Objavljeno: 29.5.2007 02:06 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2007

Tehnomanija: maj 2007

Tehnomanija: maj 2007

Le kak mesec po uradnem začetku prodaje Windows Viste je, kot kaže, hekerjem uspelo prelisičiti aktivacijsko zaščito, ki so jo razvili v Microsoftu in trdili, da je Vista precej bolj zaščitena kot dosedanji izdelki. Pravzaprav gre za dve različni metodi, od katerih se je pojavila najprej na prvi pogled povsem legalna sprememba v registru, s katero naj bi se "preizkusno" obdobje pred aktivacijo nadaljevalo v neskončnost. Žal se je izkazalo, da ta postopek ne deluje, zato pa so tudi v Microsoftu potrdili, da je hekerjem s programčkom, ki simulira računalnikov BIOS, uspelo pretentati algoritem, ki bi sicer ob aktivaciji zaklenil računalnik s prednaloženo (OEM) različico okolja Vista. Zanimiva je predvsem diplomatska izjava enega od seniorjev med Microsoftovimi razvijalci, da se Microsoft na koncu koncev z avtorizacijami bori predvsem proti zlorabam, ki lahko škodujejo izdelku, strankam ter partnerjem in jih hekerji, ki zgolj razvijajo zaščite, niti ne zanimajo. Težko verjeti.

*

Zanimivo je tudi, da so se v internetu že pojavile tudi prve neuradne informacije o nasledniku Windows Viste, ki ga v Microsoftu imenujejo z delovnim imenom Windows Seven (7) oziroma Vienna. Podatki se menda nanašajo na interno predstavitev razvojnikom, ki pa je ušla internemu nadzoru. Microsoft menda meri specifično na izboljšave za končne uporabnike in IT profesionalce. Prvi naj bi v naslednjih Oknih našli integrirani iskalnik, ki bo znal nekako iskati podatke v osebnem računalniku, krajevnem omrežju in internetu. Izboljšave si lahko obetamo tudi na področju mobilnega povezovanja in sinhronizacije podatkov. Za zdaj nič posebnega, bolj zanimive so novosti za IT profesionalce. Varnost in nadzor sistema naj bi razširili na zunanje enote računalnika, poudarek pa bo predvsem na znižanju stroškov upravljanja računalnikov. Povsem ameriška (za zdaj) pa je podpora zakonski skladnosti, ki narekuje zapisovanje vseh dejavnosti v računalniku. O datumih je še težko govoriti, čeprav poznavalci trdijo, da je možen izid leta 2009.

*

Ena najbolj duhovitih napak, ki je prišla na dan v zadnjem mesecu, je nasvet, ki ga daje spletni program Google Maps voznikom, ki želijo priti iz New Yorka v Pariz. Na začetku se bere sicer dokaj normalno, saj program obvešča uporabnika, kje mora zaviti v križiščih. Potem pa program v kraju Long Wharf uporabniku svetuje, naj "zavije desno in plava čez Atlantik" svojih 3462 milj; za to naj bi, sodeč po programu, potreboval okrog 29 dni. Seveda, če bi preživel. Še boljši pa je morda odgovor predstavnikov Googla. Odgovor naj bi bil "privzeta vrednost" za vse destinacije, kjer je na poti voda in avtomobili ne morejo čez. Upam, da kak Američan tega ne bo vzel dobesedno.

*

Ljubitelji omrežij P2P, na primer BitTorrent, bi si še kako želeli, da bi prenos podatkov potekal hitreje, kot se dogaja danes. Odgovor na te želje bo morda prišel iz akademskih krogov. Raziskovalci z univerz Carnagie Mellon in Purdue so razvili nov algoritem, imenovan SET (Similarity Enhanced Transfer), ki omogoča dostop do vsebin, ki so podobne, pa čeprav imajo datoteke drugačno ime in celo različna zaglavja podatkov. Raziskave so namreč pokazale, da ima 99 % podobnih datotek povsem enako vsebino, za razlike pa so krivi različni metapodatki. S tem naj bi omogočili bistveno večje število virov in s tem tudi večje hitrosti prenosa podatkov. Akademiki sicer trdijo, da bodo SET uporabljali predvsem za hitrejšo izmenjavo akademskih dokumentov, vendar hkrati navajajo, da bo algoritem javno objavljen. To pomeni, da je najbrž le vprašanje časa, kdaj ga bodo zagrabili razvijalci programov P2P.

*

Zmeda na področju nove generacije optičnih nosilcev bo, kot kaže, kmalu postala še večja, saj so v združenju blu-ray napovedali prenovljeno specifikacijo, ki bo v rabi od letošnje jeseni. Novi rod predvajalnikov bo moral podpirati specifikacijo BD Java, s čimer naj bi avtorji večpredstavnih vsebin dobil podporo jeziku in precej bolj interaktivne vsebine kot pri današnjih nosilcih Blu-ray, HD-DVD in DVD. Še bolj presenetljiv pa je podatek, da bodo novi predvajalniki potrebovali med 256 MB in 1 GB pomnilnika za izvajanje programov v javi. 1 GB bo potreben zlasti za predvajalnike z omrežnimi povezavami, ki bodo omogočal prenos podatkov iz interneta na zahtevo. Vprašamo se lahko le, kako bo to vplivalo na ceno sistemov, ki je že zdaj nesramno visoka glede na uveljavljene vsebine CD in DVD.

*

Zdi se, da izdelovalci računalniške opreme čedalje bolj tekmujejo, kdo bo naredil do okolja bolj prijazne izdelke. To se, kot kaže, pozna v boljših prodajnih rezultatih pri ekološko vse bolj ozaveščenih kupcih. Najdlje so šli za zdaj v družbi HP, kjer obljubljajo, da bodo do leta 2010 omogočili prihranek okrog 20 % energije, potrebne za računalniške izdelke. Novi poslovni osebni računalniki tako omogočajo izkoristek več kot 80 % energije, to je za tretjino bolje od predhodnih modelov. Z novimi varčnimi strežniškimi in pomnilniškimi izdelki naj bi prihranili okrog 20-45 % energije, potrebne zlasti za hlajenje sodobnih podatkovnih centrov. Nove kartuše za brizgalne tiskalnike naj bi precej zmanjšale izpust toplogrednih plinov. Za zdaj molčijo le glede tega, kdaj bodo podprli znova uporabne kartuše, ki so predmet glavnega vira zaslužka in nenehnih sporov z neodvisnimi ponudniki, ki jih polnijo mimo samega izdelovalca.

*

Konvergenca med računalniško in tehnologijo in digitalnimi vsebinami, kot so glasba in filmi, že lep čas nakazuje, da bi računalniki, tako imenovani Home Theatre PCji (HTPC), v dnevnih sobah lahko nadomestili cel kup druge elektronike. Toda predvidevanja so eno, realnost pa nekaj drugega. Na trdna tla je, denimo, stopil Hewlett Packard, ki se je kot eden prvih ponudnikov na tem področju odločil, da neha prodajati namenske računalnike Digital Entertainment Center, ki so opremljeni z Media Center različico okolja Windows in vgrajenimi TV tunerji. Prodaja je bila daleč pod pričakovanji, ker pa je Media Center kot program danes vgrajen v večino različic okolja Windows, v HP menijo, da lahko tovrstne računalnike uporabniki zlahka prilagodijo ali sestavijo sami. V HP zdaj stavijo predvsem na vgradnjo računalniške tehnologije v televizorje LCD. Pravijo, da bo to tisto "pravo".

*

Najnovejše raziskave kažejo, da se vse bolj utapljamo v nezaželeni elektronski pošti. IDC trdi, da je danes od okrog 97 milijard sporočil, poslanih vsak dan, okrog 40 milijard nezaželenih. V Smynatecu so še celo bolj kritični, saj trdijo, da analiza prometa na ravni strežnikov SMTP vsebuje v povprečju že okrog 65 % nezaželene pošte, ponekod pa so te številke še bistveno večje. Letos naj bi po mnenju vseh število nezaželenih sporočil po svetu zagotovo preseglo število uporabnih, nezaželene pošte pa je danes že okrog dvakrat več kakor leta 2005. Strokovnjaki poleg tega opozarjajo na naraščanje slikovnih nezaželenih sporočil, ki lahko precej otežijo ali onemogočijo delovanje protismetnih programov.

Google Maps uporabnikom svetuje, naj na poti iz New Yorka v Pariz v kraju Long Wharf zavijejo desno in plavajo čez Atlantik svojih 3462 milj, za kar naj bi, sodeč po programu, potrebovali okrog 29 dni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji