Objavljeno: 12.7.2007 02:10 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2007

Tehnomanija: junij 2007

Tehnomanija: junij 2007

Najbolj vroča novica zadnjega meseca je izjalovljena združitev. Čeprav se je kasneje zvedelo, da so se dogovarjali o njej že mesece ali morda celo kako leto, je javnost šele nedavno izvedela za možnost, da bi Microsoft kupil drugega največjega ponudnika internetnih storitev, podjetje Yahoo. Z njim naj bi omilili grozečo nevarnost z imenom Google, obenem pa razrešili dileme in težave, ki nastajajo pri dokaj počasni izvedbi strategije Microsoft Live, pod katero nastajajo spletne storitve. Po nekaterih podatkih naj bi bil tak prevzem vreden skoraj 50 milijard dolarjev, rekord na tem področju in hkrati največje tveganje, v katero bi se kdaj podal Microsoft. V preteklosti je namreč kupoval predvsem manjše družbe, ki jih je laže integriral v svojo kulturo. Analitiki pa menijo, da zadnja beseda še ni izrečena, saj "nevarnost" Google še naprej grozi in se veča. Težava je le v tem, da na trgu ni ostalo prav dosti zanimivih internetnih ponudnikov, ki bi lahko nadomestili Yahoo.

*

Medtem ko se vročica ob pričakovanju prvega mobilnega telefona iz družbe Apple stopnjuje, pa v družbi iz Cupertina očitno že načrtujejo naslednike novega modela iPhone. Nedavne vloge na ameriškem patentnem uradu namigujejo, da Apple načrtuje manjšega naslednika ali, še bolj verjetno, dodatni model, ki bo najbrž velik kot današnji predvajalnik iPod Nano. Resnična novost naj bi bil dodatni zaslon, občutljiv za dotik, na zadnji strani predvajalnika, s katerim bi lahko krmilili napravo in celo tipkali besedila prek zaslonske tipkovnice. Ali bo kaj kruha iz te moke, bo razkrila prihodnost, saj je Apple znan po tem, da rad zavaja javnost z načrti o tem, kaj točno snujejo za zidovi podjetja.

*

Podjetje Dell, ki je bilo še pred nekaj leti podjetje z zavidanja vredno rastjo, si danes močno prizadeva, da bi omililo upadanje tržnega deleža, s katerim se ubadajo v zadnjem času. Med različnimi ukrepi, ki so jih sprejeli, je precej močnejša navezava na Linux kot v preteklosti. Dell je ta operacijski sistem podpiral že v preteklosti, le da v zelo omejeni obliki, zlasti v luči odličnih prodajnih rezultatov z Microsoftimi izdelki. Toda novi časi zahtevajo nova partnerstva. Zanimivo, da se je Dell odločil za distribucijo Ubuntu, ki do nedavna ni sodila med vodilno trojico. Po drugi strani pa se je Dell pridružil navezavi Microsoft-Novell. Oba sodelujeta na področju Linuxa, vendar plod tega sodelovanja še ni povsem jasno definiran. Analitiki se že sprašujejo, kako neki bi lahko ta korak pomagal iz težav Dellu.

*

Po tem, ko je AMD v zadnjih dveh letih zadajal udarec za udarcem družbi Intel, se je v zadnjih mesecih spet znašel v težavah, ki zahtevajo hitro ukrepanje. Praktično hkrati s predstavitvijo Intelove platforme Santa Rosa (novi nabori in procesorji za prenosnike) so tudi v AMDju pohiteli s predstavitvijo nabora AMD M690, pri katerem stavijo predvsem na slednje - z novim naborom in v sodelovanju z družbama Nvidia in Broadcom naj bi prenosniki porabili kar 25 % manj energije kot dosedanja platforma AMD za mobilno računalništvo. Preseneča predvsem navezava z družbo Nvidia, zlasti v časih, ko je AMD prevzel družbo ATI. Kot kaže, bodo rezultati te združitve precej zamujali, če bodo sploh pozitivni.

*

Mnogi uspeh družbe Apple povezujejo z vrnitvijo Steva Jobsa za krmilo podjetja, vendar to ni prav poceni. Čeprav Steve uradno zasluži le dolar plače na leto, a je za preteklo leto dobil kar 646,6 milijona dolarjev v oblik delnic kot nagrado za uspešno poslovanje. S tem se je celo zavihtel na vrh lestvice najbolje plačanih direktorjev v ZDA; drugi na seznamu dobi le polovico (321,7 milijona dolarjev) Jobsovega letnega zaslužka. Drugi v IT industriji so še precej dlje za njim, z direktorjema družb Yahoo in Dell vred, ki sta lani zaslužila okrog četrtino toliko kakor vodilni Appla.

*

Med podjetji, ki doživljajo globalno pravi preporod, je tajvanski Acer, ki je na področju osebnih računalnikov in prenosnikov po rasti postal to, kar je bil pred leti ameriški Dell. Nedavno so se povzpeli na tretje mesto na svetu po prodaji osebnih računalnikov, pa tudi letos naj bi potolkli dosedanje rekorde. Podjetje načrtuje skoraj 50 % rast pri namiznih računalnikih in med 50 in 70 % pri prenosnikih.

*

Ni vse zlato, kar se sveti, velja tudi v primeru družbe Google. Revija Forbes je objavila pričevanja nekaterih podjetij, iz katerih je jasno razvidno, da ima vodilni spletni iskalnik vse večji monopol nad informacijami. Eno od podjetij je zaradi spremembe v algoritmu rangiranja strani v treh mesecih zaradi zmanjšane prodaje izgubilo okoli pol milijona dolarjev. Podjetje se je trudilo izboljšati rangiranje z dodatnim indeksi, vendar so dosegli ravno nasproten učinek v interakciji s "pajki" družbe Google, ki indeksirajo spletne strani. Ugotavljanje, kaj je narobe, pa je po besedah predstavnikov podjetja sila težavno, tako da je težko napovedati, kdaj se po taki napaki vzpostavi staro stanje. Mnogi zato pojav že imenujejo "Google Hell".

*

IBM je razvil novo tehnologijo proizvodnje čipov, ki uporablja naravna načela samoizgradnje miniaturnih vdolbin med bakrenimi povezavami, v katerih je po končanem postopku vakuum. Ta omogoča hitrejši pretok elektronov po vodnikih, zato znanstveniki menijo, da lahko s to proizvodno tehniko dosežejo do 35 % hitrejše delovanje in do 15 % manjšo porabo energije kot pri dosedanjih elektronskih vezjih. Bistvo je v skrivnostni mešanici zmesi, ki so uporabljajo pri "peki" čipov, zaradi česar nastane na bilijone lukenj premera komaj 20 nm v izolatorju med vodniki, kjer nato ni zraka. V IBM verjamejo, da bo ta tehnologija ena ključnih za prihodnjo generacijo procesorjev in drugih elektronskih vezij.

*

Dvoboj med nosilci avtorskih pravic video gradiva in javnostjo, zlasti pa ponudniki internetnih storitev, se nadaljuje. Danes je jasno, da je Hollywood začel izgubljati nadzor nad gradivom na nosilcih HD DVD in blu ray. Po tem, ko so v javnost prišli ključi za dekodiranje posnetkov, je težko pričakovati, da jim bo uspelo zajeziti širjenje zaupnih informacij. Hollywood se je osredotočil predvsem na zapiranje velikih spletnih strani, ki širijo zaupne informacije. Poleg tega so vse bolj tarča tudi veliki spletni video servisi, kot je YouTube, ki zaradi velikega prometa pogosto objavljajo tudi vsebine, katerih vsebina je, milo rečeno, sporna. Nedavno so tako predstavniki angleške nogometne lige (Premier League) vložili tožbo zaradi nedovoljenih objav video posnetkov nogometnih tekem.

*

Sliši se neverjetno, toda Indija se je lotila projekta razvoja prenosnika, ki bi stal le 10 dolarjev. Projekt, ki ga sponzorira eno od indijskih ministrstev, trenutno preučuje različne zamisli in predloge, pri tem pa priznavajo, da so še daleč od cilja. Trenutno najcenejši naj bi bil projekt, pri katerem bi sestavni deli in delo pri izgradnji stali okrog 47 dolarjev, pa vendar so še vedno prepričani, da je tudi cilj 10 dolarjev s časom dosegljiv. Rezervo vidijo zlasti v tem, da so bili doslej uporabljeni starejši izdelki tujih izdelovalcev, v prihodnje pa računajo na lastno, precej cenejšo proizvodnjo. Tak prenosnik bi bil več kot desetkrat cenejši od tistega iz projekta One Laptop Per Child, ki ga je zasnoval Nicholas Negroponte, pri katerem trenutno govorijo o ceni 175 dolarjev, a je ta še vedno nekajkrat nižja od prodajne cene današnjih prenosnikov.

Med podjetji, ki doživljajo globalno pravi preporod, je tajvanski Acer, ki je na področju osebnih računalnikov in prenosnikov po rasti postal to, kar je bil pred leti ameriški Dell.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji