Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

Če je verjeti napovedim, bo letošnje leto v znamenju navidezne resničnosti, kjer naj bi prodali 10-krat več izdelkov kot lani.

U 27.01.2016

Videti je, da so časi izrazite rasti prodaje pametnih telefonov že za nami. Apple in Samsung kot poglavitna dobavitelja teh naprav za tekoče četrtletje napovedujeta zmanjšanje prodaje, tako kosovno kot zneskovno. Apple naj bi zaradi zmanjšanega povpraševanja četrtletje končal s 5 do 8 milijard nižjim prometom kot lani, kar se bo zgodilo prvič po letu 2003. Samsung pa poroča, da je prodaja pametnih telefonov usahnila za okoli 10 %, za bližnjo prihodnost pa ne napoveduje skorajšnje rasti. Zdaj bo zanimivo spremljati, kako se bodo nove razmere poznale na cenah telefonov in tržnih deležih. Pričakujemo nov preobrat.

U 03.02.2016

Če je verjeti napovedim, bo letošnje leto v znamenju navidezne resničnosti. V Gartnerju so izračunali, da bodo izdelovalci leta 2016 prodali okoli 1,4 milijona izdelkov, to je 10-krat več kot lani. Leta 2017 naj bi bila rast še vedno nadpovprečna – prodali naj bi kar 6,3 milijona prikazovalnikov. Na preostalih področjih zabavne elektronike in računalništva podobne rasti že lep čas nismo videli. V prvih dveh letih naj bi izdelke za navidezno resničnost prodajali predvsem za rabo z igrami, toda že leta 2018 naj bi okoli četrtino teh naprav uporabljali v poslovne namene.

U 29.01.2016

Po poročanju finančnih časnikov Apple že nekaj časa skrivaj razvija tehnologije in izdelke za področje navidezne in povečane resničnosti. To pravzaprav za marsikoga ni presenečenje, saj ima podjetje v gene vgrajeno iskanje novih, še neraziskanih področij rabe elektronike in informacijske tehnologije. V zadnjih mesecih so kupili štiri majhna podjetja s tehnologijo za to področje, pa tudi zaposlili kopico strokovnjakov, med njimi tudi iz Microsofta in javnosti manj znanega podjetja Lytro. Nekateri viri navajajo, da je Apple že pripravil prototip prikazovalnika po vzoru Oculus Rifta ali Microsoft HoloLens, a se še niso odločili, da bi ga umestili v kratkoročni proizvodni načrt.

U 02.02.2016

Kaj se dogaja z Microsoftovo strategijo o mobilnih telefonih? Iz zadnjih poslovnih podatkov je moč razbrati, da se je prodaja telefonov Lumia skoraj prepolovila glede na leto pred tem, in to čeprav je Microsoft v zadnjem četrtletju predstavil svoje najzmogljivejše modele. Toda poznavalci razmer trdijo, da Microsofta to ne gane prav preveč. Menda so strategijo za preboj na področju izdelkov za široko potrošnjo že pred časom spravili v predal. Pomembnejši jim je uspeh na področju poslovnih rešitev. Nekoliko nenavadno, saj Microsoft skoraj zagotovo snuje napravo, ki ji interno pravijo Surface Phone, po vzoru razmeroma uspešnih tablic. Za podjetje je najpomembneje, da s programi ostane navzoče in uspešno na vseh platformah. Če bo to tudi njihova, toliko bolje, pa tudi če ne.

U 01.02.2016

Poslovno poročilo družbe Alphabet je prvič razkrilo, kako (ne)dobičkonosen je pravzaprav Google s svojimi drznimi razvojnimi projekti. Z ločitvijo osnovne dejavnosti (iskalnik, spletne storitve) od drugih entitet so namreč postali jasni neposredni prihodki, stroški in dobiček skoraj vsake za zdaj »dopolnilne« dejavnosti družbe Google. Korporacija je lani ustvarila 74,5 milijarde dolarjev prihodkov in 23,4 milijarde dobička, 5 % več kot v letu prej, kar je povsem spodobno za te čase. Vse druge hčerinske družbe krovnega podjetja Alphabet pa so ustvarile komaj 448 milijonov prihodkov in 3,6 milijarde dolarjev izgube. Napovedi za prihodnost so sicer pri teh hčerinskih družbah precej bolj rožnate, saj gre danes večinoma za stroške razvoja, še preden so na voljo sami izdelki. Vprašanje pa je, koliko časa bodo tako »transparentnost« tolerirali delničarji.

U 05.02.2016

Znanstvenikom univerze v Washingtonu je uspel zelo zanimiv dosežek. Sedmim prostovoljcem z epilepsijo so vgradili posebne vsadke, da bi lažje določili natančen vzrok bolezni. Vzporedno pa so prostovoljci sodelovali pri zanimivem testu uporabe računalniških algoritmov za dekodiranje možganskih valov in misli posameznika. Prostovoljcem so kazali naključno zaporedje slik zgradb in oseb, ki so se na zaslonu prikazovale 0,4 sekunde naenkrat. Posebej so jim naročili identifikacijo zgradb, kjer so bile slike postavljene »na glavo«. Računalniški algoritem je iz možganskih valov informacije pravilno uganil v kar 96 % primerov, večinoma le 20 milisekund za nastankom misli. Dosežek odpira nove možnosti, zlasti za paciente, ki so paralizirani ali pa so doživeli možgansko kap, morda pa še kje drugje.

U 03.02.2016

Športne pametne zapestnice niso uporabne le za spremljanje športnega udejstvovanja, temveč tudi uporabnikov. Preizkus kanadskih strokovnjakov za varnost je razkril, da večina športnih zapestnic radodarno oddaja unikatno identifikacijsko številko prek vmesnika bluetooth, tudi tedaj, ko ni aktivno priključena na telefon ali drugo zaupano napravo. Slednje zlahka spremljajo razni lovilci signalov, denimo sistemi za štetje kupcev v trgovinah. Na testu so padli prav vsi znani izdelovalci: Fitbit, Garmin, Jawbone in drugi, edini, ki primerno skrbi za varnost zasebnosti uporabnikov, je Apple s svojo uro Watch, ki uporablja naključno spreminjajoče se številke za identifikacijo in uparjanje.

U 27.01.2016

Virtualizacija je bila še do včeraj ena najbolj vročih tehnologij, zdaj pa počasi postaja zanimiva kot lanski sneg. Vmware je kot pionir na tem področju nedavno odpustil celoten oddelek, ki je skrbel za virtualizacijske izdelke Workstation in Fusion, s katerimi smo lahko poganjali navidezne stroje na računalnikih PC in Mac. Prihodnost teh izdelkov je s tem, milo rečeno, negotova. Kdor bo želel to še početi, bo moral poseči po konkurentih. Vmware potezo opravičuje s suhoparno izjavo, da se bodo raje osredotočili na bolj dobičkonosne izdelke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji