planet TV, TV3, Golica in Sponka TV), a je bil signal boljši, če se je naprava nahajala poleg okna. Ob priklopu večje zunanje antene je bil sprejem tudi na sredini pisarne boljši in težav s predvajanjem ni bilo.

Ko TV Man enkrat sprejme TV signal, ga na pametno napravo ali računalnik (TV Man se razume le z Okni) lahko posreduje na dva načina. Prvi sliši na ime Hotspot in naprava se v tem primeru spremeni v dostopno točko, na katero se telefon ali računalnik priklopita preko omrežja WiFi. V tem primeru se TV Man lahko pogovarja le z eno napravo. Za priklop več naprav se je potrebno poslužiti drugega načina delovanja in TV Man priklopiti na domači usmerjevalnik. V tem primeru lahko TV signal spremljajo naprave, ki so povezane na isti usmerjevalnik. Ta način ni enako zanesljiv kot neposredna brezžična povezava s sprejemnikom in ne deluje tako brezhibno.

Ko smo na TV Mana enkrat priklopljeni, nas čaka še namestitev ustreznega programa, ki ga najdemo v Google Play trgovini ali Applovem App Storu, tistega za Okna bi bilo potrebno prenesti iz proizvajalčeve spletne strani, a ga tam nismo našli. V programu nato prečešemo frekvence (izbiramo lahko med EU, FRA, Tajvanskim in AUS DTV signalom) in že se pojavijo najdeni programi. Nato ostane le še pritisk na ustreznega in že začnemo z gledanjem. Ker gre za digitalni signal, po zraku leti tudi elektronski programski vodič (EPG), ki ponuja informacijo o tem, kaj je trenutno na sporedu in kaj prihaja. Ti dva podatka sta prisotna v programu za pametne telefone, medtem ko je mogoče na tablicah videti celotno programsko shemo po dnevih. Med programi lahko prehajamo preko gumba naprej in nazaj, ki se pojavita ob dotiku zaslona oziroma z gestami drsenja prsta levo in desno.

V praksi ni vse tako rožnato, a je naveza pametnega telefona in TV Mana nad vsemi pričakovanji, saj deluje odlično. Razvijalci programa niso pretiravali in tako ta vsebuje le osnovne nastavitve in nima zapletenih menujev. Tako lahko zaklenemo brezžično omrežje, prečešemo frekvence in mu določimo  geslo za priklop na usmerjevalnik. Progam je hiter, deluje na več napravah in mi smo ga preskusili na Nexusu 4, Galaxy Nexusu in Yarvik Ingeniji Synchro.

Žal pa slabše deluje naveza TV Mana in tablice, za katere so razvijalci spisali poseben program, ki omogoča še dnevni pregled programske sheme. Tu pa je zatikanja več in malce se ga je dalo omiliti z večjo anteno (zakaj je temu tako nam ni jasno -  moč digitalnega signala ne bi smela vplivati na sliko glede na vrsto naprave, a je praksa pokazala prav to), vendar je ta izkušnja daleč od tiste na telefonih. Vidi se tudi manjša spoliranost samega programa, saj je prehajanje med programi počasnejše in zaznavanje dotika dosti slabše. Tako lahko le upamo, da bodo razvijalci tudi v to različico vložili toliko truda kot v telefonsko inkarnacijo.

Dodajmo še, da je mogoče preko micro USB izhoda s priloženim vmesnikom polniti pametne telefone in da je reža za kartico MicroSD zaenkrat še neizkoriščena. Omogočala naj bi snemanje TV programa, a v programih ni za to početje nikakršnega menuja in ob vstavitvi kartice se nič ne spremeni.

TV Man je tako zaključen izdelek le pri uporabi s pametnim telefonom, medtem ko mu za brezhibno uporabo na tablicah manjka še nekaj programerskega dela. V času našega testiranja je ven prišla že prva posodobitev programske opreme, tako da izdelek še razvijajo. Prav tako je velik minus še neobstoječ program za Okna, ki v kombinaciji s ceno 110 eur dodaja nekaj premisleka. Vendar pa je v navezi s pametnim telefonom izkušnja tako brezhibna in tekoča, da bi se TV Man lahko znašel v kakšnem žepu.

TVMAN Pocket

DVB-T sprejemnik za računalnike in pametne naprave

Prodaja: sprejemnik.si

Cena: 110 eur

✓    Brezhibno delovanje na telefonih ...

✗    ... slabša izkušnja na tablicah, na Okenski predvajalnik se še čaka.

Video

Video posnetek, ki prikazuje delovanje TV Man Pocket, si lahko ogledate na spodnji povezavi: www.monitor.si/tvman.

Logilink Mobility Receiver

Pri Logilinkovi napravi gre za podobno rešitev kot pri TV Manu, le da sprejemnik nima baterije in ne omogoča brezžičnega povezovanja s pametnimi napravami. Gre tudi za zelo droben kos strojne opreme, ki ima vtič mikro USB in vhod za anteno. Preko USB priključka napravo povežemo s telefonom ali tablico in iz Google Play trgovine prenesemo program iDTV. Ta zazna sprejemnik, prečeše frekvence in že lahko začnemo gledati televizijo. Tako naj bi v praksi delovala uporabniška izkušnja, a ji na poti stoji več preprek.

Prva je ta, da je sprejemnik uradno testiran le na peščici telefonov in tablic (Galaxy 2/3/Nexus, Note, Note 2, Nexus 7, Acer a510, Archos 101xs in Asus Transformer Prime) in ne deluje na vseh Androidnih napravah. Preizkusili smo ga na Galaxy Nexusu, kjer je bilo mogoče televizijo gledati brez težav in na Transformerju Prime, kjer smo sliko sicer videli, a je bilo zatikanja toliko, da program ni bil gledljiv. Na Nexusa 4 in Yarvikovo Ingenio nam recimo ni pustilo namestiti programa za gledanje, tako da je uporabnost tega sprejemnika zelo omejena.

Druga prepreka je sam program za gledanje, ki je na Androidih sicer všečno narejen, a je potreboval več poizkusov, da je zaznal vse programe. Na enem računalniku z Okni nikakor ni uspelo poskenirati frekvenc, medtem ko je na drugem priloženi program kanale našel brez težav.

Logilink je dostavil majhen paket, ki pa žal ne deluje tako brezhibno, da bi ga bilo mogoče priporočiti brez zadržkov. Če si lastite katero od uradno podprtih naprav, je nakup manjšega tveganja, a v našem primeru tudi na eni od teh naprav sistem ni deloval. Tako je morda 55 evrov previsoka cena za tovrstne poizkuse.

Logilink Mobility DV-T Receiver

DVB-T sprejemnik za računalnike in pametne naprave

Prodaja: www.svetkomunikacij.si.

Cena: 55 EUR.

✓    Majhen, ko dela, dela dobro.

✗    Podprtih premalo naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji