Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2015

Tekma za samodejno vožnjo

Tekma za samodejno vožnjo

Na področju avtomobilizma je zmožnost samodejne ali napol samodejne vožnje eden najbolj vročih, nedvomno pa tudi najprestižnejših ciljev ta hip. Tehnologije, ki so v ozadju, se močno navezujejo na najmodernejše računalniške dosežke, zato ne preseneča, da se s tem področjem ukvarjata (vsaj) Apple in Google. Navdušenje, še posebej med razvijalci, vlada tudi zato, ker se s tem razkriva povsem novo področje za inovacije in zanimive zamisli. Zlasti za računalniško industrijo, ki je v rahli krizi. Nekateri, kot je Elon Musk, vodilni v Tesli, celo menijo, da bo zaradi tehnološkega napredka nekega dne lastnoročna vožnja postala prepovedana. Ljudje smo pač najmanj zanesljiv element v avtomobilu. Ali pač?

❘❙❚❘❙❘❘  20 - 03 - 2015

Čez tri leta bo moral biti v vse nove avtomobile vgrajen sprejemnik GPS in možnost brezžične komunikacije. EU namreč uvaja obvezen sistem za samodejno javljanje na številko 112 v primeru (hujših) avtomobilskih nesreč. V povezavi s tipali v vozilu (denimo ob sprožitvi varnostnih blazin) bo sistem samodejno vzpostavil klic in sporočil, kjer je vozilo. Tako naj bi na leto rešili vsaj 2500 življenj. Posredno pa bo novost najbrž povzročila še večjo internetno revolucijo v vozilih, kot smo je že deležni.

❘❙❚❘❙❘❘  26 - 03 - 2015

Po tem, ko so na področje mobilnih digitalnih plačil zakorakali Apple, Google in Samsung, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo to storil tudi Microsoft. Najbrž ni presenečenje, da bo novi Windows 10 podpiral tudi sistem varnih plačil, ki mu v  Microsoftu za zdaj pravijo »Tap to Pay«. Čeprav o podrobnostih ne razpravljajo, bo udeležen vmesnik NFC in posebna tehnologija varnega posnemanja kartic, ki ne zahteva varnostnega elementa (Apple Pay) ali telefonske kartice SIM za varno delovanje. Zelo verjetno je, da bo Tap to Pay deloval v kombinaciji z biometričnim prepoznavanjem uporabnika, o čemer je Microsoft pred časom že govoril.

❘❙❚❘❙❘❘  31 - 03 - 2015

Apple Pay ima danes daleč največji tržni delež na nastajajočem trgu mobilnih plačil, vendar tudi tu ni vse, kot bi moralo biti. Spodbuden je podatek, da je kar 59 % uporabnikov sistema skušalo tako kupovati izdelke in storitve tudi v navadnih trgovinah. Toda raziskava kaže, da je kar 47 % vprašanih pri tem naletelo na težave. Glavni krivci so trgovci, ki niso dovolj usposobljeni, nimajo ustreznih naprav (kljub tovrstnemu oglaševanju) ali pa je celoten postopek precej daljši od pričakovanega. Apple zagotovo ne bo zadovoljen.

❘❙❚❘❙❘❘  23 - 03 - 2015

Na obzorju je novo veliko zavezništvo, tokrat med Microsoftom in Samsungom. Oba imata skupen interes za erozijo deležev, ki jih nadzorujeta Apple in Google, sodelovanje pa se začenja s telefoni Galaxy S6, ki imajo že v osnovi vgrajen Office 365. Poznavalci trdijo, da je to šele začetek, saj imata partnerja v načrtu povezavo še pri številnih drugih izdelkih in platformah, celo pri delno ekskluzivnih. Zanimivo bo spremljati dogajanje, ko bo Microsoft letos uradno predstavil Windows 10.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 03 - 2015

Nekoč zelo priznana, a že skoraj ponikla procesorska platforma MIPS se vrača na prizorišče skozi glavna vrata. V časih, ko prevladuje arhitektura ARM in njeni derivati, je to lepa popestritev. Imagination Technologies, ki je lastnik tehnologije, z novo tehnologijo obljublja primerljivo zmogljivost z ARMi, a po precej nižji ceni. Videti je, da jo bodo posvojili predvsem Kitajci v novi generaciji tablic z okoljem Android, poleg tega je Google, kot kaže, pripravil združljiv BIOS (Coreboot),  potreben za uporabo na platformi ChromeOS.

❘❙❚❘❙❘❘  23 - 03 - 2015

Tekmovanje Pwn2Own vsako leto razkriva, kako ranljiva je sodobna spletna tehnologija. Tekmovanje, na katerem vrhunski strokovnjaki skušajo vdreti v programe s še neznanimi metodami, je tudi letos postreglo z zanimivostjo, saj so sodelujoči sesuli vse štiri vodilne brskalnike, še preden se je občinstvo udobno namestilo. Presenetil je predvsem korejski »čarovnik« Jung Hoon Lee, ki je v tri brskalnike uspešno vdrl v samo dveh minutah in si s tem prislužil nagrado 110.000 dolarjev. Toliko o tem, ko razpravljamo o varnosti.

❘❙❚❘❙❘❘  19 - 03 - 2015

Pri Peeblu so z novim modelom ure, ki ima barvni zaslon e-ink, zbrali več kot 20 milijonov dolarjev na Kickstarterju, navdušujejo pa tudi s konceptom »pametnega pasu«. Relativno glede na velikost ure, je prav v pasu veliko rezerve za elektroniko. Pas lahko postane koristna antena za 3G povezave, dodatni akumulator za energijo ali pa prostor za dodatna tipala, ki bodo pametne ure spremenile v medicinske pripomočke. Vsekakor vredno ogleda.

❘❙❚❘❙❘❘  26 - 03 - 2015

Ena izmed najzanimivejših ugotovitev razvijalcev prikazovalnikov za navidezno resničnost, kakršen je, denimo, Oculus Rift, je to, da je človeški vid nadvse nezanesljiv. Danes je znanih že cel niz ukan, s katerimi lahko ustvarimo pogled, ki nima zveze z resničnostjo. Denimo, uporaba temnega filtra pred enim očesom, kar daje vtis prizorišča z večjo globino (Pulfrichtov učinek). Prihajajoči prikazovalniki bodo take ukane na veliko izkoriščali za pričaranje še bolj realističnih izkušenj v navideznih svetovih.

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 04 - 2015

Internetne stvari utegnejo igrati pomembno vlogo tudi pri zagotavljanju alternativnih virov energije. Združenje Industrial Internet Consortium (IIC) razvija specifikacijo, ki bo omogočala prenos energije prek omrežja naprav IoT in samodejni preklop napajanja (na primer na sončne celice ali vetrne turbine) ob izpadu primarnega vira energije. Za povrh bodo krmilniki IoT znali bolje nadzirati porabo v primerjavi z dejanskimi potrebami okolja, v katerem so nameščeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji