Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2008

Tehnomanija: avgust 2008

Tehnomanija: avgust 2008

Nova moda, prej kot dejanska potreba, so nedvomno pomnilniški diski SSD. Videti je, da bo to ena najbolj vročih tehnologij v naslednjih dveh letih, saj se na vstop na to področje pripravljajo domala vsi izdelovalci klasičnih diskov, k njim pa moramo prešteti še množico ponudnikov, ki sicer izdelujejo izdelke s pomnilniki Flash RAM, kot so, denimo, SanDisk. Seagate namerava tako začeti prodajati lastne pomnilniške diske v začetku leta 2009. To seveda pomeni, da bodo cene najbrž začele krepko padati. Danes je cena še vedno nekako 3,6 dolarja na GB, to je vsaj petnajstkrat več kot pri klasičnih diskih. Analitiki menijo, da lahko s primernim volumnom proizvodnje in nekaterimi tehničnimi novostmi razliko odpravijo že v nekaj letih, čeprav bodo dolgoročno magnetni diski še vedno v prednosti glede absolutne zmogljivosti. Seagate, denimo, za naslednje leto napoveduje 3,5-palčni disk z zmogljivostjo 2 TB.

*

Danes smo v večini razvitih držav že nekako navajeni na fiksni mesečni pavšal za neomejen dostop do interneta. Cene mesečnega priključka se nižajo, podoben aranžma lahko dobimo tudi v Sloveniji celo na področju mobilnega interneta. Zato se zdi na prvi pogled nenavadno, da v ZDA nekateri operaterji, kot je, denimo, Time Warner, razmišljajo o novi uvedbi limita mesečnega prenosa podatkov. Vse zahtevnejše vsebine, predvsem video, namreč vse bolj polnijo internetne povezave, zato so nekateri operaterji že začeli omejevati hitrosti, denimo za uporabnike omrežij P2P. V praksi le majhen odstotek vseh uporabnikov porabi večino pasovne širine omrežja, in to ne le lokalnega oziroma krajevnega. Zamisel je preprosta - dodatno naj bi plačevali predvsem tisti najbolj požrešni. Predlog je ameriški dolar na vsak GB prenosa nad 250 GB na mesec. Za zdaj se zdi to smiselna omejitev, saj to pomeni povprečje okrog 8 GB na dan. Toda kaj bo, ko pridejo na vrsto še bolj zahtevne vsebine, kot je video v visoki ločljivosti?

*

Če imate v svojih mobilnih napravah bogato zbirko nelegalnih digitalnih vsebin, bodite v prihodnje pozorni na mejnih prehodih. Predstavniki Kanade, ZDA in EU so se menda začeli dogovarjati o sporazumu, po katerem bi obmejni organi imeli možnost pregledovati mobilne naprave za morebitno prisotnost nelegalnih glasbenih in video posnetkov. Nekatere države, kot je Kanada, imajo že doslej veljavne zakone, po katerih lahko obmejni organi preiščejo osebne računalnike in druge naprave, ali je v njih otroška pornografija, zdaj pa naj bi to razširili še na druge nelegalne vsebine. Vprašanje pa je, kako bodo to v praksi izvajali, še bolj pa, kako bodo pri množici sistemov DRM določili, ali je posnetek legalen ali ne. Da ne govorimo o verjetno še daljših zastojih na letališčih kot doslej.

*

Intel je zopet prišel navzkriž s tekmeci, tokrat glede specifikacije prihajajočega vmesnika USB 3.0. Medtem ko naj bi bila sama specifikacija protokola odprta, v Intelu zdaj trdijo, da to ne velja za gostiteljski krmilnik (host controller), ki je ključni del za komunikacijo z operacijskimi sistemi. Predstavniki Intela trdijo, da ne vidijo, v čem je problem, saj nameravajo krmilnik ponuditi brezplačno, toda to bodo storili šele, "ko bodo pripravljeni". Prav slednje je razjezilo druge ponudnike sistemskih naborov z družbo Nvidia na čelu. Nvidia, AMD, Via in SiS so zato staknili glave in nameravajo razviti lasten krmilnik za prihajajoči USB 3.0. Javnost pa se sprašuje, ali to pomeni, da bomo zopet priča standardu, ki bo vse prej kot to.

*

Želja, da bi operacijski sistem Mac OS X lahko namestili tudi v navadne računalnike PC, je pri nekaterih, kot kaže, zelo velika. Podjetje Efix naj bi tako v kratkem predstavilo poseben ključ USB, ki bo omogočil namestitev Applovega operacijskega sistema brez modifikacij, neposredno z nosilca DVD. Efixu naj bi uspelo prelisičiti operacijski sistem v prepričanju, da je v računalnik nameščen sistemski program (BIOS) jabolčnih računalnikov. Prvi testi so menda nadvse spodbudni. Vprašanje je le, kako se bo odzval Apple, ki je zgodovinsko take poizkuse vedno zatiral. V zadnjih dvajsetih letih je bilo precej podobnih poizkusov, a je praviloma ostalo le pri tem.

*

Trije izmed največjih ameriških ponudnikov interneta, Verizon, Sprint in Time Warner Cable, so pristali na to, da bodo v svojih omrežjih preprečevali dostop do spletnih strani in novičarskih skupin (Usenet), povezanih s pedofilijo. S tem so naredili precedenčno potezo, ki odstopa od načela internetne nevtralnosti, zaveze, da se ponudniki internetnih storitev ne vmešavajo v promet, ki ga prenašajo. To načelo dolga leta buri duhove tako med zagovorniki kot tistimi, ki bi radi promet tako ali drugače nadzorovali. Tudi v Sloveniji nismo imuni za to, saj so nekateri ponudniki storitev že pred leti zavrnili možnost filtriranja pedofilskih vsebin, sklicujoč se na internetno nevtralnost in tehnično/organizacijsko nezmožnost. No, vidite, vendarle je izvedljivo.

*

V ZDA se najbrž še bolj kot drugje vse vrti okrog denarja, veliko pa ga je v spletnem oglaševanju. O tem, kako pomemben je ta nastajajoči trg, najbrž že dovolj zgovorno priča zgodba o poskusu prevzema družbe Yahoo s strani Microsofta in kasnejši dogovor z družbo Google. Microsoft pa si ob tem močno prizadeva, da bi trg preusmeril k sebi. Nedavno so objavili, da bodo vsem kupcem, ki bodo pri nakupovanju uporabljali iskalnik Live Search, vrnili del kupnine iz okrog 700 spletnih trgovin, ki so tako dosegljive. Kupci lahko računajo na prihranke od 2 do kar 30 %, žal to velja le za nakupovanja v ZDA.

*

Vodilna trojica ponudnikov igralnih konzol je v zadnjem času kar zadovoljna s prodajo. Tako Sony kot Microsoft in Nintendo navajajo rekordne prodaje svoje zadnje generacije konzol, ob tem pa je morda presenečenje tudi podatek, da se zelo dobro prodaja predzadnja generacija. Uspešnež v zadnjih mesecih je Sony, ki mu je končno uspelo dvigniti prodajo konzole PS3, tako zaradi prihoda novih iger kot tudi zmage standarda blu-ray nad HD-DVD. Nintendo Wii je v zadnjem času sicer izgubil absolutni delež, a gre še vedno za med. Podobno zadovoljni so v Microsoftu. Toda kaj čaka ponudnike v prihodnje? Analitiki napovedujejo ogorčen boj, v katerem ima največ prednosti Sony, druga dva pa bosta morala nadgrajevati ponudbo. Microsoft naj bi končno ponudil predvajalnik blu-ray (čeprav to kategorično zanikajo), prihajajo pa tudi večji diski in nov tip krmilnih naprav po zgledu Nintenda. Sam Nintendo ima v pripravi nadgradnjo, ki bo na Wii pripeljala podporo za visoko ločljivost, saj to zmoreta oba tekmeca. Toda analitiki menijo, da bodo vsi trije zaradi visokih stroškov razvoja pa tudi proizvodnje še lep las svoje konzole zgolj nadgrajevali. Poznavalci pravijo, da ne moremo pričakovati novosti iz Microsofta in Nintenda pred letom 2010, Sony pa bo najbrž pripravljen za naslednji investicijski cikel šele po letu 2012.

V ZDA nekateri internetni operaterji zaradi vse bolj razširjenega delovanja omrežij P2P razmišljajo o novi uvedbi limita mesečnega prenosa podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji