Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2008

Tehnomanija: junij 2008

Tehnomanija: junij 2008

Čeprav že dalj časa vemo, da so pametni telefoni področje, na katerem lahko v prihodnje pričakujemo največji razvoj, je videti, da je pred nami prava bitka med že uveljavljenimi, najbrž pa tudi nekaterimi novimi ponudniki vse bolj vsestranskih mobilnih naprav. Ta hip vsi gledajo, kaj počne Apple, hkrati pa se temeljito pripravljajo z novimi valom naprav, ki bo nared še pred koncem leta. Videti je, da je med vsemi najbolj željan uspeha prav Microsoft; eden izmed vodilnih je nedavno napol uradno omenil, da želijo do leta 2012 na tem segmentu doseči % tržni delež. Če je vsaj polovica od tega res, lahko pričakujemo čudesa, saj ima Microsoft danes obvladuje približno 13 % tega trga, tekmeci pa zagotovo ne spijo.

*

Kot kaže, se bo po dolgih letih število ponudnikov procesorjev za računalnike PC končno zopet razširilo. Poleg Intela in AMD se na sceno procesorjev za namizne računalnike in prenosnike z resnimi načrti "vrača" (no, nikoli ni zares odšlo) podjetje Via, ki bo kmalu predstavilo procesor Isaiah, po zmogljivosti primerljiv s procesorji Intel Core 2 (za zdaj solo, o večjedrnih še molčijo). Novi procesor bo kot enega od adutov ponudil predvsem energijsko varčnost, tako kot pri predhodniku, sedanjemu modelu C7, ki pa ni bil preveč uspešen. Še pred nekaj meseci bi zapisali zgolj, "pa kaj potem", toda ob velikem uspehu poceni prenosnikov, kot je Asus Eee, se zdi cenovno učinkovit procesor s številnimi vgrajenimi sestavnimi deli kakor nalašč za ta segment.

*

Nekaj mesecev po koncu prodaje se Amazonov bralnik elektronskih knjig Kindle več kot odlično prodaja. Pravzaprav bi ga prodali še precej več, če bi jim ga uspelo izdelati dovolj. Večino časa so kupci pravzaprav čakali, pa kljub temu napovedujejo, da bodo v prvem letu prodali okrog 190 tisoč izvodov. Analitiki celo napovedujejo, da bodo že čez dve leti prodali okrog 2,2 milijona izvodov na leto. Takrat naj bi tako ustvarili kar 750 milijonov prometa z digitalnimi knjigami. Spodbudno, pa čeprav bo to obsegalo komaj kake 3 % prometa velikana Amazon.com. Nekateri Kindle že imenujejo iPod na področju knjig, zato ni izključeno, da bi se ob takem uspehu našli tudi drugi izdelovalci bralnikov.

*

Strokovnjaki za računalniško varnost bodo, kot kaže, morali kmalu med potencialne nevarnosti začeti šteti tudi mravlje. V Houstonu v ZDA so bili nedavno priča pravi invaziji mravelj, ki so se v velikih količinah vtihotapile v vse, kar jim je prišlo na pot. Poročila govorijo o tem, da so bile prav mravlje poglavitni razlog za okvare številih računalnikov in drugih elektronskih naprav, celo avtomobilov. Napadena je bila celo vesoljska agencija NASA, ki je s posebnimi ukrepi zaščitila najbolj kritične sisteme. Kaj je naslednje? Nepredušni podatkovni centri?

*

Standard optičnih nosilcev blu-ray je letos dosegel pomembno zmago proti konkurenčnemu sistemu HD-DVD, toda to še ne pomeni, da je zato zdaj uspeh že na dlani. Visoke cene predvajalnikov so poglavitni razlog za to, da so kupci vse prej kot navdušeni nad novostmi. Izdelovalci se trudijo zmanjšati proizvodne stroške in obljubljajo nižje cene, medtem pa družba IDC napoveduje, da bodo današnji nosilci DVD ostali vodilni vsaj do leta 2012. Toda, ali bomo tedaj sploh še potrebovali kakršnekoli nosilce?

*

Začetek računalnikov PC postavljamo v leto 1981, ko je IBM predstavil prvi komercialno uspešen izdelek z Intelovimi procesorji, toda pri tem pozabljamo, da je sama arhitektura x86 še nekoliko starejša. Letos pravzaprav mineva natanko 30 let od tedaj, ko je Intel predstavil procesor 8086, ki pomeni začetek poti za ukaze, ki jih še danes srečamo v sodobnih računalnikih. Leta 1978 najbrž nihče ne bi verjel, da se bo ta arhitektura tako razširila, preživela pa je tri desetletja, čeprav so ji zaton napovedovali že sredi osemdesetih let. Kljub pomembni dediščini tudi danes številni strokovnjaki menijo, da je x86 pogosto cokla razvoja in inovacij, toda še nikomur v industriji doslej ni uspelo pokazati uspešnejše alternative.

*

Če bi sodili po dogajanjih v ZDA, je zamisel o brezplačnih mestnih omrežjih Wi-Fi obsojena na propad. V ZDA vse več operaterjev, ki so še pred nekaj leti obljubljali svetlo prihodnost in pokritost s signalom, zapira svoja vrata ali vsaj tovrstno dejavnost. V praksi se je namreč pokazalo, da tehnologija Wi-Fi preprosto ni narejena za tako široko rabo, saj so operaterji večinoma porabili dvakrat več dostopnih točk, kot so sprva načrtovali, da bi dosegli zadostno pokritost in zanesljivost delovanja. Medtem so operaterji mobilne tehnologije 3G naredili velike korake naprej in večinoma lahko že ponujajo boljšo pokritost in nižje cene za približno enake realne hitrosti prenosa. Zanimivo bo spremljati, ali bodo čez čas podobno ugotovili tudi v Evropi in Sloveniji, zlasti tam, kjer so se lotili velikih in ambicioznih projektov.

*

To, da ima Microsoft velike težave s prepričevanjem kupcev za prehod na Visto, je vsak dan bolj očitno. Nedavno je sol na odprto ran natresel eden največjih, ameriški General Motors, ki je oznanil, da bodo preskočili Windows Visto in ostali pri okolju XP, vsaj dokler Microsoft ne pripravi naslednika z delovnim imenom Windows 7. Poglavitni razlog za to je tak kot pri večinoma vseh drugih - visoki stroški zamenjave strojne opreme, ki je potrebna za delovanje Viste. Nekaj podobnega smo enkrat že videli, samo da se je tedaj operacijski sistem imenoval OS/2 ... a je medtem že postal zgodovina.

*

Biti heker, je očitno način življenja, z vsem, kar sodi zraven. Zato ni nič čudnega, če se je tudi ta del računalnikih uporabnikov začel organizirati v družabna omrežja. Omrežje z imenom House of Hackers ima danes že čez tisoč članov, ki sodelujejo predvsem na področju izmenjave informacij o varnosti in nevarnosti posameznih izdelkov. Domnevno se ne ukvarjajo z računalniškim kriminalom, to pa bi težko trdili za nekatere podzemne spletne tržnice, na katerih je mogoče kupiti vse, od kod za uporabo programov in storitev do osebnih podatkov in številk ukradenih kartic.

*

Organizirani internetni napadi, ki so jih v zadnjih letih deležne nekatere državne ustanove, so spodbudili organizacijo Nato, da je odprla poseben center za boj proti računalniškim napadom. Center je v Estoniji, ki je bila pred nekaj meseci žrtev napadov z izvorom pretežno v bližnji Rusiji. V centru bodo delovali strokovnjaki iz Nemčije, Italije, Španije, Latvije, Litve, Slovaške in Estonije, kasneje pa se jim bo morda pridružil še kdo. Cilj centra, ki bo odprt avgusta, je predvsem onemogočanje napadov in organizacija zaščitnih korakov.

Družba IDC napoveduje, da bodo današnji nosilci DVD ostali vodilni vsaj do leta 2012. Toda, ali bomo tedaj sploh še potrebovali nosilce?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji